Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Dahlberg

Ingen kan längre blunda för tiggeriets baksidor

Foto: PER WISSING / PER WISSING GT/EXPRESSEN

Larmsignalerna från tiggeriet är så många att regeringen måste bryta sin passivitet. Ett tiggeriförbud bör utredas snarast.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Nej, den sensationella nyheten i veckan om tiggaren som greps med sex miljoner kronor på sig stämde inte riktigt. Det visade sig att den gripne i själva verket var en svensk man som inte brukar tigga.

I den polariserade debatten kommer denna rubrikmiss säkert att tjäna som exempel på hur förutfattade meningar styr vår syn på tiggeriet. 

Men i skuggan av uppståndelsen kring "sexmiljonersmannen" rullades en annan historia upp i Uppsala. Det handlar om åtta rumäner som har tvingats tigga i staden under slavliknande förhållanden. 

Under dödshot ska de ha samlat ihop över en miljon kronor till en 35-årig man, som i fjol dömdes till 12 års fängelse för människohandel i Rumänien. Socialtjänsten i Uppsala misstänker att fler kan vara drabbade och ska nu kartlägga förekomsten av människohandel i staden.

Många tecken på människohandel inom tiggeriet

På senare tid har en rad liknande fall uppdagats runtom i Sverige. Förra månaden föll en dom om människohandel i Göteborgs tingsrätt. Enligt polisen har tiggare sålts och köpts som ägodelar. De ska också ha utsatts för sparkar och slag, bland annat med ett järnrör. 

I december sprängde polisen en internationell tiggarliga i Småland och förde ett 30-tal bulgariska EU-migranter till skyddade boenden. Polisen kom ligan på spåren efter att en svårt skadad man hittats i ett dike utanför Växjö. Det visade sig att mannen hade försökt fly, men blivit hittad och misshandlad av sina plågoandar.

I november föll domen mot huvudmännen bakom en liknande härva i Ljusnarsberg, där uppemot 15 vuxna och barn levde med trasiga toaletter, rutten mat, utkylda rum och råttbajs. 

"Vi får många indikationer på att utsatta människor luras till Sverige för att tigga. De får höra att de ska arbeta, men tvingas i stället sitta och tigga och får inte behålla pengarna", säger polisen Per Englund som arbetar med människohandel vid NOA.

Tiggare tvingas betala för sina platser

Även Claes Ling-Vannerus, som är nationell samordnare för arbetet med utsatta EU-medborgare, menar att det kommer allt fler signaler om grov organiserad brottslighet kopplad till tiggeriet. 

Han ser också att verksamheten börjar ta nya former, kanske som ett resultat av att tiggeriet inte längre är lika lönsamt. Det finns indikationer på att utsatta EU-medborgare exploateras som svart arbetskraft liksom signaler om prostitution, narkotikaförsäljning och annan kriminalitet i tiggeriets spår.

Samstämmigheten är stor i de intervjuer som jag har gjort inför denna krönika. Tiggeriet framstår i hög grad som organiserat. Det är mycket vanligt att tiggare tvingas betala för sina platser till personer som anser sig ha äganderätten till dessa. Ofta kommer någon och samlar ihop tiggarnas pengar och kollar att de sitter på sin plats. Det kan vara män från samma familj, men det kan också vara ett tecken på människohandel.  

Flera som jag talar med lyfter jämställdhetsperspektivet. Det är till övervägande del kvinnor som sitter och tigger under långa arbetsdagar medan männen ägnar sig åt annat. Varför diskuteras inte detta mer i debatten?

Vill inte ta lågbetalda jobb i Rumänien

Ligia Pintican Englöf är socialarbetare i Jönköpings kommun. Hon har själv rötter i Rumänien och har jobbat i decennier med att stödja romska barn och familjer i hemlandet. Det engagemanget fortsätter än i dag samtidigt som hon arbetar uppsökande mot utsatta EU-migranter i sin nya hemstad.

Enligt Ligia är bilden inte svartvit. Tiggarligorna med bossar i toppen har ofta sitt ursprung i Bulgarien medan rumänska tiggare är mer lokalt organiserade. 

- Man organiserar sig i nätverk, där vissa äger tiggarplatser som de sedan säljer. Alla vet vem som sitter var och betalar ägaren. En jättepopulär plats här i Jönköping utanför en butik såldes för 10 000 kronor, men ägaren kom tillbaka och då uppstod en konflikt. 

Förra året arrangerade hon en träff tillsammans med SOS barnbyar i Rumänien för att hjälpa Jönköpings tiggare att hitta jobb i hemlandet. Bland annat erbjöds de gratis kurser för att utbilda sig till exempelvis bilmekaniker och textilarbetare. Sedan dess har Ligia på olika sätt hållit liv i projektet och uppdaterat listor med lediga jobb och kurser. 

Men försöket har fallit platt till marken. "De sade till mig: vi är inte intresserade av att jobba i Rumänien för 2 000 kronor i månaden så länge vi tjänar mycket bättre här". Ligia vittnar om en frustrerande situation. Det råder arbetskraftsbrist i Rumänien och möjligheterna att bygga en annan framtid är bättre än på länge, menar hon.

Men det går inte att motivera tiggarna att utbilda sig och leta efter jobb så länge det är mycket mer lönsamt att leva på gatan i Sverige. När hon var på besök i en by i Rumänien nyligen hade en av familjerna från Jönköping byggt ett trevåningshus. "Om de i stället hade stannat kvar och jobbat i hemlandet hade det tagit 10-15 år att bygga ett sådant hus. Vad sänder det för signaler till de andra i byn?"

Att uppmana människor att sluta att ge räcker inte

Tiggeriet ger i bästa fall tillfällig lindring, men permanentar samtidigt utanförskapet för nya generationer. De som lägger pengar i pappmuggen bör därför fundera över vad de bidrar till - Människohandel? Att barn blir lämnade av sina föräldrar under långa perioder och hoppar av skolan? Att kvinnor och funktionshindrade får genomlida omänskligt långa arbetspass? Olovliga bosättningar och sanitetsproblem i parker och på skolgårdar? Den som vill hjälpa en utsatt grupp har betydligt mer träffsäkra alternativ att välja bland.

Men att bara uppmana människor att sluta ge räcker inte som politisk åtgärd. Inte heller att hoppas på att polisen ska ha alla resurser som krävs för att stävja människohandeln och annan kriminalitet som följer med tiggeriet. 

Regeringen borde ta sitt ansvar och snarast tillsätta en utredning om hur tiggeriet kan förbjudas. Läs också: Det är inte snällt att vara för tiggeri