Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Dahlberg

Snabbare straff är ännu viktigare än hårdare straff

Rättvisan mal för långsamt i Sverige. Snabbare lagföring är det mest lovande projektet på mycket länge. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Polisens försök med snabbare lagföring är det bästa som har hänt inom rättsväsendet på år och dag. Inför det konceptet i hela landet och se till att även unga får snabba reaktioner på brott.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I början av 2018 hade högen med outredda mängdbrott vuxit till 1 102 hos Rinkebypolisen i Stockholm. I snitt tog det 39 veckor att handlägga ett vardagsbrott - såsom snatterier, narkotikabrott och trafikbrott - men ärenden kunde bli liggande i åratal.

De kriminella anpassade sig efter läget. De visste att det i praktiken var straffritt att busköra inne på gårdarna, plocka på sig i butikerna och sälja mindre partier narkotika. 

Om de blev gripna av polisen sade de bara: ”Jag vill inte medverka i förhör utan advokat”. När de sedan kallades till förhör dök de aldrig upp. Förr eller senare åkte många livsstilskriminella dit för något grövre brott och då ströks ett streck över det mesta av den tidigare brottsligheten på grund av alla mängdrabatter.

Poliser som jag talar med berättar om en tröstlös arbetssituation, där kriminella höll sig undan rättvisan och sedan belönades för det.

Nu är situationen en helt annan. Sedan den 1 januari 2018 ingår Rinkeby i en försöksverksamhet med snabbare lagföring. Vid årsskiftet utvidgades projektet till att omfatta Stockholm Nord och vid årets slut ska snabbspåret utvidgas till hela polisregion Stockholm.

Jättehögen med outredda mängdbrott i Rinkeby är numera nere i 400 ärenden. Det betyder att polisens utredare i stället kan lägga kraft på att lösa grova brott riktade mot person, som rån och misshandel.

Kurragömmaleken med polisen lönar sig inte längre

Vad är det då som har hänt? Jo, polisen löser i praktiken mängder av enklare brott direkt på plats. Om polisen exempelvis griper en person för ett trafikbrott ringer de in till en jourhavande förundersökningsledare. Därifrån får de guidning och återkoppling så att alla utredningsåtgärder som behöver göras i ärendet blir korrekt utförda.

Om den gripne inte finns i misstankeregistret sedan tidigare bötfälls vederbörande på en gång. Böter på tiotusentals kronor lär ha skrivits ut på plats. I annat fall får personen en så kallad tillgänglighetsdelgivning - det vill säga ett datum då den misstänkte ska infinna sig i domstol. 

Tidigare var det ett stort problem att rättegångar ställdes in, eftersom de misstänkta kunde hävda att de inte hade blivit underrättade. Många kriminella bor inte på den adress de står skrivna på eller är allmänt svåra att få tag på. 

Den gamla kurragömmaleken med polisen lönar sig inte längre. Nu döms kriminella för varje brott de grips för.

- Det har blivit mycket roligare att jobba som polis. De får feedback på sitt arbete. Tidigare gick ärendena bara upp i balansen och ingenting hände, konstaterar Thomas Sandin, förundersökningsledare i Rinkeby.

Poliserna känner ökad motivation och blir bättre

Just den ökade motivationen framhålls av flera polischefer som jag talar med. Inget skapar större frustration inom kåren än att brott så sällan får synbara konsekvenser. Nu får poliser i yttre tjänst kvittens på sitt arbete, och som en följd av det lär de sig hur en förundersökning ska genomföras för att stå sig hela vägen till slutkunden: domstolarna. 

Statistiken ger belägg för att polisens utredningar har blivit bättre. I normala fall begär åklagare kompletteringar av polisen i 20 procent av alla ärenden. Den siffran är nere i fyra procent i de ärenden där polisen har använt sig av den snabbare lagföringen. 

Det finns egentligen bara vinnare på den här reformen - ja, utom brottslingarna då. Fast Johan Jarkell, yttre befäl i Stockholm Nord, vill nyansera även den bilden. Han berättar om en missbrukare som först var besviken över att han inte längre kunde räkna med straffrabatt. Sedan konstaterade han att det egentligen var rätt bra. Att få vänta i åratal på att få ett fängelsestraff är inte bra för någon. Då kanske missbrukaren i fråga är ren, men tvingas dansa in i den gamla kriminella världen igen.

Rättsprocessen för ungdomar går för långsamt

I debatten om gängkriminaliteten är det många som kräver hårdare straff. Det fordras utan tvekan i en del fall. Men det som framför allt behövs är snabbare straff. Samhällets reaktion på brott har varit på tok för långsam och undfallande. Effekten av det är tydlig i utsatta områden, där kriminella i hög grad har tagit över det offentliga rummet.

Det är bra att regeringen nu utökar försöksverksamheten med snabbare lagföring. Men målet måste vara att metoden permanentas och används i hela landet så snart det bara är möjligt.

För att den snabbare lagföringen ska få ordentlig effekt krävs dessutom fler områdespoliser och ett bättre system för unga förövare under 18 år. Dagens hantering av ungdomsbrottslingar fungerar inte. Processen tar för lång tid och påföljderna är ofta tandlösa.

Inte sällan tar det veckor att ens få till stånd ett första förhör med föräldrar, socialtjänst och advokat på plats. Sedan ska socialtjänsten göra en utredning av ungdomens vårdbehov och komma med ett yttrande till åklagaren, vilket tar ytterligare veckor i anspråk. 

I en tonårings liv är det oceaner av tid. 

- Det är en jätteutmaning för oss. När vi griper en 15-åring som har små mängder narkotika på sig är han tillbaka på samma torg bland sina kompisar igen och säljer två timmar senare, säger Johan Jarkell.

Dagens ordning är inte för barnens bästa

I regeringens uppdrag om snabbare lagföring för unga lagöverträdare är målsättningen att det ska ta tio veckor mellan brott och straff. Det kan jämföras med 2-6 veckor inom vuxenspåret. 

Det säger sig självt att det inte duger. Tvärtom är det extra viktigt för unga personer att få snabba reaktioner på brott. 

Dagens ordning är inte för barnens bästa. Tvärtom behöver tonåringar som är på väg in i kriminalitet få uppleva tidig och tydlig gränssättning. Straffriheten gör dem dessutom till perfekta hantlangare åt äldre kriminella som själva vill undfly lagens arm. 

Snabbare lagföring är det mest lovande projektet inom rättsväsendet på mycket länge. Låt även övriga Sverige och ungdomarna bli en del av det.

 

Läs också: Att tala om problemen i ”orten” är att bry sig