Det kontroversiella besöket i Rinkeby av den norska integrationsministern Sylvi Listhaug fick svenska politiker att bagatellisera problemen. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅNDet kontroversiella besöket i Rinkeby av den norska integrationsministern Sylvi Listhaug fick svenska politiker att bagatellisera problemen. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Det kontroversiella besöket i Rinkeby av den norska integrationsministern Sylvi Listhaug fick svenska politiker att bagatellisera problemen. Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Under februari i år skedde våldsamma upplopp i Rinkeby där polisen kände sig så trängd att man avlossade skott. Foto: LÄSARBILDUnder februari i år skedde våldsamma upplopp i Rinkeby där polisen kände sig så trängd att man avlossade skott. Foto: LÄSARBILD
Under februari i år skedde våldsamma upplopp i Rinkeby där polisen kände sig så trängd att man avlossade skott. Foto: LÄSARBILD
Anna Dahlberg

Det är för lätt att vara kriminell i Sverige

Publicerad

Norrmännen har i grunden rätt när de varnar för "det svenska tillståndet". Att ledande politiker spelar ner problemen är illavarslande.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Samtidigt som debatten rasar efter den norska integrationsministerns besök i Rinkeby återvänder jag till polisens rapport om de utsatta områdena från i juni. Det är en surrealistisk upplevelse. 

Här står ju allt svart på vitt om tillståndet i utanförskapsområdena. Rapporten avslutas rentav med reflektionen att den kanske största utmaningen vi står inför är att "inse omfattningen av problemet". 

Har Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård (S) - eller för den delen Carl Bildt - ens läst rapporten? Det verkar inte så. Det är en sak att tycka att det är osmakligt att en norsk, högerpopulistisk minister åker till Rinkeby för att hämta hem poänger i valrörelsen. Det är något helt annat att själv bagatellisera problemen.

Minst 5 000 kriminella aktörer i områdena

Rapporten beskriver 61 problemområden i landet, varav 23 klassas som särskilt utsatta. En av definitionerna på ett sådant område är att "läget anses vara akut". 

Författarna konstaterar att samhället inte är rustat för att hantera det stora antalet kriminella aktörer i de utsatta områdena och att "polisen och andra samhällsaktörer saknar förmåga att möta problematiken". Totalt handlar det om runt 200 kriminella nätverk och minst 5 000 kriminella personer.

Vad innebär då detta konkret? Många av problemen är väl kända såsom skjutningar, öppen narkotikahandel, stenkastning mot blåljuspersonal och hot och våld mot vittnen. 

Men det verkligt intressanta i rapporten är beskrivningen av hur den kriminella strukturen har vuxit sig så stark att den påverkar normbildningen i områdena. De kriminella sätter reglerna för vad som gäller och skapar en alternativ samhällsordning till den demokratiska.

"De kriminella nätverken kan ordna boende, arbete, bankverksamhet, skydd och säkerhet för människor som i andra fall har svårt att få dessa tjänster." Det finns inslag av en egen rättsskipning och ekonomi. Det säljs stöldgods, insmugglad sprit och tobak i många butiker; restauranger och affärslokaler används även som förvaringsplats för narkotika och stöldgods. "Genom hot och våld och skadegörelse pressas näringsidkarna till beskyddarverksamhet eller till att överlåta sina verksamheter till underpris."

Även socialtjänstens personal utsätts för påtryckningar liksom fastighetsägare. I vissa områden ser man också att kriminella aktörer syns i politiska sammanhang i allt större utsträckning, enligt rapporten.

Det är detta som är parallellsamhället. Eller som norrmännen skulle uttrycka saken: "det svenska tillståndet". 

Det demokratiska samhället drar sig undan

Det betyder inte att Sverige som helhet har insjuknat. Ekonomin växer så att det knakar. Den alkoholrelaterade brottsligheten har minskat. Sverige rankas som ett av världens bästa länder att leva i enligt flera internationella mätningar. 

Även i Rinkeby finns hoppfulla tecken. Det satsas och byggs, däribland bostadsrätter som lär ha sålt slut.

Men likväl måste framväxten av parallellsamhällen med våldskapital i fel händer tas på största allvar. Ytterst handlar det om en systemhotande brottslighet. För vad händer när kriminella får sätta dagordningen? Jo, det demokratiska samhället drar sig undan.

Det är svårt att rekrytera socialsekreterare och fältarbetare till de utsatta områdena. Samma sak med lärare. Parkeringsvakter drar sig för att utföra sitt uppdrag och försäkringsbolagen ryggar. I Husby ville man i våras satsa på trygghetsvakter, men hittills har inget vaktbolag nappat på uppdraget.

"Otryggheten trycker bort dem som vill göra gott", konstaterar Jörgen Ohlsson, ställföreträdande lokalpolisområdeschef i Järva. Till och med polisen har svårt att behålla sin personal och att växla upp enligt plan; erfarna poliser väljer bort att jobba i de utsatta områdena.

Skrämseleffekten har även gjort sig påmind på annat håll. Personal på akutsjukhusen tar bort sina namnbrickor när skottskadade gängkriminella kommer in. Ett annat exempel är bokförlaget Brombergs som nyligen stoppade utgivningen av en bok om Södertäljenätverket.

Det måste bli jobbigare att vara kriminell

Den sortens reträtter är inget som man bör ta lätt på. En ordning där hot går hem är en ordning där demokratin kröker rygg. Därför är det så viktigt att samhället lyckas vända utvecklingen i de utsatta områdena i tid.

Den motoffensiven måste börja med ett enkelt konstaterande: Det är alldeles för lätt att vara kriminell i Sverige. Upptäcktsrisken är liten, rättvisan mal långsamt och påföljderna för framför allt unga är helt otillräckliga.

Jörgen Ohlsson berättar hur pojkar i 14-15-årsåldern kan dra in 10 000-20 000 kronor i månaden på att sälja narkotika och begå personrån. Barnen kan alltså börja försörja sina familjer.

För varje år blir brotten grövre och pengarna större. Att karriären kanske slutar med att de ligger skjutna i rännstenen en dag är svårt att ta in. Det kriminella livet är för lockande.

Om den brottsliga banan ter sig full av möjligheter är den lagliga vägen till lycka alltför smal. Runt 40 procent av de unga i de särskilt utsatta områdena lämnar grundskolan utan godkända betyg. Rekryteringsunderlaget till gängen är med andra ord enormt.

Nyckeln till framgång är därför att vända på denna ordning. Vi måste få ett mer förlåtande skolsystem som inte stämplar elever som förlorare i tidig ålder. Att åtgärda pojkarnas katastrofala skolresultat i dessa områden är helt avgörande.

Men det måste också bli jobbigare att leva som kriminell. Jag har under lång tid föreslagit en rad åtgärder som skulle kunna möjliggöra en sådan punktmarkering av gängkriminella - däribland jourdomstolar, slopade straffrabatter, sänkt ribba för frihetsberövanden, sänkt straffmyndighetsålder med mera. Genom att ideligen gripa och lagföra kriminella för vardagsbrotten - såsom olovlig körning - skulle tillvaron på fel sida lagen förlora sin glans.

Våra folkvalda måste inse att det brådskar att trycka tillbaka de kriminellas makt. Det är en långt viktigare uppgift än att värna Sverigebilden.

 

Läs också: Även unga kriminella måste kunna stoppas 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag