Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Anna Dahlberg

Därför bör vi förbjuda vinstintresset i skolan

Alla oroas över utslagningen av gymnasieungdomar. Samtidigt låter vi riskkapitalister tjäna pengar på att undanhålla svaga elever särskilt stöd.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Nyligen beslutade Skolinspektionen om det högsta vitet någonsin mot en friskola. Plusgymnasiet i Stockholm, som ägs av Sveriges största friskolekoncern Academedia, måste betala en miljon kronor om inte skolan rättar till de allvarliga bristerna.

 

Vad är det då för verklighet som gömmer sig bakom den torra juridikprosan? Jag har med hjälp av Skolinspektionens offentliga handlingar och enskilda vittnesmål försökt kartlägga vad det är som pågår på skolan.

Fram växer en katalog av missförhållanden. Eller som en avhoppad lärare uttrycker det: "Det är en totalt oseriös verksamhet. De har på ett väldigt cyniskt sätt lyckats slå mynt av den liberala svenska skolpolitiken."

 

Lockbetet har bestått i en gratis laptop. Sedan har man fyllt skolan med svagpresterande elever, varav många saknar godkända betyg från grundskolan, utan att ha en plan för hur dessa ska ges hjälp.

"I en övervägande del av alla kurser når mindre än hälften av eleverna godkänt", konstaterade den förra rektorn lakoniskt efter att även hon valt att hoppa av (Skolvärlden 5/6-13).

Elever med stora behov har lämnats vind för våg, rektorer har kommit och gått, skolbiblioteket består av några övergivna hyllor, det finns inte ändamålsenliga hantverkslokaler och det saknas ventilation trots att man använder farliga kemikalier. Det regnar in, skolket är utbrett och det finns knappt någon kurslitteratur, utan lärarna producerar själva sitt material.

 

Man kan undra varför inte föräldrarna har gjort uppror, men förklaringen är enkel: Eleverna kommer från socioekonomiskt tuffa miljöer, många med utländsk bakgrund. En lärare berättar om ett föräldramöte för 46 av skolans elever. Tre föräldrar dök upp, två av dem från samma familj.

Efter dessa vittnesmål är det en surrealistisk upplevelse att gå in på Plusgymnasiets hemsida och ta del av skolans egen verklighetsbeskrivning: "Nej, vi heter inte Plusgymnasiet av en slump. Vi valde namnet för att vi vet att du vill ha ut mer av din gymnasietid. Mer stimulans, mer kunskaper, bättre resurser."

Tala om svart ironi.

…

Plusgymnasiet gör dock skäl för namnet på ett annat sätt. Dotterbolaget är en ren vinstmaskin för Academedia och dess ägare - riskkapitalbolaget EQT som i sin tur ägs av Wallenbergsfären. Lärarnas Nyheter har räknat ut att Plusgymnasiet genererar mer pengar till ägarna än någon annan del av koncernen - 16 600 kronor per elev (LR 26/3-13).

Vi talar alltså om en ansenlig del av varje skolpeng som skickas direkt uppåt i koncernen.

Det finns ännu ingen samlad koncerngranskning för Plusgymnasiet. Det gör det däremot för en annan gigant inom yrkesprogrammen - Praktiska - som ägs av det norska riskkapitalbolaget FSN Capital.

 

I höstas kom Skolinspektionens förödande granskning som visade att inget av koncernens då 38 gymnasier höll måttet. Listan över brister var lång: låga kunskapsresultat, elever med behov av särskilt stöd som inte får det, brist på elevhälsovård, avsaknad av skolbibliotek och så vidare.

På gymnasiet i Tumba var läget så akut att det fick stängas med omedelbar verkan. Tre böteshot har utfärdats de senaste månaderna - mot Praktiska i Gnesta, Uddevalla och Nacka. Bara ett gymnasium har så här långt visat att det uppfyller skollagens krav och fått sitt ärende avskrivet.

Det går inte att vifta undan detta som några olyckliga undantag från regeln. Skolinspektionen har vid det har laget slutfört 15 koncerngranskningar på skolmarknaden. Kritiken har varit massiv över hela linjen, låt vara att man har börjat granska där missförhållandena har varit mest uppenbara.

 

Försvararna av vinstintresset i skolan brukar försäkra att marknaden sanerar sig själv. Se bara på JB-koncernen som gick i konkurs när eleverna flydde. Till och med skolans egen vd erkände i efterhand att det var en skitskola.

Det finns dock svagt stöd för den tesen. Och även om så skulle vara fallet - hur många elevkullar är vi i så fall beredda att offra på vägen?

Man ska sannerligen inte romantisera kommunerna som huvudmän för skolan. Svensk skola har långt fler problem än att man tillåter riskkapitalister att leka affär med skolpengen.

Men i ett läge då alla är djupt oroade över utslagningen av gymnasieungdomar är det obegripligt att man samtidigt tillåter skolor att ha som affärsidé att undanhålla svagpresterande elever särskilt stöd.

 

Insatserna för denna grupp borde tvärtom mångfaldigas. För notan för F-betygen betalar vi tillsammans i form av utslagning, förtidspensioneringar och långtidsarbetslöshet.

När eleverna på Plusgymnasiet ställer sig på studentflaken har de tyvärr skäl att sjunga: "Den mörknande framtid är vår".