Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Dahlberg

Så kan du stå emot Putins propaganda

Att så framträdande företrädare ägnar sin tid åt just Sverige, just nu, är givetvis ingen slump. Det måste ses som slutspurten i en rysk kampanj för att stoppa vårt närmande till Nato, skriver Anna Dahlberg.
Foto: AP.

Putins Ryssland bedriver ett informationskrig mot Sverige. Vårt bästa försvar är att alla görs medvetna om vad som pågår.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Den 25 maj väntas Riksdagen rösta ja till ett svenskt värdlandsavtal med Nato. För rysk del innebär det en svidande förlust. Landet har satsat stort på att undergräva avtalet genom olika påverkansoperationer riktade mot Sverige.Säkerhetspolisen berättade nyligen att ryska agenter arbetar aktivt för att få opinionen att svänga (DN 30/4). Det är inte så sensationellt som det kan framstå. Säpo bedömer att en tredjedel av de ryska diplomaterna i Sverige arbetar under täckmantel. I själva verket är de utsända av den militära underrättelsetjänsten GRU eller dess civila motsvarighet, SVR, som är sprunget ur det gamla KGB.

Ett annat sätt att påverka den svenska opinionen är hotfulla utspel från officiellt håll. Nyligen gick Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov ut i en femsidig intervju i Dagens Nyheter och varnade Sverige för konsekvenserna om vi skulle gå med i Nato (DN 29/4). Även Utrikespolitiska institutet har upplåtit scenen åt Kremls budskap. Härom veckan förklarade Konstantin Kosatjev, ordföranden i det ryska Federationsrådets utrikeskommitté, att bombövningarna mot Sverige påsken 2013 var "ett mediepåhitt".

Att så framträdande företrädare ägnar sin tid åt just Sverige, just nu, är givetvis ingen slump. Det måste ses som slutspurten i en rysk kampanj för att stoppa vårt närmande till Nato.

De dolda metoderna är per definition svårare att upptäcka. Ryssland satsar numera mångmiljardbelopp på att sprida det ryska perspektivet på världen. Verktygen är mediebolag som RT och Sputnik samt trollfabriker som kan plantera propaganda och desinformation i sociala medier. Allt detta ligger i linje med Rysslands syn på den nya generationens krigföring, där psykologisk och informationskrigföring är helt avgörande för att lyckas. Det gäller att "mjuka upp" motståndaren genom att skapa misstro och så osäkerhet.

För att få bäst effekt börjar man i offentlighetens utkanter, där det redan finns en mottaglighet för alternativa sanningar. Man identifierar grupper som känner att samhället inte lyssnar till dem och som har låg tillit till myndigheter och medier.

Exempel på sådana grupper kan vara vaccinmotståndare och GMO-kritiker. Passande nog har Putin visat sympati för just dessa ståndpunkter, vilket har gett stor genklang internationellt. Känner man sig bekräftad på ett område är tröskeln lägre för att ta till sig alternativa budskap på andra.

På den pseudovetenskapliga sajten Newsvoice, exempelvis, blandas budskapen friskt - från "Du kan bota cancer med alternativa metoder" till "Varför mobbas Putin?" Så rullas Kremls budskap in i människors vardagsrum.Andra grupper som kan tänkas vara mottagliga för Putins propaganda är de som står långt ut på höger- respektive vänsterkanten. Ryssland exploaterar medvetet människors rädsla för terror och invandring för att så tvivel om samhället på olika sätt. Fria Tider är ett svenskt exempel på en främlingsfientlig sajt som gärna för fram den ryska synen på världen.På motsvarande sätt möts Putin av välvilja bland antiimperialister och andra inom ytterkantsvänstern. På nätforum som Synapze och 8dagar kan man exempelvis läsa om "ohämmad rysshets" och "Putinmyter". 

Över huvud taget passar den traditionella vänsterns syn på säkerhetspolitiken som hand i handske med ryska intressen. Sverige ska hållas utanför Nato och värdlandsavtalet. Sverige ska vara neutralt och inte ta ställning mellan "öst och väst". Det är USA som är aggressivt medan Ryssland har inringats.

Givetvis finns det många inom vänstern som tycker precis så alldeles oavsett den ryska informationskrigföringen mot Sverige. De ska inte misstänkliggöras, lika lite som den som riktar kritik mot mediebevakningen av flyktingfrågan ska anklagas för att springa Putins ärenden.

Det viktiga är att vi blir medvetna om Sveriges sårbarheter. Såväl Natodebatten som flyktingdebatten öppnar för påverkansförsök från rysk sida. Vänsterns vilja till avspänning och en tredje ståndpunkt går att exploatera precis som högerns oro för vad det stora flyktingmottagandet ska innebära för Sverige.

Andra sårbarheter är bristen på källkontroll i sociala medier, ett högre nyhetstempo och en postmodern kunskapssyn. Om det inte finns någon sanning finns det ju plats för flera. Det skapar en jordmån för fejkade nyheter och alternativa budskap - en idealisk mylla för rysk propaganda. Eller som titeln på Peter Pomerantsevs nya bok lyder: "Ingenting är sant, allting är möjligt".

Men Sverige har också uppenbara styrkor. Det finns trots allt en motståndskraft inför den ryska propagandan, vilket omröstningen om värdlandsavtalet om några veckor lär bli ett bevis på.

Vi har en försvarsminister - Peter Hultqvist (S) - som har gått till storms mot vad han kallar "lögn och förbannad dikt" och okuvligt fortsatt det svenska närmandet till Nato och USA. Vi har en säkerhetspolis som kallar en spade för en spade i ett försök att höja allmänhetens medvetenhet inför de påverkansoperationer som pågår.

Vi har medier som på det stora hela har hållit stånd och försvarsbloggare och -debattörer som har larmat när falska nyheter har trängt igenom. Inte minst har Aftonbladets ledarsida spelat en viktig roll - trots sitt Natomotstånd - för att se till att socialdemokratin inte har blivit en sankmark för tredje ståndpunkter.

Men Sverige har vaknat sent inför denna nya verklighet. På MSB är man fortfarande i uppbyggnadsfasen och det saknas tydliga rutiner för hur desinformation och ryktesspridning ska bemötas.  Även bland oss journalister finns en yrvakenhet inför ämnet. Mig veterligt pågår ingen utbildningsverksamhet för att höja vår medvetenhet om hur främmande makter försöker påverka rapporteringen.

Men också allmänheten har ett ansvar att axla. Fundera lite extra över källorna till de artiklar som du skickar vidare i ditt flöde. För, som försvarsdebattören Patrik Oksanen betonar, i en demokrati är vår första försvarslinje mot informationskrigföring inte staten, utan du och jag.


Läs också:

Paranoia är vårt bästa försvar mot Ryssland


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.