Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Dahlberg

Så kan polisen vinna kampen mot gängen

Det är bara bra om höstens val blir ett batongval, skriver Anna Dahlberg. Men debatten måste handla om rätt frågor.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) tillsammans med nye rikspolischefen Anders Thornberg.Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT NYHETSBYRÅN

UPPSALA. Nu är det upp till bevis - inte bara för nye rikspolischefen Anders Thornberg, utan även för våra politiker. Här är vad som krävs för att pressa tillbaka brottsligheten.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Måndagen den 27 november förra året hade kunnat sluta i ett blodbad utanför polishuset i Uppsala. Ren änglavakt gjorde att handgranaten, som kastades mot hemvändande poliser, studsade mot en kontaktledning i stället för att explodera vid deras fötter.

- Jag tror inte att allmänheten har förstått allvaret i den här attacken. Vi var centimeter från att förlora flera poliser. Våra polisstationer är inte rustade för att stå emot attacker med militära vapen, säger Daniel Larsson, kommissarie vid Uppsalapolisen, och pekar ut handgranatens bana för mig.

Uppsalapolisen har gjort sig känd för sin kompromisslösa kamp mot de kriminella gängen: "Vi ska vara som en stridsvagn, bara köra på och inte stanna förrän vi är i Berlin", som högste polischefen har uttryckt saken. 

Den inställningen har gett resultat. Två gäng har polisen stört så mycket att de har valt att lämna Uppsala. Ett annat gäng har blivit utvisat ur landet. Ändå är läget pressat. Daniel Larsson berättar om familjer där i princip 100 procent av männen är kriminella.

- Vi har egentligen det här året på oss att stoppa skjutningarna. Annars kommer det att bli normaliserat. Går det att komma undan med att skjuta varandra kanske man i framtiden kommer undan med att skjuta en socialsekreterare eller åklagare. Vi kan få "drive-by shootings" som i USA.

Ge hardship-tillägg till poliser i yttre tjänst

Det understryker allvaret i situationen. Sveriges blå linje är alldeles för tunn och det är bråttom att vända utvecklingen. Ett tungt ansvar vilar på den nye rikspolischefen Anders Thornberg, men våra folkvalda måste ge honom förutsättningarna att lyckas. Det kommer att krävas en historisk omställning av svenskt rättsväsende.

Vänd på pyramiden. Det var rätt att nationalisera polisen, eftersom det inte gick att kraftsamla så länge länspolismästarna var småpåvar inom sina egna territorier. Problemet är att midjan på NOA har svällt alldeles för mycket med HR, kommunikation och allsköns skrivbordstjänster. 

Det finns nämligen ett starkt sug inåt inom polisen. Att jobba i yttre tjänst är slitsamt, underbetalt och alltmer utsatt. Det är en ond cirkel som måste brytas med radikala grepp. Ge hardship-tillägg till dem som jobbar i yttre tjänst på upp till 10 000 kronor i månaden och skapa fler karriärtjänster inom kärnverksamheten. Återinför den gamla gubblistan med mer flexibla arbetsscheman och avlasta ingripandepoliserna med turlagssekreterare som sköter administrationen. Resurserna och makten måste ut till lokalpolisområdena. 

Men det räcker inte för att fylla på leden. Man behöver tänka om kring polisutbildningen. Varför inte göra den betald igen och satsa på en kortare grundutbildning med olika påbyggnadsalternativ? 

I väntan på fler poliser skulle ordningsvakter kunna anställas - antingen direkt av polisen eller i samarbete med kommunerna. 

Satsa på småbrotten. Det är svårt att sätta dit de gängkriminella för de grövsta brotten när ingen vill vittna. Det är betydligt lättare att gå på den organiserade brottsligheten för vardagsbrotten - exempelvis olovlig körning - liksom bidragsbrotten. Genom att punktmarkera och störa brottsbelastade personer och platser kan man få bort buset från gatan.

Skapa en fungerande rättskedja. Politikerna tävlar om att utlova hårdare straff för än det ena, än det andra brottet. Men det hjälper föga så länge rättskedjan hackar. Det dröjer på tok för länge mellan att någon grips och får sitt straff. Det är för svårt att frihetsberöva seriekriminella och det saknas fungerande påföljder för unga förövare. 

Systembristerna återfinns överallt. I Sverige tjänar kriminella inget på att samarbeta under utredningen och ange medkumpaner till skillnad från i exempelvis Norge och Danmark. Andra straffrabatter finns det däremot i överflöd. Exempelvis är det bara det grövsta brottet som ger full påföljd; för resten av alla brott som en kriminell har begått gäller mängdrabatt om de inte avskrivs helt (åtalsunderlåtelse).

Rättsväsendet borde tänka tvärtom. Att begå upprepade brott ska alltid betraktas som försvårande.

Stärk de goda krafterna. Uppmuntra lokala initiativ som nattvandrare och trygghetsvärdar där de boende i utsatta områden själva axlar ett ansvar för säkerheten. Satsa på medborgarlöften och se till att ha närvarande områdespoliser som känner invånarna. 

Avlasta polisen. Polistätheten är den lägsta på tio år på grund av en rekordsnabb befolkningstillväxt. Det räcker därför inte att permanenta den tillfälliga flyktinglagen; Sverige behöver föra en ännu stramare migrationspolitik framöver. Fler måste förmås att återvända till sina hemländer i stället för att omfattas av gymnasieamnestier och spårbyten. 

Ett tiggeriförbud behöver införas för att avlasta polisen från den kriminalitet som följer i tiggeriets spår. Och internationella stöldligor bör portas från Sverige genom att dömas till utvisning.

Regeringen måste också rensa upp i den vildvuxna flora av falska ID, falska bokföringsuppgifter, falska kontrolluppgifter, blufföretag och målvakter som har tillåtits att växa fram. Det arbetet är än så länge bara i sin linda. Ge Försäkringskassan, Skatteverket med flera i uppdrag att aktivt bekämpa brottsligheten.

Polisen måste få rätt verktyg. Om vi vill ha en effektiv polis måste den ges rimliga förutsättningar att lösa uppgiften. Polisen behöver bättre tillgång till hemliga tvångsmedel, datalagring, kameraövervakning och sekretesslättnader mellan myndigheter. 

Låt valet i höst bli ett batongval

Om valrörelsen 2018 utvecklar sig till en tävling i lag och ordning är det välkommet. De inre säkerhetshoten är på en nivå som ytterst utmanar demokratin. 

Men vi behöver ha rätt debatt som identifierar de verkliga svagheterna i rättsväsendet - inte en budgivning om vem som kan utlova flest poliser och längst straff på papperet.

I längden kan vi inte förlita oss på änglavakt i kampen mot den organiserade brottsligheten.

 

Läs också: Hårdare tag - med massor av brasklappar