Anna Dahlberg

Lämna besked om sd

Publicerad
Uppdaterad
Det går inte att sticka huvudet i sanden längre.
Fredrik Reinfeldt måste snart lämna besked om hur han tänker hantera sverigedemokraterna.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.
Vi är många som helst skulle vilja tänka bort sd. Slippa fundera över möjligheten att ett främlingsfientligt parti tar sig in i riksdagen 2010 och blir tungan på vågen i svensk politik.
Men förnekelse är ingen hållbar linje.
Trenden i opinionsmätningarna är tydlig. Sverigedemokraterna hamnar i närheten av fyraprocentsspärren i de flesta mätningarna. I Sifos decembermätning nådde partiet en ny toppnotering med 4,5 procent av väljarsympatierna.
Det betyder inte att sd verkligen kommer att lyckas ta sig in. Till skillnad från statsvetarna i debatten tvivlar jag på att den cementerade blockpolitiken gynnar partiet. Tvärtom borde ett jämnt val längs en tydlig höger-vänsterskala förpassa sd till marginalerna.
Men de etablerade partierna måste skaffa sig en plan för hur de ska hantera ett värsta-scenario där inget av blocken når egen majoritet. Något annat vore oansvarigt. Det paradoxala är ju att samtidigt som blockpolitiken befästs alltmer kan den vara överspelad efter nästa val.

Jag är skeptisk
till de mest dramatiska lösningarna på sd-problemet, såsom att utlysa nyval eller bilda en s-m-regering. Att ge folket bakläxa med motiveringen att det röstade fel är sällan en bra lösning. Risken är stor att det bara skulle spela sverigedemokraterna i händerna: "Vad var det vi sade - det råder tankeförbud i Sverige."
En s-m-regering kan kännas uppfriskande i teorin. De sakpolitiska skillnaderna är mindre än någonsin och vi skulle slippa en massa småpartier som krånglar till regerandet. Men om det är något som skulle gynna ett missnöjesparti är det att ta bort alternativen i politiken. Det vore rena dunderhonungen för Jimmie Åkesson.

Så vilka möjligheter
återstår? Över en lunch diskuterar jag olika scenarier med Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet. Han påpekar att vi tillämpar negativ parlamentarism i Sverige, vilket innebär att det bara är antalet nejröster som räknas. En regering kan alltså sitta kvar så länge den inte har en majoritet emot sig.
I praktiken betyder det att alliansen skulle kunna stanna vid makten, även om den förlorar sin majoritet, så länge vågmästarpartiet sverigedemokraterna inte bestämmer sig för att fälla regeringen.
Till och med om det röda blocket får fler röster än det blå och sd lägger ner sina röster kan Reinfeldt stanna i Sagerska palatset.
Förmodligen är det just den sortens pussel som får moderaterna att tveka inför att gå ut och lova att man aldrig tänker förhandla med sd. Men att hålla alla dörrar öppna riskerar att bli politiskt kostsamt i längden, för att inte säga omöjligt.

Den rimligaste vägen
ur sd-dilemmat vore att låta den sida som vinner flest röster bilda regering. Om alliansen kniper fler röster än de rödgröna bör Sahlin & Co erkänna sig besegrade och avhålla sig från att försöka fälla regeringen. Vänsteroppositionen skulle sedan göra det möjligt för alliansen att regera med hjälp av hoppande majoriteter eller - ännu hellre - låta miljöpartiet byta läger och ingå i alliansregeringen.
Om i stället de rödgröna partierna får flest röster måste Reinfeldt genast avgå. Visst kan man tänka sig att han därefter prövar möjligheten att fortsätta regera med hjälp av passivt stöd från sd. Men huvudalternativet bör vara att släppa fram en s-ledd koalition genom att alliansen lägger ner sina röster.
En definitiv gräns måste dras vid att aktivt samarbeta med sverigedemokraterna. Som Tommy Möller påpekar skulle Reinfeldt kunna säga att han aldrig kommer att förhandla med sd, men att det är upp till dem hur de röstar.
Det är verkligen inte för mycket begärt. Reinfeldt kan inte fortsätta att ducka, utan måste lämna besked i god tid före valet. Annars riskerar han att få den gamla regeringsfrågan tillbaka i knäet. Varenda debatt kommer att handla om alliansens nja till sd, och Sahlin & Co kan skratta hela vägen till valurnorna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag