Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Anna Dahlberg

Anna Dahlberg: Gör upp med Löfven

Socialdemokraterna har slagit fast kloka principer för vinsterna i välfärden.

Regeringen bör bjuda in till en blocköverskridande uppgörelse.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

|VÄLFÄRD|


Minns ni skandalen kring friskolejätten Baggium? Koncernen ägdes av S-politikern Ole Salsten i Kungsbacka tillsammans med en företagspartner och bedrev praktiska gymnasieprogram på ett 50-tal orter runtom i Sverige.

Baggium hamnade så småningom under Skolinspektions lupp och fick svidande kritik för sin verksamhet. På vissa skolor nådde inte ens hälften av eleverna upp till målen för utbildningen och av den utlovade praktiken på arbetsplatser blev det inte mycket.

I februari förra året sålde Salsten och hans partner Baggium till det norska riskkapitalistbolaget FSN Capital. Sammanlagt tros duon ha håvat in 400 miljoner kronor på sin verksamhet.

Vi talar alltså om närmare en halv miljard kronor rakt ner i fickorna på två lycksökare som har bedrivit en grovt undermålig skolverksamhet. Det går inte att kalla detta för något  annat än svindleri.

Så vad har då hänt med Baggium? Har skolorna lagts ner? Har de belagts med vite? Nej, verksamheten löper på som vanligt. Fast de nya ägarna har passande nog sett till att byta namnskylt till Praktiska AB.

Och Skolinspektionen har inlett en ny granskning som beräknas vara klar någon gång till sommaren.


Man skulle önska att detta var ett enskilt skräckexempel från friskoleparadiset Sverige, men så är knappast fallet. När jag talar med Skolinspektionen så visar det sig att man har riktat kritik mot samtliga koncerner som man har granskat under det senaste 1,5 åren.

Några brister återkommer ständigt: låga kunskapsresultat, brist på särskilt stöd till elever som behöver det, brister i ledarskapet (det bedrivs inget kvalitetsarbete), undermålig elevhälsovård och ofta obefintliga skolbibliotek.

Skolinspektionen har visserligen gjort ett urval baserat på olika varningsindikatorer. Hur utbredda problemen är får vi veta först när myndigheten börjar granska samtliga skolkoncerner från och med nästa år. Men att otaliga elever har fått en skadskjuten skolgång är illa nog.

Det svenska skolpengsystemet är ett världsunikt experiment. Vem som helst får starta en friskola och ägaren kan sedan plocka ut hur stora vinster han eller hon vill ur verksamheten. Om säg Nationaldemokraterna eller en grupp extrema islamister med saudiska pengar i ryggen vill starta en skola är det fritt fram så länge de kan göra troligt att de kommer bedriva en undervisning som lever upp till skollagens krav.

Det är en häpnadsväckande politisk  reträtt. Samhällets viktigaste uppdrag har sorglöst lagts ut på marknaden som om det gällde tillverkning av kokosbollar.


Skolan är det allvarligaste exemplet på hur samhället har avhänt sig kontrollen över välfärdssektorn, men problemen stannar inte där. Assistansbranschen har blivit ett eldorado för riskkapitalbolag, kriminella ligor och allsköns lycksökare. Vårdvalet håller på att dränera landstingens budgetar och så vidare.

Idén om att ge marknadskrafterna fritt spelrum inom välfärden har inte fungerat. Det är dags för samhället att återta en del den makt som man har gett upp. Frågan är bara hur detta återtåg ska gå till.

Socialdemokraterna slog i fredags fast ett antal principer för hur en återreglering av världens mest avreglerade välfärd skulle kunna se ut. I stället för att gå förbudsivrarna till mötes tog man sikte på de problem som vinstintresset skapar.

Det ska exempelvis inte gå att göra stora vinster på att ha väsentligt mindre personal än motsvarande kommunala verksamheter. Samma förslag framfördes på denna ledarsida förra söndagen när det gäller privat barn- och äldreomsorg. Man vill också skärpa kraven för etablering av privata välfärdsföretag. Kommuner ska exempelvis inte kunna tvingas att acceptera privata välfärdsföretag.


Det finns en del oklarheter och brister i Socialdemokraternas utspel, inte minst på skolans område. Men andan i förslaget är klok. Man ser de problem som finns och man försöker hitta pragmatiska lösningar på dem. Renläriga ideologer såväl till höger som vänster kommer att yla av besvikelse, men det kan Löfven ta lätt på.

Regeringen bör självfallet välkomna Socialdemokraternas utspel. Löfven & Co har gjort den hemläxa som alliansen vägrat att göra och har landat i en mestadels välavvägd position. Förutsättningarna för en blocköverskridande uppgörelse finns därmed på plats, även om man bör låta utredningsväsendet mangla de komplexa frågorna innan man skrider till verket.

Regeringen kan förstås välja den motsatta vägen -   att ta strid om företagens rätt till ohemula vinster i välfärden. Men då bäddar man med största sannolikhet för en säker valförlust 2014.