Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Dahlberg

Ni måste förlåta oss för att vi hade rätt

Mattias Hagberg har för DN Kulturs räkning granskat de liberala ledarsidorna och varnar för ett värderingsskifte. Men han tycks ha missat att verkligheten har förändrats, skriver Anna Dahlberg.
Foto: Carina Gran

Att försvara lag och ordning är en kamp för liberala värden, inte en suspekt glidning.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Ett misslyckande. På något annat sätt kan man inte beskriva mediernas bevakning av flyktingfrågan inför den historiska vändpunkten i november förra året. Det var i princip bara på några borgerliga ledarsidor - samt på S-märkta Folkbladet - som kritiska frågor ställdes.

I oktober förra hösten kallades jag till Aktuellt-studion för att diskutera det sensationella som jag hade skrivit - nämligen att söktrycket mot Sverige var ohållbart. Så verklighetsfrånvänd var debatten vid det laget, trots att boendeplatserna på landets asylboenden höll på att ta slut.

Ändå är det just dessa ledarsidor som gång på gång kölhalas på landets kultursidor, nu senast på DN Kultur. Att de krav som vi har drivit sedan länge är S-MP-politik är ovidkommande. Berättelsen om den förtappade mediala borgerligheten är oemotståndlig.


Ingen granskning av DN Ledare

Annars hade man ju kunnat tänka sig att det vore mer intressant att granska låt säga Dagens Nyheters egen ledarsida. Där kampanjade man för den öppna famnens politik ända tills Löfven och Romson tvärvände; då kapitulerade även DN omedelbart. Sedan dess har DN:s ledarsida hoppat mellan så många positioner att det inte ens hjälpligt kan liknas vid en begriplig linje. När ska denna policymässiga genomklappning granskas?

Men låt oss för all del tala om denna ledarsida. Kulturjournalisten Mattias Hagberg har för DN Kulturs räkning läst alla våra ledartexter under januari till september 2010 och jämfört med samma period 2016. Han finner stora skillnader och drar slutsatsen att Expressens ledarsida har övergivit liberalismen.

Det är bara det att en sådan jämförelse förutsätter att situationen i Sverige och i omvärlden ser ungefär likadan ut vid de valda tidpunkterna. Man måste tänka bort Rysslands annektering av Krim liksom att Sverige har exporterat fler jihadister till Syrien per capita än något annat europeiskt land bortsett från Belgien. 

Man måste bortse från höstens sammanbrott i flyktingmottagandet, att vi måste trycka in nyanlända i vandrarhem och bilhallar, att socialtjänsten befinner sig i akut kris och att chefsåklagare på flera håll i landet larmar om en kollaps inom polisens utredningsverksamhet.


Expressen försvarar liberala värden

Att över huvud dryfta sådana ämnen är att hemfalla åt alarmism, tycks Hagberg mena. Att han själv redan sommaren 2014 på Aftonbladets kultursida varnade för att den svenska modellen höll på att rasa samman tycks han ha glömt vid det här laget. Det är ju så det brukar låta från "Sverige har gått sönder"- vänstern. Allt var så mycket värre för några år sedan.

Mattias Hagberg undrar varför vi inte skriver lika mycket om exempelvis jämställdhet som vi gjorde 2010. Svaret är enkelt. Personligen kan jag inte uppbåda något engagemang för fler pappamånader när polisen har svårt att hinna utreda våldtäkter mot barn. Det finns första och andra rangens frågor och om samhällets grundläggande funktioner börjar svikta måste vår opinionsbildning anpassas efter det.

Att betona vikten av lag och ordning, försvar och gränser är konservativt, slår Hagberg fast. Den socialliberala hållningen är tydligen att idka opposition mot allt sådant. Låt oss då göra tankeexperimentet att Hagberg & Co faktiskt hade blivit bönhörda. Det hade fortsatt att komma 10 000 asylsökande i veckan. Vi hade ryckt på axlarna åt att vi i Sverige blivit en fristad för jihadister, att gängkriminella plågar utanförskapsområdena och så vidare.

Hur skulle Sverige se ut då? En sak är i alla fall säker: vi hade inte haft mycket användning för ordet socialliberalism.

Det är lätt att rasa mot "systemen" tills man inser hur omänskligt samhället skulle bli utan fungerande välfärd och rättsstat. Lag och ordning är i själva verket en förutsättning för att liberala värden som jämställdhet och tolerans ska respekteras.

Den ytliga variant av socialliberalism som Hagberg hyllar är som ett ständigt pågående föräldrauppror, där man har missat att mamma och pappa för länge sedan har lämnat huset.



Läs också:

Låt-gå-samhället skapar inte tolerans

Liberalism är inte kaos och kravlöshet


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.