Anna Dahlberg

Annie Lööf saknar all trovärdighet mot buset

DUBBLA SIGNALER. Som näringsministern gjorde Annie Lööf det lättare för kriminella att använda företag som brottsverktyg, skriver Anna Dahlberg.

Centerledaren Annie Lööf har profilerat sig som drottningen av hårda tag i debatten om förortsvåldet. Samtidigt blundar hon för hur miljonerna rinner iväg till den organiserade brottsligheten.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det går bra nu för Centerpartiet. Enligt den senaste Sifomätningen är partiet Sveriges fjärde största med 8 procent. En rimlig gissning är att framgångarna beror på Annie Lööfs skarpa markeringar mot stenkastning och bilbränder. Den tuffa retoriken om hårdare straff för våld och hot mot blåljuspersonal har sannolikt gått hem i tv-sofforna.Problemet är att Annie Lööf och hennes allianskollegor bara bekämpar de synliga delarna av det framväxande skuggsamhället. Pengarna däremot lämnar man därhän, vilket kan bero på att de borgerliga själva i högsta grad har varit med om att förvandla staten till en bankomat för den organiserade brottsligheten. 

Alla som följer brottsutvecklingen vittnar om hur fokus alltmer har skiftat till bedrägerier och bidragsbrott mot välfärden. De som förr drog på sig rånarluvan startar i dag företag och använder falska identiteter.

Eller som Brottsförebyggande rådet uttrycker saken: Aktiebolaget har ersatt kofoten som brottsverktyg.

Av 100 nya företag som startas i Sverige tros 7 vara skapade enbart i syfte att begå brott. Ett bolag kan nämligen användas från vaggan till graven för att håva in brottsbyten. Ett vanligt upplägg är att ta över ett bolag med gott renommé och sedan beställa mängder av varor på kredit och/eller ställa ut bluffakturor. Sedan plundras företaget och försätts i konkurs, vilket gör att brottslingarna dessutom kan krama ur lönegarantier från staten. När myndigheter och fordringsägare börjar ana oråd möts de i bästa fall av målvakter, som inte sällan har rekryterats på gatan i något av EU:s fattigaste länder. 

Man skulle kunna tro att det börjar ringa varningsklockor på Bolagsverket efter dessa plundringståg, men icke. Samma personer kan hoppa in i bolag efter bolag trots att de har kanske 15 konkurser bakom sig eller lika många utredningar om ekonomisk brottslighet.

Det går till och med bra att sitta i fängelse och registrera sig i nya företag. Ett barn skulle antagligen ha lättare att peka ut en luggsliten målvakt än Bolagsverket. För detta verk har - hör och häpna - inget ansvar för att kontrollera bolagen.

Det här leder oss osökt tillbaka till Centerpartiet och Annie Lööf. Här hittar vi nämligen en stor del av förklaringen till att situationen har kunnat spåra ur på detta sätt. Med näringsdepartementet i Centerpartiets händer skulle det bli enklare än någonsin att driva företag i Sverige.Man slopade kravet på revisor i små bolag, gjorde det enklare att skaffa F-skattesedel liksom att senarelägga bokföringen samt halverade kravet på aktiekapital till 50000 kronor. Enligt Ekobrottsmyndigheten har dessa förenklingar fungerat som glidvalla under skidorna för kriminella. 

Det var den enda vägens politik som gällde. Lööf såg personligen till att stoppa införandet av månadsrapportering av anställdas löneuppgifter till Skatteverket - en helt avgörande rutin för att hindra dräneringen av välfärdssystemen. Och i stället för att täppa igen det svarta hålet på Bolagsverket gav hon så sent som sommaren 2014 myndigheten i uppdrag att skynda på registreringen av aktiebolag ytterligare.

Man skulle kunna tro att Lööf hade drabbats av eftertankens kranka blekhet vid det här laget. Men av detta märks ingenting. Så vitt känt vill Centerpartiet tvärtom slå upp portarna på vid gavel för de kriminella genom att avskaffa revisorerna för alla bolag som omsätter mindre än 80 miljoner kronor och sänka tröskeln för att starta ett aktiebolag till 1 krona.Lättsinnet är satt i system på område efter område. I Annie Lööfs värld är småföretagaren alltid en hjälte som slåss mot regelkrångel och byråkrati, aldrig en slug kriminell som utnyttjar kryphål och bristande kontroll. 

Centern tycks inte ha lärt någonting av fiaskot med etableringslotsarna, assistansbedrägerierna, de stora hemtjänsthärvorna i Södertälje och missbruket av reformen om arbetskraftsinvandring. I stället är det full fart framåt som gäller.

Men det går inte att bekämpa den organiserade brottsligheten om man inte också försöker strypa pengarna. Så länge staten fungerar som en godisbutik för livstilskriminella är vi själva med och göder den brottslighet som ska kväsas.

Annie Lööf saknar därför trovärdighet när hon svingar batongen och kräver ordning och reda i utanförskapsområdena. Hon och alliansen har ju aktivt underlättat för kriminella att lura skjortan av alla från Arbetsförmedlingen till Migrationsverket och Skatteverket.Nu är det visserligen en ny regering som bär ansvaret för tingens ordning. Den kan på goda grunder anklagas för att vara passiv i väntan på en utredning som ska presenteras i maj nästa år.

Men från oppositionen är det tyst. Att ropa efter skärpta straff för stenkastare är lätt. Att städa upp efter de egna regeringsåren är betydligt svårare. Men det är precis vad Annie Lööf och alliansen måste göra om de ska vinna förtroende i kampen mot den organiserade brottsligheten.

De måste idka offentlig självkritik och erkänna att de var fartblinda och blåögda. Annie Lööf får gärna börja.Läs också:


Naiva borgare har bäddat för kriminella


Kriminella är ett hot mot välfärden


Följ Expressen Ledare på Facebook för tips om fler ledare och krönikor.