Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Dahlberg

Det gör honom till landets farligaste politiker just nu

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi, S.
Foto: JESSICA GOW / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna letar desperat efter ett sätt att säkra fortsatt maktinnehav efter valet 2022. Strategin? Att dumpa arbetslinjen och kvadda pensionssystemet.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Coronapandemin gav Löfven & Co en tillfällig respit från S-krisen. Under några febriga månader trängdes vardagen undan och väljarna strömmade till vad man uppfattade som det trygga alternativet, Socialdemokraterna.

Men nu knackar den gamla verkligheten på igen. Skjutningar, sprängningar och rymningar dominerar på nytt nyhetsflödet. Samtidigt väntar en höst där frågan om arbetsrätten går in i ett avgörande skede och samarbetspartierna kräver nya skattesänkningar i mångmiljardklassen.

Socialdemokratin framstår som alltmer tomhänt. Förra valet försökte man vinna genom att skrämma LO-väljarna med försämringar i arbetsrätten. Nu är det i stället en S-ledd regering som har lovat historiska förändringar av just arbetsrätten, även om man försöker smita från sina åtaganden i Januariavtalet.

Och vad återstår egentligen av det klassiska S-argumentet att valet i politiken står mellan välfärd och högerns skattesänkningar? Liberalerna har gått in i höstens budgetförhandling med kravet om 30 miljarder i nya skattesänkningar.

Politikens gamla konfliktlinjer har suddats ut. Det enda Socialdemokraterna har att säga till undrande vänsterväljare är att de har räddat demokratin från SD-hotet. Det argumentet lär inte övertyga särskilt många LO-väljare i valet 2022.

Det är här socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) kommer in i bilden. I hans portfölj finns nämligen nycklarna till vad som ser ut att bli Socialdemokraternas nya vänsteroffensiv – trygghetssystemen. 

Under coronakrisen har villkoren för sjukförsäkringen och a-kassan tillfälligt gjorts mer generösa. Det var rimligt mitt i en skenande pandemi. Men Socialdemokraterna ser nu en chans att låta lättnaderna bli bestående.

I veckan öppnade Shekarabi för att den tillfälliga karensdagsersättningen i sjukförsäkringen kan bli kvar – åtminstone för vissa grupper. När ministern ska precisera vilka grupper det kan röra sig om talar han om människor som jobbar i verksamheter där de möter många människor, exempelvis anställda inom vård och omsorg. 

Men vänta lite; det är ju mängder av arbeten som förutsätter en stor mängd kontakter med andra människor. Ska även ICA-kassörskorna kunna sjukskriva sig utan karensavdrag? Alla lärare, barnskötare och restaurangbiträden? Flygvärdinnor? Frisörer? Optiker? 

Föreställ er alla gränsfall som Försäkringskassan ska sitta och granska och ilskan hos de yrkesgrupper som inte omfattas. 

Förbluffande att Shekarabi ens öppnar dörren på glänt för att ta bort karensdagen

Sverige har prövat att ta bort karensdagen tidigare, närmare bestämt år 1987, då ersättningsnivån till råga på allt höjdes till 100 procent av inkomsten. Effekten? Sjuktalen rakade i höjden, vilket tvingade fram en rad åtstramningar, däribland en återinförd karensdag (1993) och införandet av ett sjuklöneansvar för arbetsgivarna under de första två veckorna (1992). 

Det är förbluffande att Shekarabi ens öppnar dörren på glänt för en återställare på detta område.

Vänsteroffensiven slutar inte där. Den 3 januari nästa år ska de nya, generösa villkoren i a-kassan som infördes under coronakrisen tas bort. Men det är få som tror att de rödgröna tänker följa den planen. Allt talar i stället för att regeringen tar tillfället i akt att tunna ut Anders Borgs arbetslinje permanent. 

Sist men inte minst har vi pensionerna, som Socialdemokraterna är i färd med att stöpa om i grunden. Sverige införde på 90-talet ett osedvanligt klokt pensionssystem, som bygger på livsinkomstprincipen, det vill säga att din pension är en funktion av de avgifter som har betalats in genom åren.

Det är lätt att förstå, statsfinansiellt stabilt och skapar sunda drivkrafter till arbete långt upp i åren.

Nu håller Socialdemokraterna på att rycka loss grundbultarna i detta pensionssystem. Från och med september 2021 ska ett godtyckligt bidrag på upp till 600 kronor i månaden införas för personer med en allmän pension som ligger mellan 9 000 och 17 000 kronor i månaden.

Jag har skrivit otaliga krönikor om detta vettlösa förslag vid det här laget. Även expertmyndigheter som Pensionsmyndigheten och Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering (IFAU) har larmat om att det så kallade inkomstpensionstillägget strider mot alla principer bakom dagens pensionssystem.

Men Shekarabi tycks inte ta notis. Tvärtom planerar han nya avsteg från pensionssystemet. I veckan presenterade de danska Socialdemokraterna ett system som kallas för ”Arne-pension” som ska införas från 2022. Det går ut på att personer som vid 61 års ålder har varit i arbetslivet under 42 år eller mer ska kunna gå i pension tidigare än alla andra.

”Inspirerande”, kommenterar Shekarabi entusiastiskt och flaggar för att Sverige kan komma att följa efter. Men det svenska pensionssystemet räknar inte antalet år i arbetslivet, utan livsinkomsten, som är lätt att definiera. Vad som ska räknas som ett ”arbetsår” däremot (och vilka som har mest utslitna kroppar) är betydligt mer godtyckligt. Om det är hälsan som har tagit stryk är det bättre att lösa det problemet via sjukförsäkringen.

Staten vill ju dessutom att vi alla ska jobba betydligt längre innan vi går i pension. Då kan man inte samtidigt lägga förslag som får rakt motsatt effekt.

Ardalan Shekarabi är en begåvad politiker. Trevlig är han också kan jag intyga, eftersom jag har träffat honom vid ett antal tillfällen. 

Han är en av de ministrar som det talas om som en möjlig efterträdare till Stefan Löfven, och som har näsa för hur Socialdemokraterna ska kunna locka tillbaka LO-väljarna från SD.

Det är uppenbart att Shekarabi och S-ledningen har identifierat trygghetssystemen och pensionerna som ett av få kvarvarande politikområden, där en vänstersväng är möjlig.

Det gör Ardalan Shekarabi till landets farligaste politiker just nu

Fastighetsskatten och andra kapitalskatter vågar man sig inte på, inte heller en social bostadspolitik. I stället för riktig jämlikhetspolitik dammar man därför av bidragslinjen igen.

Det gör Ardalan Shekarabi till landets farligaste politiker just nu. Om Sverige steg för steg överger arbetslinjen och skjuter sönder pensionssystemet kommer prislappen att bli hög. Utanförskapet kommer att växa på nytt och miljarderna kommer att rinna ut ur statskassan. 

Välfärdens behov kommer att få stå tillbaka till förmån för skenande kostnader för sjukskrivningar, arbetslöshet och pensionstillägg.

Än finns det tid att tänka om och göra rätt.