På onsdagen kallade statsminister Stefan Löfven till krismöte med polisledningen om de många dödsskjutningarna.
I tisdagskväll dödades två män i 20-årsåldern i Vivalla centrum i Örebro. Tidigare under dagen sköts en 24-åring ihjäl i Malmö, bara ett femtiotal meter från en förskola. Inom loppet av två veckor har totalt sju personer skjutits ihjäl.
Stefan Löfven lovar nu "riktigt, riktigt hårda tag" och förklarar att gängskjutningarna måste få ett stopp. Statsministern får ursäkta, men vi har hört det förr. Det är knappast mer ställföreträdande upprördhet som väljarna efterfrågar, utan handfasta åtgärder som matchar problemets storlek.
På Expressens ledarsida har vi gång på gång lyft fram behovet av ett systemskifte inom rättssystemet. Det måste rensas bland alla straffrabatter, återfall i brott måste bestraffas hårdare och presumtionen mot fängelsestraff behöver tas bort. Det måste bli mycket lättare att frihetsberöva kriminella; det gäller inte minst unga förövare som behöver bemötas med betydligt större fasthet och snabbhet av rättsväsendet.
Vi har också pekat på behovet av hardship-tillägg för poliser i yttre tjänst, datalagring, slopad tillståndsplikt för övervakningskameror och mycket mera.
Fler myndigheter måste börja bekämpa brott
Men rättsväsendet kan inte ensamt lösa problemet med den organiserade brottsligheten. Regeringen borde ge alla myndigheter, som på något sätt kommer i kontakt med problematiken, i uppdrag att prioritera kampen mot brott.
Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och Skatteverket har genom åren plundrats på mångmiljardbelopp, inte sällan av aktörer med kopplingar till organiserad brottslighet. Transportstyrelsen har varit den perfekta inkörsporten för ID-relaterad brottslighet och Bolagsverket har banat väg för ekonomisk kriminalitet i stor skala i företagsform.
Tullverket är en annan myndighet som har misskötts. Det flödar in illegala vapen, narkotika och alkohol i landet - själva bränslet till mycket av gängkriminaliteten. Ändå har regeringar av olika kulörer låtit tullen falla fritt i tio år, som Johan Lindgren, ordförande för fackförbundet TULL-KUST uttryckte saken på ett seminarium i Almedalen.
Tullverket lider av underbemanning, underfinansiering och brist på självklara befogenheter som att hindra stöldgods från att föras ut ur Sverige. Gränsskyddet har urholkats med allt färre tullplatser och de som finns står obemannade under delar av dygnet.
Finansen har behandlat Tullverket styvmoderligt
Alliansregeringen bär en stor skuld för denna dumsnålhet, men den rödgröna regeringen har också släpat fötterna efter sig. Ett skäl är att Tullverket sorterar under finansdepartementet, som har fokus på tullens inkomstbringande delar, inte på brottsbekämpning.
Det är ett återkommande bekymmer i alla regeringar. De andra departementen, vid sidan av justitie, har inte de brottsbekämpande glasögonen på sig, utan prioriterar annat såsom snabb service.
De senaste veckornas gängskjutningar visar att vi inte längre har råd med den lättsinniga hållningen. Att bekämpa brott måste bli hela statens ansvar.