Anna Dahlberg

Spådomar inför 2011

Publicerad
Uppdaterad
2010 blev ett dramatiskt år. Alliansen skrev historia med sin valseger samtidigt som Socialdemokraterna hamnade i sin djupaste kris i modern tid.
Året slutade med att den blinda terrorn för första gången hemsökte huvudstadens hjärta.
Det kommande året lär bli lugnare i jämförelse, åtminstone inrikespolitiskt.
Men ett och annat kan man ana i kristallkulan:
Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

1 Sven-Erik Österberg blir ny partiledare för Socialdemokraterna:

Den akuta S-krisen slutar i ett antiklimax vid extrakongressen i mars. Partiet vågar inte göra något vägval mellan höger och vänster. I stället väljer man att bevara status quo i form av gråsossen Sven-Erik Österberg. Det primära målet är inte längre att locka tillbaka väljarna, utan att rädda partiet från sönderslitande fraktionsstrider.
Ingvar Carlsson var heller ingen spotlight direkt, tröstar sig partimedlemmarna. Förvisso. Men det var på den tiden då S representerade regeringsduglighet och gick till val i ensamt majestät. Nu behöver S moderna framtidsidéer och ett nytt ansikte för att vända opinionssiffrorna. Föga oväntat parkerar sig partiet strax över 25-procentsstrecket under 2011.

2 Bye, Bye, Lars Ohly (V):

Trots fem förlustval i rad förklarade Lars Ohly nyligen att han vill leda partiet även över nästa val. Så här långt har Ohlys Bagdad Bob-kvaliteter accepterats av de egna. Men under 2011 ändras detta. I ljuset av sviktande opinionssiffror och nya ledartröjor inom såväl S som MP vaknar till sist eftervalsdebatten inom V. Jonas Sjöstedt avslöjar att han är intresserad av partiledarjobbet och blir valberedningens kandidat inför kongressen i januari 2012.

3 Fredrik Reinfeldt, vår nye HSB:

Parallellerna mellan Fredrik Reinfeldt och Göran Persson blir vanligare i debatten under 2011. Statsministern anklagas för att vara maktfullkomlig - "han som vet bäst" - och för att leda en förvaltarregering utan några nya idéer.
En nervös Per Schlingmann filar på en motoffensiv. Men i stället för att ta itu med de verkliga problemen och lansera nya visioner väljer PR-ministern en lättare utväg.
Fredrik och Filippa blir flitiga gäster i tv:s soffprogram och skakar hand med prominenta ledare på resor runt om i världen.

4 Världen får sin 193:e stat:

Året börjar med att en ny stat föds - Södra Sudan. En överväldigande majoritet av den huvudsakligen kristna befolkningen i söder kommer att rösta för att utträda ur jättelandet vid folkomröstningen den 9 januari. Men det lär bli en blodig förlossning.
Kampen om oljan riskerar att utlösa ännu ett inbördeskrig i det redan så sargade Sudan.

5 Fridolineffekten uteblir:

I maj tackar Maria Wetterstrand och Peter Eriksson för sig efter nio år som språkrör. Den blott 28-årige Gustav Fridolin tar snabbt över rollen som Sveriges mest lyskraftige och energiske forward med Mikaela Valtersson som målvakt.
Men något tyskt scenario, där de gröna håller på att ta över Socialdemokraternas position som största oppositionsparti, infinner sig inte. Miljöpartiet lever tills vidare gott på de röda kamraternas grånande trötthet. Men ungdom och idealism räcker inte hur långt som helst.

6 EU drabbas av grälsjuka:

Efter Irland står Portugal och Spanien på tur när EMU-krisen drar vidare.
Euron lär överleva även under 2011, men till priset av allt större slitningar mellan medlemsländerna. Tålamodet hos de duktiga länderna, däribland Sverige, är på upphällningen. Andra tar tillfället i akt att försöka stänga dörren för nya utvidgningar av unionen. Familjeidyllen ersätts av grälorgier.

7 Kris(t)demokraterna hamnar under tre procent i opinionsmätningarna:

Under 2011 blickar Kristdemokraterna nostalgiskt tillbaka på tiden då man lyckades hålla sig kring fyraprocentsspärren. Någon föreslår galghumoristiskt att KD borde byta ut sin partisymbol mot pandan.
Det stormar återigen kring partiledaren Göran Hägglund, men han räddas av avsaknaden av möjliga efterträdare. Kriserna inom de borgerliga småpartierna sätter dock avtryck i regeringssamarbetet. Katederdisciplinen under den första mandatperioden ersätts av alltfler soloutspel och läckor till medierna.

8 Grizzlymamman Sarah Palin tar sikte på Vita huset:

2011 blir året då racet mot Vita huset börjar på allvar. Den ena republikanen efter den andra kommer att förklara att de är redo att förpassa den olycksalige Barack Obama till historieböckerna efter bara en mandatperiod som president.
Men riktigt rafflande blir det först när tepartyrörelsens fixstjärna Sarah Palin någon gång mot årets slut tillkännager sin kandidatur. Ska kvinnan som har gjort satiren överflödig bli USA:s nästa president? Världen bävar.

9 SD som i Skandaldemokraterna:

Jimmie Åkessons kamp för att förvandla Sverigedemokraterna till ett rumsrent parti blir tuffare. Hans sekreterares glada tillrop - "Äntligen!" - efter terrordådet i Stockholm gav bara en försmak av vad SD:s mindre slipade krafter är förmögna till.
Samtidigt ökar otåligheten inom SD som hamnat i skuggan i riksdagen. Genom att uppträda mer oberäkneligt lyckas man göra livet surt för regeringen ett antal gånger under året. Men framför allt lägger partiet krokben för sig självt. Journalistkåren tackar för underhållningen under ett annars sömnigt politiskt år.

 

10 Oron för Kina växer:

I takt med USA:s minskade inflytande och Kinas växande muskler ökar spänningarna under 2011. Kinas grannländer oroas alltmer av den röda jättens militära upprustning, vilket bland annat har fått Japan att lägga om sin försvarsstrategi.
Det är en av flera brännbara konfliktytor mellan USA och Kina. Andra är valutakriget, Nordkorea, Irans kärnvapenprogram och klimatet.
Det är med andra ord bäddat för nya motgångar när FN återigen samlas för toppmöte i december för att rädda klimatet efter fiaskot i Köpenhamn och halvmesyren i Cancún.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag