Anna Dahlberg

Socialdemokraternas luftslott

Publicerad

Socialdemokraterna saknar svar på den avgörande frågan: vad ska prioriteras bort?

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Veckans ord är rekordgap. Med bara sju månader kvar till valet skiljer det svindlande 14 procentenheter mellan blocken. Inte sedan 2008 har gapet varit så stort.

 

Mindre intresse har riktats mot de ändrade styrkeförhållandena inom blocken. Vid den här tiden inför förra valet hade Socialdemokraterna fortfarande 36 procent av rösterna medan Vänsterpartiet hankade sig fram på fem procent.

I dag är V ett parti i stark medvind medan opinionssiffrorna för S vägrar att lyfta. I den senaste mätningen nådde V 8,2 procent, hack i häl på Miljöpartiets 9,8 procent.

Lägger man till det att Socialdemokraterna är Sveriges sämsta spurtparti under valrörelser anar man konturerna av ett intressant trendbrott.

 

V och MP kommer inte längre att utgöra rödgröna kryddor till en socialdemokratisk anrättning vid en valvinst. I stället talar mycket för att S kommer att tvingas till långtgående eftergifter till ett miljöparti och ett vänsterparti som tillsammans gör ett historiskt starkt valresultat.

Dagens fragmentiserade parlamentariska läge riskerar alltså att bli ännu mer splittrat. Mitten sjunker ihop medan kanterna växer. Det mest troliga scenariot efter valet i september är en historiskt svag minoritetsregering som leds av en historiskt svag socialdemokrati.

Desto viktigare att en sådan regering i så fall har en tydlig idé om vad den vill. Men det saknar dagens socialdemokrati. I alla fall utåt.

 

I stället för tydliga vägval går S till val på drömmar. Allt ska bli bättre. Vård, skola och omsorg ska rustas upp, järnvägen fixas, försvaret ska stärkas, bostadsbristen hävas och trygghetssystemen lagas.

Inget behöver väljas bort. Inget ska prioriteras ner. Hushållen ska få moderata skatter men socialdemokratisk välfärd. Och ändå kommer det att bli massor med pengar över så att Sverige åter kan hedra överskottsmålet.

Det är inte trovärdigt. Konjunkturinstitutet har räknat ut att de offentliga finanserna behöver stärkas med över 100 miljarder kronor under nästa mandatperiod om överskottsmålet ska nås och det offentliga åtagandet bibehållas på dagens nivå.

Den regering som tillträder efter nästa val behöver alltså ha en mycket klar bild av sina prioriteringar. Vad ska värnas? Vad kan stå tillbaka? Vilka skatter bör höjas? De stora utgiftsreformernas tid är över. Nu stundar år av gnetande.

 

Alliansen har sedan 2006 gjort ett tydligt val. Den har prioriterat ner trygghetssystemen, vissa skulle säga slaktat den svenska modellen, för att ge plats för skattesänkningar. Även försvaret har fått stå tillbaka och alla tankar på att börja subventionera bostadsbyggandet igen har avvisats.

Från socialdemokratiskt håll kommer dock inga tydliga besked, mer än att partiet säger nej till nya jobbskatteavdrag som det ändå inte finns några pengar till. Vi kan bara gissa oss till vilka planer som finns inlåsta i Magdalena Anderssons (S) skrivbordslåda.

En möjlig kandidat är att ta sig an sjukskrivningarna som har börjat dra iväg igen. Bara i år tvingas Anders Borg (M) skjuta till sex miljarder kronor extra, och kurvan fortsätter att peka uppåt.

 

Nästa regering, oavsett politisk färg, står därför inför ett konkret vägval: antingen hejdar man sjukskrivningarna eller så hejdar sjukskrivningarna alla andra politiska ambitioner.

S-ledningen har legat påfallande lågt om a-kassan och sjukskrivningarna i debatten. Det kan förstås finnas flera skäl till det, såsom att undvika den bidragsfälla som alliansen gillrade för Mona Sahlin. Men det kan också vara behändigt om man vill skaffa sig ett manöverutrymme efter valet.

I veckan satte dock S-ledningen punkt för sådana spekulationer genom att meddela att a-kassan och sjukförsäkringen ska göras till valfrågor vid sidan av jobben, välfärden och skolan.

 

Löftena om en generösare sjukförsäkring står alltså fast. Taket ska höjas, maxgränsen - den så kallade stupstocken - tas bort och arbetsgivarnas andra sjuklönevecka slopas. Hur många ytterligare miljarder detta kommer att kosta vet ingen säkert. Bara att det sannolikt skulle bli mycket dyrt och tränga undan alla andra reformambitioner för en S-ledd regering.

Socialdemokraterna verkar ha bestämt sig för att gå till val på ett vidöppet mandat. Man har lärt sig läxan från förra valet att det kostar för mycket opinionsmässigt att lämna klara besked i regeringsfrågan och i sakpolitiken.

Bättre att hålla illusionen om att allt är möjligt vid liv hos väljarna. Illusionen om en socialdemokrati som styr med närmast allsmäktig makt som i fornstora dagar. Och illusionen om en S-politik med en gränslös radie bara vi slutar att sänka skatten.

Måtte inte Socialdemokraterna själva börja tro på luftslotten.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag