Anna Dahlberg

Naiva borgare har bäddat för kriminella

Publicerad

En grupp står i särskild tacksamhetsskuld till alliansen - de kriminella. Under de borgerliga åren öppnades välfärdssystem på vid gavel för fusk och brottslighet.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det har bara gått en dryg vecka sedan Arbetsförmedlingen fattade det sensationella beslutet att begrava systemet med etableringslotsar. Vi borde fortfarande känna chockvågorna. Hur är det möjligt att hundratals skattemiljoner har pumpats in i detta svarta hål? De ansvariga borde ha släpats till tv-soffor och krismötena borde avlösa varandra inom borgerligheten. Men självrannsakan har uteblivit.

Ju mer man sätter sig in i missförhållandena desto mer häpen blir man. Lotsar lockade med lånedatorer, tv-apparater och mobiltelefoner i konkurrensen om de nyanlända. Även mutor i kontanter har varit legio.

En vanlig huvudsyssla har varit att sälja folkbokföringsadresser. Lotsar har sökt upp flyktingar på asylboenden och sålt falska adresser så att de nyanlända får rätt till etableringsersättning trots att de saknar fast bostad.

Lotsar har också bytt kundkrets med varandra och därmed kunnat räkna in nya startbidrag för samtliga deltagare.

Men det som fick bägaren att rinna över för Arbetsförmedlingen var skiftet i höstas från kriminalitet på individuell nivå till grov organiserad brottslighet. Plötsligt utvidgades brottskatalogen till sådant som dödshot, utpressning, människohandel och rentav rekryteringsförsök till "våldsbenägna stridande grupper", sannolikt IS.

Detta har alltså varit det första mötet med Sverige för tiotusentals nyanlända. Här kommer traumatiserade människor till Sverige från länder som präglas av mutor och klientism – och så stöter de på en statligt finansierad lots som försöker värva dem med gåvor och som säljer falska adresser.

Det är en svart ironi att detta har lanserats som en avgörande integrationsreform.

Etableringslotsarna är bara en i raden av reformer som alliansen genomförde i samma lättsinniga anda. I december 2008 slog man upp portarna för västvärldens mest öppna system för arbetskraftsinvandring. Med minimal kontroll lät man vem som helst med en F-skattesedel erbjuda anställningar.

Sedan dess har rapporterna om missförhållanden avlöst varandra. Människor betalar runt 100 000 kronor svart för ett arbetstillstånd och många utnyttjas hårt.

Även Rut- och Rotreformerna har utformats på ett sätt som gör dem vidöppna för kriminalitet. Många har som affärsidé att skicka fakturor till Skatteverket på arbeten som aldrig har utförts. Vi talar om bedrägerier i stor skala.

 

Eller ta nystartsjobben. Forskningen visar att subventionerade anställningar är ett effektivt sätt att minska arbetslösheten i utsatta grupper. Men här rör det sig om över sex miljarder kronor årligen som i princip betalas ut i blindo.

Ett vanligt brottsupplägg har varit att sätta skyhöga löner - låt säga 50 000 kronor i månaden för en långtidsarbetslös vaktmästare - varav Arbetsförmedlingen snällt har betalat ut två tredjedelar av lönekostnaden. I den mån något jobb över huvud taget har utförts får den anställde bara en bråkdel av bytet.

Den nya rödgröna regeringen sätter nu ett lönetak vid 22 000 kronor i månaden, men att detta svindleri har kunnat pågå i åratal är häpnadsväckande. Och kontrollen av utbetalningarna är fortsatt i det närmaste obefintlig.

 

Med samma glada humör gjorde alliansregeringen det lättare än någonsin att starta och driva företag i Sverige. Man tog bort kravet på revisor i små bolag, gjorde det enklare att skaffa F-skattesedel liksom att senarelägga bokföringen. Därtill stoppade man förslaget om att införa månadsrapportering av anställdas löneuppgifter.

De ideologiska drivkrafterna bakom alla dessa reformer är tydliga. I alliansens Sverige är företagaren alltid en hjälte. Bara vi smörjer hjulen och släpper loss valfriheten på alla områden så kommer tusen blommor att blomma.

Problemet är att man samtidigt har förvandlat Sverige till ett paradis för entreprenörer i kriminalitet. Alla myndigheter som jobbar med den grova organiserade brottsligheten vittnar för mig om samma utveckling: buset har skaffat sig slips. Alltfler multikriminella har insett var de stora pengarna finns att hämta - nämligen hos Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket.

Kombinationen av stora pengar, liten upptäcktsrisk och låga straff är för kriminella vad saft är för getingar. Och just nu står Arbetsförmedlingen för den sötaste saften.

 

Attackerna mot välfärdssystemen följer ofta samma mönster: de kriminella skaffar sig falska identiteter, falska kontrolluppgifter och en företagsfasad och börjar sedan sitt plundringsstråk genom det offentliga.

Detta är en oerhört allvarlig kriminalitet. Det är ett systemhot mot välfärdsstaten och vi riskerar att finansiera framväxten av allt mäktigare kriminella nätverk. Därtill sätts konkurrensen ur spel när seriösa företag tvingas tävla med skojare och bedragare.

Ändå tycks de borgerliga partierna inte ha lärt sig någonting av de senaste årens erfarenheter. Trots haveriet med lotsarna vidhåller exempelvis Centerpartiet att dagens arbetsförmedling borde ersättas av en jobbfixarpeng. LOV-valfrihet, subventioner och skatteavdrag är fortfarande svaret på det mesta.

Såväl KD som FP vill dessutom koppla permanenta uppehållstillstånd i Sverige till att man har en anställning, vilket skulle öppna för en storskalig svarthandel med jobbkontrakt.

Om det finns något som den rödgröna regeringen kan göra bättre än den förra är det detta – att städa upp efter alla ideologiska utsvävningar i den blinda marknadsdyrkans namn.

 

Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag