Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Anna Dahlberg

Krispartier är vi allihop

När partiledarna drabbar samman i Almedalen i veckan har de en sak gemensamt: nervositeten över det politiska läget. Inget parti kan känna sig tryggt för närvarande.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Hur länge kan Lööf sitta kvar?

Det har inte ens gått ett år sedan Annie Lööf tog över partiledarskapet för Centern, men det är svårt att se hur hon ska lyckas vända partiets katastrofsiffror.
Lööf har tagit det politiska klyschspråket till en ny nivå med ordharanger om "framtidsinriktade förslag" och "fler och växande företag". I den mån det går att uttolka ett budskap handlar det om att vässa partiets höger- och storstadsprofil. Det är måhända inte fel i sak, men det är knappast en politik som passar Centerns traditionella väljarbas. Partiet påminner alltmer om en ko som har släpats ut på Sergels torg.

Vart tog Sjöstedt-effekten vägen?

Allt talar för Vänsterpartiet just nu. Marken skakar under eurozonen och frågan om vinster i välfärden blir hetare för varje dag som går. Inget parti har sagt nej med sådan emfas som Vänsterpartiet.
Dessutom har man en ny och populär partiledare som inte kan misstänkas för att gömma Leninbyster i garderoben. Ändå har den förväntade Sjöstedt-effekten uteblivit. En bidragande orsak är antagligen hans koleriska insats under partiledardebatten i Agenda. Att ladda upp med AC/DC var ingen hit.

Vem bryr sig om klimatet?

Sveriges tredje största parti har en relativt trygg tillvaro jämfört med de andra småpartierna. Men den senaste SCB-mätningen visade på ett kraftigt fall när missnöjda S-väljare strömmat tillbaka till moderpartiet efter Juholts avgång.
Trots varningar i ansedda tidskriften Nature för en förestående miljökollaps har väljarnas intresse för de gröna frågorna svalnat. Miljöpartiets försök att lansera sig som en tredje kraft i politiken har inte heller övertygat.

 

Åker KD ut ur riksdagen?

Kristdemokraterna är ett parti med ständiga fantomsmärtor. Partiet vägrar acceptera att Sverige är ett av världens mest sekulära länder, där mycket få väljare känner sig befryndade med det kristet konservativa tankegodset. I stället kastar man sig mellan desperata påhitt om "verklighetens folk" och "relationslinjen".
KD:s hopp står till taktikrösterna och till att göra avtryck i de viktiga sakfrågor man har makten över – vården och äldreomsorgen. De chanserna gör man dock sitt bästa för att bränna. Resultatet kan mycket väl bli att KD åker ut ur riksdagen 2014.

 

När pyser luften ur Socialdemokraternas siffror?

Socialdemokraterna har varit som ett flugpapper i opinionsmätningarna under våren. Men Stefan Löfven minns självfallet hur det gick förra gången. När väl politiken och den tänkta regeringskoalitionen presenterades inleddes raset.
Löfven har kunnat njuta av en lång smekmånad i medierna, men till hösten är den definitivt slut. Då måste S leverera en skuggbudget och visa att det finns konkreta förslag bakom allt löst prat om jobben. Mycket talar för att historien kommer att upprepa sig.

 

Lyckas Moderaterna ladda om?

Lätt fånget, lätt förgånget, brukar det heta. Det gäller i högsta grad Moderaternas framgångssaga. Motgångarna kommer slag i slag och det felfinneri som tidigare riktades mot Håkan Juholt drabbar nu Moderaterna.
Frågan är om Reinfeldt och Borg är tillräckligt sugna på makten för att bryta idélösheten. Trötta och nöjda regeringar vinner aldrig val. Fråga bara Göran Persson.

 

Kan Folkpartiet vinna kriget mot verkligheten?

Folkpartiet har en partiledare som både är snabb i repliken och skarp i de politiska konturerna. Jan Björklund är principernas vän. Dessvärre har verkligheten blivit hans fiende.
Eurokrisen har nu nått en sådan nivå att inte ens Björklund ropar på folkomröstning längre. I alla fall inte offentligt. På skolans område visar krisen heller inga tecken på att bedarra. Nog för att det tar tid att vända utvecklingen, men efter sex år måste Folkpartiet fråga sig om inte kepsarna har skymt sikten för viktigare problem såsom vinstintresset och etableringsfriheten.

 

Står Sverigedemokraterna ut med varandra?

På ytan ser det stabilt ut för riksdagens nyaste parti. Sverigedemokraterna lyfter inte i opinionen, men det finns heller inget omedelbart hot om att åka ur riksdagen.
Under ytan är det desto mer dramatik. Avhoppen och uteslutningarna avlöser varandra ute i partidistrikten. Centrala städpatruller får rycka ut för att sopa upp efter lokala företrädare som har gjort bort sig alltmedan missnöjet med partitoppen breder ut sig.
Massutvandringen har blivit SD:s största problem.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!