Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Dahlberg

De tio tunnaste argumenten i debatten

Har vi hört den förut? I kväll är det dags för partiledardebatt i SVT:s "Agenda". Några argument är redan givna.
Foto: Olle Sporrong

Ju närmare valet vi kommer desto fler blankslitna argument kommer att dängas i huvudet på motståndarsidan. Här är en lathund inför kvällens partiledardebatt i Agenda:

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

"Alliansen har misslyckats med jobben"

Det är jobben som avgör valet, heter det, och de rödgröna har varit skickliga på att inpränta bilden av ett misslyckande. Sanningen är att regeringen har lyckats rätt hyfsat givet finanskrisen och eurokrisen.

Siffror från SCB visar att sysselsättningsgraden inom gruppen 20-64 år nu är uppe i Göran Perssons (S) gamla mål om 80 procent. Det placerar dessutom Sverige i toppskiktet inom EU.

Den stora utmaningen på dagens arbetsmarknad är gruppen lågutbildade. Lita dock på att ingen sida vågar tala om de höga ingångslönerna som ett problem.

"Låt de rika betala"

En lågoddsare inför kvällens debatt är att Löfven (S) kommer att fråga Reinfeldt (M) om han verkligen behöver jobbskatteavdraget med sin höga statsministerlön. Eftersom S inte vågar höja några skatter för vanliga hushåll har man sparat "höjd skatt för miljoninkomster" som ett fikonlöv.

Detta är symbolpolitik när den är som sämst. Sverige har världens högsta marginalskatter för höginkomsttagare i konkurrens med Aruba i Karibien. Redan dagens värnskatt anses så skadlig att den ekonomiska expertisen menar att det skulle vara gratis att avskaffa den.

"Ni straffbeskattar landsbygden"

Om allt annat fallerar kan alliansen alltid varna för klimatskattechocken som hotar om Miljöpartiet får vara med vid vegogrytorna. Hur ska föräldrar ha råd att skjutsa barnen till knattefotbollen? Vad ska hända med åkeriet i Värnamo?

Att höjda klimatskatter faktiskt kan vara en bra idé, för att trygga såväl miljömål som välfärd, struntar man högaktningsfullt i. Håll ögonen på paradoxernas mästare, Annie Lööf (C), under kvällens debatt: ingen kramar lastbilar och träd med samma intensitet.

"Vi har satsat mångmiljardbelopp på välfärden"

I takt med att välfärdsfrågorna har blivit hetare har regeringen hamnat i försvarsposition. Skatteintäkterna har ökat kraftigt i kommunsektorn, försäkrade finansminister Anders Borg i veckan. Enligt sifferjonglören Göran Hägglund (KD) rör det sig om ett tillskott på svindlande 25 procent.

Fakta är följande: Enligt SKL:s beräkningar har skatteintäkterna till kommuner och landsting ökat med 6 procent i fasta priser sedan 2006. Men eftersom befolkningen har vuxit med fem procent under samma period är det verkliga utfallet i princip plus minus noll. Statsbidragen har under alliansens tid vid makten höjts med 2,7 procent i fasta priser, vilket alltså inte fullt ut kompenserar för befolkningsökningen. Summa summarum: Det har varken skett några stora nedskärningar eller resurstillskott till kommuner och landsting sedan 2006.

"Valet står mellan fortsatta skattesänkningar och välfärd"

Detta argument är Socialdemokraternas paradnummer i alla debatter. Problemet är bara att det inte stämmer med partiets egna prioriteringar.

S har retroaktivt accepterat alla jobbskatteavdrag och det femte, som införs vid årsskiftet, är inget undantag. Dessutom säger sig S vilja sluta skattegapet mellan pensionärer och vanliga inkomsttagare, vilket skulle kosta otaliga miljarder.

Att låtsas som att valet nästa år står om det 6:e, 7:e, 8:e och 9:e jobbskatteavdraget är trams. Det finns inget reformutrymme att sätta sprätt på under nästa mandatperiod.

"Vi fixar rekryteringsgapet"

Socialdemokraterna älskar att tala om den dåliga matchningen mellan de arbetslösa och de lediga jobben. Det låter ofta som att det räcker att knäppa med fingrarna för att förvandla en Fas 3-are till en tillsvidareanställd förskolelärare.

Vad man talar tyst om är att åtminstone 20 av de 26 bristyrken som man räknar upp i skuggbudgeten kräver en akademisk examen. Man vill inte heller kännas vid att sex av tio arbetslösa tillhör så kallade utsatta grupper.

"Vi utrotar ungdomsarbetslösheten"

Socialdemokraterna har kommit på ett nytt, sensationellt sätt att bekämpa arbetslösheten: man sätter bara ett datum och vips så är problemet borta. Efter 90 dagar ska alla ungdomar vara ute på praktik eller i utbildning.

Men ungdomar som grupp har inte speciellt svårt att hitta arbete. Genom att tala om för alla unga att de bara behöver vänta några månader på att få en plats fixad kommer man att minska deras drivkrafter att söka jobb. Insatserna borde i stället koncentreras på de ungdomar som står längst bort från arbetsmarknaden.

"Calmfors, KI och OECD säger att..."

Det har blivit högsta mode att hänvisa till forskning i den politiska debatten. Den som inte svänger sig med förkortningar som IFAU och KI i varannan mening har inte fattat galoppen. Det gäller att boosta den egna trovärdigheten.


Lars Calmfors.
Foto: Foto: Martina Huber

Men man använder så klart bara forskning när det främjar den egna agendan. Favoritekonom Lars Calmfors åkallas ena sekunden för att falla i glömska i nästa.

För tittaren gäller det att spetsa öronen när forskningsreferenser och siffror far genom rummet. Regeringen talar gärna om saker som har ökat i absoluta tal (låter bra och mycket) och låtsas som att sådant som inflation och befolkningsökning inte existerar. Oppositionen använder på samma sätt sina favoritmått.

"Skolan behöver mer resurser"

De svenska skolresultaten faller snabbare än i något annat västland. Men inget talar för att det är brist på resurser som är orsaken till krisen. Bara sex länder satsar mer pengar per elev i årskurs 1-6 än vad Sverige gör. Lärartätheten har ökat från 7,6 lärare per 100 elever år 2001 till 8,3 tio år senare.

Frågan är också varifrån alla begåvade förskolelärare, specialpedagoger och lärare ska komma. Det råder redan i dag brist.

"Ni planerar en skattechock"


Lööf.
Foto: Foto: Sven Lindwall

Detta är alliansens favoritvapen mot Socialdemokraterna. Tidigare varnade man för att 30 miljarder i ökade kostnader för företagen skulle innebära ett dråpslag mot sysselsättningen. Efter att S nu har accepterat bolagsskattesänkningen talar Annie Lööf (C) i stället om "dubbelstöten".

Som argument är det dock inget tungt artilleri. Såväl den sänkta restaurangmomsen som ungdomsrabatten på arbetsgivaravgiften har dömts ut av den ekonomiska expertisen som dyra och ineffektiva åtgärder.