Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Dahlberg

Sverige borde backa upp Polen mot Belarus

Expressens reporter Magnus Falkehed rapporterar från Polen
Utrikesminister Ann Linde säger sig vara ”djupt oroad” över situationen, men talar inte tydligt ställning.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Belarus diktator Lukasjenko använder migranter som en levande sköld mot EU för att pressa EU att lätta på sanktionerna.
Foto: SPUTNIK/ABACA / STELLA PICTURES/SPUTNIK/ABACA

Sverige och EU måste göra sitt yttersta för att försvara gränsen mot Belarus. Annars är det bara en tidsfråga innan hybridattackerna skalas upp och stora mängder migranter återigen tågar mot Tyskland och Sverige.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I slutet av februari förra året bussade Turkiet tusentals migranter mot gränsen mot Grekland. Planen från Turkiets auktoritäre president Erdogan var att återigen sätta press på EU genom att använda migranter som ett hybridvapen.

Den gången fungerade det inte. Grekland svarade med kompromisslöshet och tårgas, och krisen klingade snabbt av. Det blev ingen upprepning av 2015, då EU:s yttre gräns rämnade och över en miljon sökte asyl i Europa. 

Nu är det i stället Polen som står i frontlinjen för ett nytt försök att använda migranter som en levande sköld för att destabilisera EU. Situationen eskalerade under måndagen då tusentals migranter hade forslats till Belarus gräns mot Polen.

Det är givetvis otroligt synd om alla de människor som har lurats att betala för diktator Lukasjenkos människosmuggling, och som nu befinner sig i ett ingenmansland. Men det finns ingen annan lösning på denna orkestrerade kris än att försvara Polens yttre gräns.

En del verkar tro att Polen bryter mot internationell lag när man inte släpper igenom migranterna. Det stämmer inte. Det är först om en migrant befinner sig inne på EU:s territorium och begär att få lämna in en asylansökan som landet är skyldigt att ta emot den. 

Att döma av bilderna från gränsen är inget av dessa villkor uppfyllda. Migranterna befinner sig i Belarus och verkar inte ha några som helst planer på att söka asyl i Polen. I stället vill de forcera gränsen illegalt för att sedan ta sig vidare till Tyskland. Sannolikt har majoriteten inga skyddsskäl till att börja med, eftersom de flesta som har beviljats visum av Belarus kommer från norra Irak.

Krisen vid den polsk-belarusiska gränsen visar varför EU:s nuvarande migrationspolitik är ohållbar.

EU har som så ofta agerat senkommet. Det är egentligen först de senaste dygnen som EU-kommissionen har gått ut och med emfas backat upp Polen mot Belarus hybridattack. I all hast försöker man nu enas kring ett nytt sanktionspaket.

Det är oroväckande att EU inte i tid har insett allvaret i situationen, låt vara att Polen har vägrat att ta emot hjälp från EU:s gränsbevakningsstyrka Frontex och att landets regering är svår att försvara på andra områden.

Nu brådskar det att med alla tillgängliga medel sätta stopp för människosmugglingen till Minsk. Svartlista alla flygbolag som deltar i trafiken och sätt maximal press på alla länder som upplåter sina flygplatser för smuggelrutterna.

Om EU viker ner sig är det bara en tidsfråga innan hybridattackerna skalas upp. Fler länder i öst kommer att bli måltavlor och metoderna lär förfinas. Minns bara hur hundratals afghaner kom cyklande in i norra Finland och Norge hösten 2015 i en operation iscensatt av den ryska underrättelsetjänsten FSB. 

Vad är det som säger att inte Putins oligarkvänner snart sätter upp egna flygbolag och börjar smuggla migranter från Centralasien och Afrika? Ett nytt 2015 är mycket mer sannolikt än många verkar inse.

Krisen vid den polsk-belarusiska gränsen visar varför EU:s nuvarande migrationspolitik är ohållbar. EU har gjort sig enormt sårbart för olika påverkansoperationer från auktoritära ledare i närområdet.

Precis som den tyska migrationsexperten Gerald Knaus konstaterar i en intervju med Sveriges radio måste EU hitta en modell där migranter hänvisas till att söka asyl utanför unionens gränser. ”Det är den enda realistiska lösningen.” Den linjen har vi förespråkat på denna ledarsida en längre tid. 

Men till dess gäller det att stå emot hybridattackerna. Det är också det bästa sättet att se till att inte fler migranter faller offer för skrupellösa ledares agendor.

Att vår rödgröna regering verkar ha så svårt att uttrycka sitt stöd för ett grannland i kris är förbluffande.

Mohammed är fast i skogen: ”De låter mig inte återvända”

Saknar både vatten och mat – är mitt i hybridkrigets frontlinje: ”Levt en månad i djungeln”