Anna Dahlberg

Ingen katt ska vara papperslös i det svenska skuggsamhället

Regeringen vill att alla katter i landet ska id-märkas och registreras.
Foto: Janerik Henriksson / TT / TT NYHETSBYRÅN
Skuggsamhället är mycket stort, enligt gränspolisen Robert Lindström.
Foto: Patrik C Österberg / IBL

Regeringen lovar nu krafttag mot skuggsamhället – av katter. När det gäller vilka människor som vistas i landet saknas dock fortfarande kontroll. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är nästan rörande att läsa regeringens nya lagförslag. Det finns cirka 100 000 katter i landet som är hemlösa och lever ett utsatt liv. Därför krävs en obligatorisk id-märkning och registrering av katter, slår regeringen fast. 

En rad berörda myndigheter såsom Polismyndigheten och Tullverket föreslås få direktåtkomst till registret, och den som inte följer bestämmelserna ska tvingas betala ett vite. 

Det är säkert bra att regeringen vill skapa ordning bland de papperslösa katterna. Men kontrasten till hur slapphänt det mänskliga skuggsamhället hanteras blir faktiskt parodisk.

Ta bara en sådan sak som direktåtkomst till register. Detta har en rad myndigheter vädjat om i många år vid det här laget. Skatteverkets Pia Bergman berättar om den stora frustration som hon och hennes kolleger upplever när de är ute och gör arbetsplatsbesök och hittar massor av oegentligheter. De får varken tipsa polisen om misstänkta bolag eller upplysa Migrationsverket om oriktiga anställningsbevis. Sekretessen sätter stopp.

Regeringen har tillsatt den ena utredningen efter den andra: Lövdén, Sjöberg, Begler och nu senast Bynander. Men i praktiken händer ingenting med sekretesshindren.

– Det tillsätts bara nya utredningar hela tiden. Jag vet inte vad problemet är, säger Pia Bergman uppgivet.

Nyligen lämnade Skatteverket över en pilotkontroll till regeringen av 500 adresser som misstänks ingå i avancerade brottsupplägg. Granskningen visade att adresserna var kopplade till bland annat svartarbete, penningbrott, bedrägerier och skenäktenskap. 

Totalt har mer än 1500 utredningar inletts, där varje adress beskrivs som ”toppen på ett isberg”. Bland annat upptäckte man 150 misstänkta fall av utnyttjade identiteter liksom att 200 ”boende” i själva verket hade utvandrat från Sverige.

Vid sidan av minskad sekretess lyfter Skatteverket behovet av säkra identiteter. Frågan om biometriska data knutna till identiteter måste utredas snarast, slår man fast i en kommentar till rapporten.

Varför dröjer det? Till och med ett land som Jordanien har gått över till biometriska id-kort vid det här laget. Efter krav från EU har visserligen säkerhetsnivån höjts för nya pass och nationella id-kort. Men det florerar fortfarande 13 olika varianter av id-handlingar i Sverige, som utfärdas av olika aktörer. 

En statlig utredning föreslog i mars 2019 att Sverige ska rensa upp i detta träsk och bland annat slopa körkort som giltig id-handling. I stället ska polisen få ensamrätt på att utfärda ett säkert id-kort med ansiktsbild och fingeravtryck, som också ska kopplas till en statlig e-legitimation. I dag kan en person hantera upp till åtta olika bank-id på sin mobil utan några som helst biometriska krav – ett eldorado för alla kriminella.

Så vad hände med denna viktiga reform? Vad jag kan se har förslaget fastnat på justitiedepartementet, som så mycket annat.

Som sagt, snart har vi bättre koll på identiteten på katterna som springer runt på Sveriges gator än på vilka människor som vistas här.

Han berättar om ett mycket omfattande skuggsamhälle i Sverige på gissningsvis runt 100 000 personer. Det finns villor i Stockholm där man hyr ut 45 bäddar till personer som befinner sig här illegalt.

I början av nästa år ska EU-kommissionen göra en ny inspektion av Sveriges yttre gränskontroller. Det finns nog många i ansvarig ställning som våndas inför det besöket. Efter en liknande kontroll 2017 riktades stenhård kritik mot Sverige i den 32 sidor långa granskningsrapporten. 

Jag kontaktar Robert Lindström vid gränspolisen för att få en uppdaterad lägesbild. Enligt honom är läget minst lika pressat som då. Människor fortsätter att komma i stora skaror från Ukraina, Georgien, Uzbekistan med flera länder i öst för att jobba svart och i vissa fall begå brott. Samtidigt skeppas det ut mängder av stulna bilar och båtmotorer.

– Det finns inga gränspoliser som arbetar i Stockholms hamnar längre. Det är som att plocka godis från hyllan för stöldligorna – så mycket går det ut, säger Lindström.

Han berättar om ett mycket omfattande skuggsamhälle i Sverige på gissningsvis runt 100 000 personer. Det finns villor i Stockholm där man hyr ut 45 bäddar till personer som befinner sig här illegalt.

– Gå in på vilket bygge som helst och du upptäcker att det nästan bara talas ryska språk. Det är som att lyfta på en sten – folk bara springer åt alla håll. De som vi lyckas få tag på har som regel inget arbetstillstånd, utan har lurats att köpa ett turistvisum för 1000 dollar. 

Lindström har svårt att dölja sin frustration över slapphäntheten som han tycker sig se i alla led. Han exemplifierar med Skatteverket, som delar ut A-skattesedlar till personer som saknar tillstånd att arbeta i Sverige. Eller Transportstyrelsen som begär ut samordningsnummer i samband med bilköp utan ordentliga kontroller av identiteten.

– Vårt system föder skuggsamhället. En majoritet av alla samordningsnummer är felaktiga.

När gränspolisen väl griper en person är det vanligt att denne ansöker om asyl. Det innebär att personen flyttas över till Migrationsverkets förvar, där hen ofta släpps ut igen och försvinner spårlöst. 

Det är märkligt att skuggsamhället och id-fusket i likhet med välfärdsbrottsligheten har prioriterats så lågt av den sittande regeringen. På senare tid tycks det åtminstone ha skett ett uppvaknande. En ny lag ska exempelvis göra svårare att använda falska folkbokföringsadresser och felaktiga samordningsnummer. 

Men det räcker inte. Samordningsnumren borde nollas för att tömma systemet på alla spökpersoner. En ny folkräkning behöver genomföras. Sekretesshindren måste rivas mellan myndigheterna och id-handlingar säkras med biometri för att nämna några saker som behöver göras för att komma åt skuggsamhället. 

Vi måste få kontroll över vilka personer som befinner sig i landet, inte bara på missarna. Mjau!