Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Dahlberg

Kan vi lita på de rödgröna i kampen mot terrorismen?

Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL
Den rödgröna regeringen har släpat fötterna efter sig i kampen mot terrorismen.

Den nya regeringen utlovar en rivstart i kampen mot brottslighet och terrorism. Låt oss säga så här: de rödgröna har mycket kvar att bevisa.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

När Stefan Löfven läste upp regeringsförklaringen i måndags inskärpte han att kampen mot terrorismen måste vara "kompromisslös". Det framstår närmast som ett skämt i ljuset av den ansvarslösa politik som Sverige bedriver på området.

Gränspoliser i Stockholm slog i veckan larm om att man saknar kontroll över inflödet av människor till Sverige. Sektionen är "ofattbart underbemannad" och har inte ens lokaler för att genomföra förhör. I första hand är det svart arbetskraft som passerar gränsen, men även stöldligor och potentiella terrorister kan förstås ta chansen. "Vi har allt annat än kontroll", förklarade huvudskyddsombudet Ulf Rydström. 

De allvarliga missförhållandena är egentligen ingen nyhet, utan kända sedan tidigare. I höstas dömdes Sveriges gränskontroller ut i en EU-rapport.

Oförsvarlig saktfärdighet i frågan om datalagring

Det är långt ifrån det enda området där Sverige sticker ut med sitt lättsinne. Datalagringen är ett annat område. I december 2016 kom en dom från EU-domstolen som upphävde teleoperatörernas skyldighet att spara uppgifter om teletrafik under sex månader. 

För såväl polisen som Säpo var det ett katastrofalt beslut. Att kunna ta reda på vem som befann sig på en viss plats vid en viss tidpunkt är avgörande för polisarbetet. Det är ingången i de flesta förundersökningar. 

Säpo tar i snitt emot 6000 underrättelser som rör terror - varje månad. Efter domen har möjligheterna att förhindra nya terrorattentat i Sverige försämrats kraftigt. Alltför ofta famlar man i blindo.

Andra EU-länder har hittat olika sätt att lösa problemet på. Det är bara Sverige som sackar efter. Denna saktfärdighet väcker förundran runtom i Europa. Den ställer dessutom till det i samarbetet med andra länders underrättelsetjänster. Sverige kan inte längre bidra med information på samma sätt som tidigare och kan inte heller agera på de underrättelser som man får från andra länder.

"En kedjereaktion av senfärdighet"

I över två år har Säpo larmat om det ohållbara läget, men den rödgröna regeringen har inte haft det minsta bråttom. Först nu säger regeringen att en ny lag är på gång under våren som en del i den så kallade "rivstarten".

Det är uppenbart att datalagringen har fastnat i beredningen mellan departementen. Starka krafter inom den rödgröna regeringen har av allt att döma motsatt sig att polisen och Säpo får nödvändiga verktyg i brottsbekämpningen. Är det Miljöpartiet? Näringsdepartementet? En kombination av båda? Oavsett vilket inger det inte förtroende.

Det förslag som nu ligger på bordet är dessutom helt otillräckligt utifrån de behov som polisen och Säpo har. I ett sju sidor långt remissvar varnar Säpo för "allvarliga konsekvenser" om detta blir Sveriges svar på EU-domen.

Så ser alltså den kompromisslösa kampen mot terrorismen ut i praktiken. "Det har varit en kedjereaktion av senfärdighet", säger terrorexperten Magnus Ranstorp när vi talas vid över telefon. "Det är väldigt lite driv i dessa frågor."

Samtliga lagändringar som utlovas i den så kallade "rivstarten" har aviserats i flera års tid. Hemlig dataavläsning lanserades exempelvis skarpt redan hösten 2015 - efter de förödande terrorattentaten i Paris. Nu skriver vi 2019 och polisen har fortfarande ingen möjlighet att ta del av krypterad information på appar som Telegram. 

Gång på gång påminns vi om situationens allvar

Det är obegripligt att de rödgröna anser sig ha haft råd med dessa långbänkar i frågor som rör rikets säkerhet. Sverige har en större extremistmiljö än alla de andra nordiska länderna tillsammans, och vi har exporterat jihadister till såväl Syrien som Europa.

Gång på gång påminns vi om situationens allvar. Nyligen frigavs den terrordömde Munir Awad efter att han avtjänat sitt straff för att ha planerat en terrorattack mot Jyllands-Posten, där journalister skulle bindas fast och avrättas. Ordern om att utföra dådet kom från al-Qaidas högsta ledning.

I detta nu pågår två terrorrättegångar som rör misstänkta attentatsplaner. I Köpenhamn står en syrisk man, som tidigare var bosatt i Malmö, inför rätta för att ha planerat att döda slumpvis utvalda personer på gatan med knivar och bomber. Samtidigt pågår ett stort terrormål i Stockholm mot tre män från Uzbekistan och Kirgizistan, som enligt åklagaren planerade ett storskaligt attentat i huvudstaden med bland annat sprängmedel och bajonetter.

Vi i Sverige måste inse att vi har allvarliga problem med såväl våldsbejakande extremism som organiserad brottslighet. Insatserna hittills har inte varit i närheten av vad som behövs för att möta hotbilden.

Den rödgröna regeringen kommer att släpas motvilligt framåt

Det är välkommet att regeringen nu utlovar krafttag, och Mikael Damberg (S) ska givetvis ges en chans att bevisa sig i rollen som ny inrikesminister. "Rivstarten" i kombination med löftet om att ta bort tillståndsplikten för kameraövervakning kommer att göra skillnad. Polisen tycks dessutom må bättre igen efter åren av omorganisationskaos. 

Men ännu återstår väldigt mycket att göra. Regeringens offensiv är tom på åtgärder mot alla straffrabatter i rättegångsbalken, såsom den stötande mängdrabatten på brott. Det finns inget om de otillräckliga insatserna mot unga förövare, exempelvis svårigheten att frihetsberöva minderåriga. Det framgår inte heller hur polisyrket ska göras mer attraktivt eller för den delen hur tillväxten i de kriminella och extrema miljöerna ska brytas.

Allt talar för att den rödgröna regeringen kommer att fortsätta att släpas motvilligt framåt av händelseutvecklingen. Retoriken kommer att låta tuff, men i verkligheten kommer gränserna att blöda, gängkriminella runda rättvisan och Säpo sakna effektiva verktyg för att värna rikets säkerhet.

 

. Läs också: Gör inte Säpo till en blindbock, Morgan Johansson (S) 

Sverige måste klara att hålla gränsen