Anna Dahlberg

Skotten mot Vilks
angår oss alla

Det finns inget fullgott skydd mot extremister som vill att våldet ska få diktera debatten. Men en bra början är att visa stöd och solidaritet för dem som har hamnat i våldsverkarnas skottlinje.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

En dryg månad efter massakern vid Charlie Hebdo och den judiska butiken i Paris slår terrorn till igen. Denna gång var måltavlan ett möte på temat "Konst, blasfemi och yttrandefrihet" i kulturhuset "Krudttønden" i Köpenhamn. Med på lördagens möte fanns den svenska konstnären Lars Vilks.

Symboliken kunde knappast vara tyngre. Ännu en gång riktas terrorns skottsalvor rakt mot det fria ordet. Då tystades en hel redaktion av automatvapnens förödande eld. Nu skulle ett möte om yttrandefriheten förvandlas till en liknande slaktscen. Rimligen var det bara tack vare den massiva säkerhetsnärvaron som skadeverkningarna begränsades till en död och flera skottskadade poliser.

Allvaret i det inträffade kan dock inte nog understrykas. De som jämför terrorns dödstal med trafikdöden eller fetmans följdsjukdomar missar helt poängen. Detta våld slår direkt mot det fria ordet och syftar till att förflytta gränserna för vad vi vågar skriva, säga och gestalta konstnärligt. Det slår också mot utsatta minoriteter, som börjar idka en annan form av självcensur - att inte längre våga visa sin identitet i offentligheten.


Man kan tycka vad man vill om det konstnärliga värdet i Lars Vilks rondellhundar, men ingen kan förneka att han är en av dem som står främst i skottlinjen för terrorn mot det fria ordet. Därmed är hans personliga utsatthet också allas vår sårbarhet. Om vi viker oss i försvaret av hans rätt att få verka som en fri konstnär blir vi ett annat slags samhälle. Vi får en hukande offentlighet där terroristernas världsbild sakta men säkert internaliseras; bara vi slutar provocera ska det nog bli lugn och ro igen.

Vilks har levt med en extrem hotbild alltsedan hans teckningar av profeten Muhammed som rondellhund publicerades i augusti 2007, och al-Qaida i Irak satte ett pris på hans huvud. I oktober 2009 greps Colleen LaRose (Jihad Jane) i USA för planer på att mörda Vilks, och i mars 2010 greps sju personer på Irland misstänkta för planer på att mörda Vilks.


I maj samma år riktades ett brandattentat mot hans hem utanför Höganäs. I september 2011 greps tre män i Göteborg när de beväpnade med knivar letade efter Vilks på en konstbiennal. Till det ska läggas att självmordsbombaren i Stockholm angav Vilks teckningar som ett motiv för sitt dåd.

Trots detta var samhällets stöd länge halvhjärtat. Under flera år bestod hans enda skydd av en egen yxa. Och i debatten har solidariteten ofta lyst med sin frånvaro.

Det måste bli den viktigaste läxan efter terrordådet i Köpenhamn. Vi måste stå enade i kampen för yttrandefriheten - oavsett om hotet kommer från våldsbejakande islamister eller nazister, som uppsöker redaktioner för att tysta rapportering, vilket Expressen fick erfara i veckan.

Det finns inget fullgott skydd mot extremister som vill att våldet ska få diktera debatten. Men en bra början är att visa stöd och solidaritet för dem som har hamnat i våldsverkarnas skottlinje.


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor. 


Läs också:

Sluta blunda för hotet från jihadismen