Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Dahlberg

En S-M-regering vore bra för Sverige

TÄNK NYTT. En S-M-regering kan framstå som en dålig idé - ända tills man betänker alternativen, skriver Anna Dahlberg.
Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES
Statsminister Stefan Löfven (S).Foto: DAVID SICA/STELLA PICTURES

Det är dags att våga tänka det otänkbara - en regering med socialdemokrater och moderater efter valet i höst. För Sverige vore det goda nyheter.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Knackade finansministern på din dörr i helgen? Partierna trappar nu upp sina aktiviteter inför höstens val. Strategier presenteras och det arrangeras peppande konferenser för valarbetarna. På ytan ser det mesta bekant ut. Det rödgröna laget står mot det blå. Matchen kan börja.

I själva verket är inget som vanligt. Den rödgröna regeringen är historia alldeles oavsett hur det går i valet, eftersom alliansen har lovat att fälla Löfven. Men även alliansen kommer att få stora svårigheter att bilda regering. Borgerligheten underskattar - medvetet eller omedvetet - det pris som Sverigedemokraterna kommer att utkräva för att släppa fram Ulf Kristersson som statsminister.

Även om alliansen blir största block kommer en sådan regering att leva på Jimmie Åkessons nåder. Först måste SD välja att lägga ner sina röster i statsministeromröstningen och sedan avstå från att rösta på Socialdemokraternas budgetalternativ under hela mandatperioden. 

Den lägsta ersättningen för den välviljan lär bli någon form av garantier om en stram migrationspolitik. Det skulle kunna lösa ut den mest akuta tvistefrågan inom alliansen, men frågan är om Annie Lööf (C) skulle ställa upp på de villkoren?

Partierna ägnar sig åt nostalgi och önsketänkande

Runt om i Europa har man tagit konsekvenserna av den framväxande högerpopulismen. Antingen har man normaliserat relationerna och bjudit in missnöjespartierna i värmen, såsom i Norge och Österrike. Eller så har man bildat blocköverskridande koalitioner, som i Tyskland, för att isolera ytterkantshögern.

I Sverige däremot säger partierna nej till nästan alla sätt att regera landet. Det är snudd på otänkbart att bilda koalitioner över blockgränsen. Det är ännu mer otänkbart att ta stöd av SD och Decemberöverenskommelsen är död. I stället ägnar man sig åt lika delar nostalgi och önsketänkande. 

Det är hög tid att låta de nya realiteterna sjunka in och tänka i nya banor. Sverige måste kunna regeras också efter höstens val. Vi behöver dessutom en regering som löser problem, inte bara hankar sig fram.

Många avfärdar en S-M-regering redan på idéstadiet. Socialdemokraterna och Moderaterna är ärkefiender - politikens naturliga motpoler. Det skulle uppstå en svekdebatt och interna spänningar som i värsta fall lamslår en sådan regering, heter det. Går det ens att enas om vem som har rätt till statsministerposten?

Den traditionella konflikten mellan höger och vänster skulle sättas ur spel. Risken är förstås att det skulle vara dunderhonung för partier på ytterkanterna, som Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet. Den konventionella visdomen är därför att en sådan regering bara är tänkbar i ett akut krisläge för Sverige.

S och M framstår som mer lika än någonsin

Allt detta är relevanta invändningar. Men det finns också uppenbara fördelar med en sådan storkoalition. Den skulle till att börja med ha en majoritet bakom sig i riksdagen givet att dagens opinionsmätningar står sig.

S och M framstår dessutom som mer lika än någonsin. Partierna tävlar om att erbjuda hårdast tag mot kriminaliteten och mest ordning och reda i migrationspolitiken. I smyg delar man synen att kostnaderna för sjukförsäkringen och assistansen inte kan tillåtas skena. 

Under valrörelsen kommer man att spela upp avgrundsdjupa skillnader i synen på skattesänkningar och välfärd, men i realiteten har S accepterat arbetslinjen och M anammat välfärdsstaten.

Ser man på vilka prövningar som Sverige står inför blir bilden än tydligare. Den första uppgiften handlar om att säkra statens kärnuppgifter. Det kommer att krävas en historisk upprustning och reformering av rättsväsendet liksom av försvaret. 

Inte minst de inre säkerhetshoten - organiserad brottslighet, social oro och en rekordökning av antalet brott - kommer att ställa stora krav på politisk beslutsamhet. En förutsättning är dessutom att Sverige för en stram migrationspolitik under överskådlig tid.

Staten måste hjälpa kommunerna med mångmiljardbelopp

Den andra stora uppgiften under nästa mandatperiod är att säkra välfärden. Kommunerna står inför ett stålbad, där varken pengarna eller personalen kommer att räcka till för att möta de växande behoven. Som jag påtalade i en krönika i januari kommer det att fattas 200 miljarder kronor hos kommunerna år 2030. Välfärdens ekvation går inte ihop när antalet äldre ökar snabbt.

Statens roll blir att överföra mångmiljardbelopp till kommunerna i form av statsbidrag. Det kommer i sin tur kräva en regering som förmår säkra den ekonomiska basen genom att prioritera hårt och genomföra en ny skattereform. Staten behöver också axla ett betydligt större ansvar för den akuta bostadsbristen.

Den tredje uppgiften hänger egentligen ihop med de två föregående. Hur slår man vakt om tilliten och tilltron till våra demokratiska institutioner när samhällskontraktet upplevs som allt skakigare och polariseringen ökar? Det är en fråga som ställs över hela västvärlden i ljuset av Trump, Brexit, ryska påverkansoperationer och sociala medier-revolutionen.

Något enkelt svar finns givetvis inte. Men en bra början är att försöka lösa de problem som utlöser oro och splittring i samhället. 

Alternativen är sämre

Ser man detta som ödesfrågorna under nästa mandatperiod blir argumenten för en S-M-regering starka. Mycket i Sverige fungerar fortfarande väl och behöver inte fixas. Men det som inte fungerar måste tas omhand med ett betydligt större allvar än hittills.

Då är en inte en blocköverskridande regering mellan MP-S-C-L svaret. Det skulle bara leda till att Sverige återigen tappar kontrollen över migrationen. Men inte heller en skakig M-regering, som i praktiken blir SD:s gisslan, skulle vara en betryggande lösning. 

En S-M-regering framstår måhända som en dålig idé - ända tills man börjar fundera över hur alternativen ser ut.

 

Läs också: Varför gömmer Magdalena Andersson kostnadsbomben?