Anna Dahlberg

Dags att sluta dalta med elitfotbollen

Politiker och sponsorer måste markera att tålamodet är slut, skriver Anna Dahlberg.
Foto: Johan Valkonen / STELLA PICTURES

Samhället måste en gång för alla sätta ner foten när det gäller fotbollsvåldet och de orimliga arenakraven. Nog är nog.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det har varit en svart vecka för svensk fotboll. SVT:s granskning av domarnas situation visar att tre av tio inom elitfotbollen har funderat på att sluta på grund av alla hot. Som en illustration av denna utsatthet kastades knallskott in mot planen under skandalmatchen på Gamla Ullevi i onsdags. Kvällen före bröts en match i Norrköping efter oroligheter i Hammarbyklacken. 

Sådana scener är ett lika säkert vårtecken som att fotbollssäsongen drar i gång. Det är illa nog med allt stök som uppstår inne på arenorna med läktarbråk och inkastade föremål såsom knallskott, bengaler och flaskor. Men därtill kommer kaoset som drabbar tredje man när huliganer drar fram i stadsmiljön.

Inför matchen i onsdags rapporterades om tumult på Centralstationen i Göteborg med butiker och barer som tvingades stänga. Rivaliserande supportergäng slogs inför öppen ridå och knallskott kastades mot ridande poliser. Intressant nog var det bara lokalpressen som ansåg att detta var värt att berätta om.

Det har skett en märklig avtrubbning inför denna huligankultur. Övriga samhället förväntas bara ducka och anpassa sig. Jaha, det är visst en högriskmatch - bäst att ta en omväg. Bäst att inte åka kollektivt. Bäst att stänga butiken.


Det liknar normaliseringsprocessen i ett våldsamt förhållande. Man börjar ursäkta handlingar och rationalisera en helt orimlig situation; för det ska ju inte hända igen, allt ska bli bättre, han måste bara få en chans till.Ta polisnotorna. För den som vill studera kostnaderna i detalj rekommenderar jag Statskontorets utvärdering från förra året. För att bevaka ett derby i Stockholm krävs 335 poliser, 12 ridande poliser och en helikopter. Bara att ha en polishelikopter hovrande i luften kostar 15 200 kronor i timmen. Den totala kostnaden för ett derby beräknas till 3,7 miljoner kronor. Och när polisen hade räknat samman notorna för säsongens alla högriskmatcher under 2014 slutade summan på 75 miljoner. Det inkluderar kostnader för poliser, fordon, hästar och helikoptrar samt förberedande stabsmöten och uppföljning.

Men för skattebetalarna stannar inte räkneverket där. Även SL, räddningstjänsten, sjukvården och kommunen är djupt engagerade inför varje Stockholmsderby och allmänheten påverkas: "Pendlare kan få svårt att ta sig hem från jobbet och människor längs vägen till och från arenan kan uppleva oro och osäkerhet. Offentliga platser skräpas ned och utsätts för skadegörelse. Dessutom riskerar poliser att få arbetsskador, och supportrar och förbipasserande riskerar hörselskador av knallskott", skriver Statskontoret.

Varför är det självklart att det omgivande samhället ska gå in ett slags stabsläge - "en särskild händelse" på polisspråk – bara för att det ska spelas fotboll? Vem har bestämt att det är rimligt?

Och då har vi ändå bara talat om kostnaderna för fotbollsvåldet.

Kommuner runtom i Sverige pressas av mångmiljonkrav för att leva upp till villkoren i fotbollens högsta divisioner. Nästan alla fotbollsarenor i Sverige ägs av kommuner. Ändå är det Svenska Fotbollförbundet som självsvåldigt dikterar kravlistan likt rockstjärnor på världsturné.

Inget lämnas åt slumpen. För att få spela i herrallsvenskan krävs exempelvis minst 3000 sittplatser under tak, 500 VIP-stolar, markvärme för planen och så vidare. En klubb kan visserligen få dispens för att spela på en enklare arena, men då måste den visa upp ett beslut på att kommunen tänker göra investeringen med tillhörande tidsplan och finansieringsplan.


För en liten kommun som Falkenberg innebär dessa ohemula krav att staden nu tvingas bygga en arena för 130 miljoner kronor. Andra kommuner som pressas av mångmiljonkrav är Värnamo (Superettan) och Jönköping.

"Man måste fråga sig om detta är rimligt utifrån alla andra behov som finns, exempelvis när det gäller att bygga nya skolor och förskolor", säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande i Jönköping till Dagens Samhälle.


Nej, det är självfallet inte rimligt. Det är barockt. Vi står inför en kostnadsexplosion i kommunerna och ingen vet i dagsläget hur pengarna ska räcka till vård, skola och omsorg framöver. Det behöver byggas nya skolor och äldreboenden som aldrig förr. Att i det läget plöja ner mångmiljonbelopp i lyxiga fotbollsarenor är rent stötande.

Det är som om fotbollen befinner sig i ett parallellt universum. I den verkliga världen har vi en polis i kris, som är pressad av avhopp och en ständigt växande arbetsbörda. Och i den verkliga världen har vi kommuner som har en akut flyktingkris att hantera.

Det är dags att komma ner på jorden och ta lite samhällsansvar. Polisen har tusen viktigare saker att göra än att säkra att fotbollsmatcher kan spelas. Och kommunerna har tusen viktigare saker att investera i än att bocka av Fotbollförbundets långa kravlista.

Politiker och sponsorer måste gemensamt markera att tålamodet är slut. Fler sponsorer bör följa Folksams exempel och hota att strypa pengarna till elitfotbollen om inte våldet upphör.


Regeringen å sin sida bör ta fram alla köttyxor på bordet, för att citera förre huliganutredaren Björn Eriksson. Maskeringsförbud, rimligare arenakrav, spel inför tomma läktare, slopade ståplatser, alkotest, återinfört betalningsansvar för klubbarna med mera - inget bör längre uteslutas för att komma till rätta med situationen. 

Kanske räds politikerna att störa den folkfest som Allsvenskan har utvecklats till. Men då blundar de för att det ligger i fotbollens eget intresse att en gång för alla knipsa av den sjuka grenen av supporterkulturen. Efter alla dessa år räcker det inte med flummiga utspel om att attityderna måste förändras. Ursäkternas tid är förbi.


Läs också: Sluta ursäkta kaoset kring fotbollen


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.