Anna Dahlberg

Sverige är inte Danmark

Publicerad

Reaktionen på Moderaternas utspel om flyktingmottagandet är talande.

Ingen vill diskutera sakfrågan.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Fördömandena avlöser varandra i sociala medier och i tidningsspalterna. Moderaterna spelar ut invandringskortet och flirtar med Sverigedemokraternas väljare, bannar kritikerna. En desperat moderatledning letar efter vinnande fråga i valet nästa år när allt annat har misslyckats.

Jag vet inte hur Moderaterna har resonerat. Kanske ligger det krassa valtaktiska hänsyn bakom utspelet. Men alldeles oavsett detta så finns det en sakfråga i botten att diskutera.

Mottagarsystemet fungerar inte i dagsläget. De kommuner som har tagit störst ansvar för flyktingmottagandet vittnar om en ohållbar situation och alltfler flyktingar med uppehållstillstånd fastnar på asylboenden i brist på en kommunplacering.

 

När det gäller de ensamkommande flyktingbarnen är platsbristen så akut att tvingande lagstiftning är den enda utvägen. Därtill kommer integrationsproblemen på arbetsmarknaden.

Vi har en generös flyktingpolitik vid den yttre gränsen, men de inre gränserna är betydligt svårare att forcera.

Staten säger ja, men kommunerna säger nej, arbetsmarknaden säger nej, klasskamraterna säger nej och flyr till andra skolor.

Mycket av detta går att vända om den politiska viljan finns. Men det går inte att blunda för att omfattningen av flyktingmottagandet spelar roll i sammanhanget.

Sverige var det tredje största mottagarlandet av asylsökande i EU förra året efter Tyskland och Frankrike.

 

Vi tar emot tre gånger fler asylsökande än Norge, åtta gånger fler än Danmark och tio gånger fler än Finland (år 2011). Mot den bakgrunden är det inte konstigt att även nivån på det svenska flyktingmottagandet kommer upp till diskussion.

Om nivån saknar betydelse borde vi ju tvärtom underlätta för flyktingar i olika krishärdar att ta sig hit.

Det största hindret för världens flyktingar att hävda sin asylrätt är pengar och logistik. Det är ett snårigt, och ofta livsfarligt, företag att ta sig till Europa. Men märkligt nog är det ingen som driver den frågan i debatten.

Sverige ska självfallet förbli ett generöst flyktingmottagarland som värnar asylrätten.

 

Människor som flyr undan förföljelse av olika slag ska alltid finna en fristad i Sverige. Även människor som flyr undan krig bör erbjudas skydd.

Men en fråga som skulle kunna aktualiseras är en ökad användning av tillfälliga uppehållstillstånd i samband med krig. Regeln i Sverige har alltid varit att asylsökande som anses ha skyddsbehov beviljas PUT - permanent uppehållstillstånd.

I andra europeiska länder använder man ofta ettåriga uppehållstillstånd.

Den svenska lagen medger numera treåriga uppehållstillstånd, men möjligheten till tidsbegränsade uppehållstillstånd har hittills använts mycket sparsamt.

 

Det kan också vara värt att se över om det går att snabbehandla asylansökningar från västra Balkan, som ändå nästan alltid leder till avslag, liksom att studera det norska exemplet när det gäller ensamkommande flyktingbarn.

Moderaternas utspel bör bedömas på sina meriter. Så länge det syftar till ett seriöst försök att fördela bördorna inom Europa mer rättvist finns det inget skäl att misstänkliggöra det.

Börjar partiet däremot slira i debatten och kritisera det mångkulturella samhället är det dags att ryta ifrån.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag