Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Dahlberg

Arroganta S-ministrar har satt ansvarsflykten i system

Statsepidemiologen Anders Tegnell i SVT:s ”Aktuellt” tidigare i veckan: Det här är vi nöjda med.
Ordet självkritik finns inte ens i socialminister Lena Hallengrens (S) vokabulär.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Justitieminister Morgan Johansson (S) skyller gärna polisbristen och migrationskrisen på Moderaterna.
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige har tappat kontrollen över både smittspridningen och skjutningarna. Ändå slår sig de ansvariga ministrarna för bröstet och vägrar medge några misstag. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är lätt att drabbas av närsynthet inom politiken. Så låt oss för ett ögonblick zooma ut. Socialdemokraterna har suttit vid makten sedan hösten 2014, det vill säga i lite mer än sex år. 

Under den tiden har Sverige upplevt en akut migrationskris, en alarmerande ökning av gängvåldet och en pandemi, som både under den första och den andra vågen drabbar Sverige långt hårdare än våra nordiska grannländer. Både när det gäller dödstal och antal smittade per capita skiljer Sverige ut sig kraftigt.

Ingen skulle väl få för sig att ensamt lasta den rödgröna regeringen för det utfallet.  Men det fascinerande är att Socialdemokraterna envetet försöker etablera den motsatta verklighetsbilden, nämligen att allt som går fel är någon annans ansvar.

Att Sverige tappade kontrollen över migrationen är alliansregeringens fel, framför allt Moderaternas. Att arbetskraftsinvandringen fortfarande är en öppen port för falska anställningar, välfärdsfusk och anhöriginvandring utan försörjningskrav är också Moderaternas fel. 

Att det råder allvarlig polisbrist efter sex år med socialdemokratiskt styre är även det Moderaternas fel (alliansregeringen drog nämligen ner drastiskt på polisutbildningen under året 2010). Och samma sak gäller förstås pandemin. Att Sverige har misslyckats med att få fram en fungerande testverksamhet är regionernas fel, med det M-ledda Region Stockholm i spetsen.

Så har det hållit på under året. Inget har kunnat orsaka minsta repa i Hallengrens självbelåtna rustning.

Utan tvekan finns det mycket att klandra alliansregeringen för i efterhand. Men det som Socialdemokraterna ägnar sig åt är rena ansvarsflykten. Och inga behärskar grenen bättre än de ansvariga ministrarna, i synnerhet Lena Hallengren (S) och Morgan Johansson (S).

Socialministern borde vara hårt pressad vid det här laget. Hon är den högst ansvariga för sjukvården och smittbekämpningen i landet. När det nu återigen visar sig att Sverige har missbedömt situationens allvar, har högre smittspridning än övriga Norden och testkaos har utbrutit borde hon vara självkritisk, kan man tycka.

Men det ordet verkar inte ens finnas i Hallengrens vokabulär. Inte någon gång under pandemin har hon – vad jag har kunnat se – medgett något misstag eller någon missbedömning.

I slutet av februari slog Hallengren fast att den svenska beredskapen inför coronapandemin var god, trots allvarliga brister när det gällde exempelvis skyddsutrustning. När Sveriges Radios grävreportrar i efterhand frågar socialministern om ”det inte finns anledning att vara självkritisk” får de ett undvikande svar om att ingen sitter med ett facit i sådana lägen. 

I slutet av april gör Dagens industri en stor intervju med en påtagligt nöjd Hallengren. Rubriken talar sitt tydliga språk: ”Socialministerns kaxiga svar: Vi har legat många steg före” (DI 26/4). Det är alltså vid en tidpunkt då de svenska dödstalen har skenat i flera veckor och testningen ännu inte har kommit i gång på allvar. 

Så har det hållit på under året. Inget har kunnat orsaka minsta repa i Hallengrens självbelåtna rustning.

Inte ens när statsepidemiolog Anders Tegnell undantagsvis har medgett någon missbedömning har Hallengren hakat på. ”Det finns saker som vi hade kunnat göra bättre”, medgav Tegnell i början av juni, vilket blev en världsnyhet. Hallengrens reaktion? Hon ställde sig frågande till Tegnells utspel.

I veckan var det dags igen: Tegnell sade sig ångra beslutet att höja publiktaket till 300 personer i slutet av oktober. Man ”skulle ha väntat” med det, konstaterade han. Från socialministern däremot har det varit tyst. 

I Lena Hallengrens föreställningsvärld kämpar hon heroiskt mot pandemin – fattar alltid rätt beslut vid rätt tillfälle – medan omgivningen konsekvent underpresterar. Regionerna gör inte sitt jobb, kommunerna missköter äldreomsorgen, allmänheten följer inte råden och journalisterna ställer okunniga frågor. 

Hennes irritationsnivå stiger synbart för varje minut hon är i tv-sändning. 

I veckans Uppdrag Granskning om den svenska strategin nådde arrogansen en ny högstanotering. Lena Hallengren lade allt ansvar för vårens testhaveri på landets 21 regioner. Själv ansåg hon sig inte ha något ansvar alls för att den breda testningen av befolkningen inte kom i gång förrän i juni.

Hur förklarar man denna totala avsaknad av självkritik? Hallengren är långt ifrån ensam bland S-ministrarna, även om hon är svårslagen.

Det är faktiskt häpnadsväckande. Självfallet är det regeringen och socialministern som bär det yttersta ansvaret för landets teststrategi. Och sanningen är ju att den erkänt effektiva metoden med testning, smittspårning och isolering valdes bort när smittspridningen tog fart i mars.

Visserligen gav Hallengren den 31 mars Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en plan för utökad testning. Men fokus låg på att testa samhällsviktig personal, inte på att snabbt bygga upp en infrastruktur för masstestning av allmänheten.

Låt oss för tydlighetens skull följa pengarna. 

• Den 1 april. Regeringen lanserar den så kallade testmiljarden.

• Den 11 juni. Staten satsar 5,9 miljarder på storskalig testning i en uppgörelse med Sveriges kommuner och regioner.

• Den 30 oktober. Regeringen skjuter till tre miljarder för att stärka upp testverksamheten.

Pengarna ger en helt annan bild än den som Hallengren vill ge av en regering som tidigt och med full kraft tryckte på för att få igång masstestning i Sverige. Tidslinjen ger heller inte intrycket av en regering som i god tid inför hösten växlade upp för att se till att regionerna hade överkapacitet i testningen inför en hotande andra våg.

Hur förklarar man denna totala avsaknad av självkritik? Hallengren är långt ifrån ensam bland S-ministrarna, även om hon är svårslagen. Justitieminister Morgan Johansson har vid det här laget intagit nästan varenda politisk ståndpunkt som är möjlig. Ändå har han alltid haft rätt.

I mitten av september 2015 åkte han ner till ett EU-möte i Bryssel med två ryggsäckar fulla av namnunderskrifter som krävde säkra och legala vägar in till Europa. Mindre än en månad senare kom det över 1000 asylsökande om dagen till Sverige och samme Johansson flaggade för att det kan bli aktuellt att bygga tältläger

Men glöm inte att allt var Moderaternas fel.

Den socialdemokratiska flykten från ansvar börjar bli plågsamt uppenbar.Se klipp från SVT:s ”Uppdrag granskning” om coronapandemin

Kritiken mot Sverige: Fel taktik – fler avled.
Socialminister Lena Hallengren har deltagit på ett skandinaviskt hälsoministermöte under fredagen. Där har hon bland annat diskuterat coronaläget och nya åtgärder med den danska hälso- och äldreministern Magnus Heunicke och den norska hälso- och omsorgsministern Bent Høie.