Sveriges "Mrs Europa" Cecilia Malmström. Malmström är en extremt duglig politiker, gör henne till EU-kommissionär", skriver Expressens politiske redaktör Anna Dahlberg. Foto: Teckning: MARIO BRANCAGLIONI
Sveriges "Mrs Europa" Cecilia Malmström. Malmström är en extremt duglig politiker, gör henne till EU-kommissionär", skriver Expressens politiske redaktör Anna Dahlberg. Foto: Teckning: MARIO BRANCAGLIONI
Anna Dahlberg

Gör Malmström till EU-kommisionär

Publicerad
Uppdaterad
Det finns en självklar kandidat till jobbet som ny svensk EU-kommissionär - och det är inte Carl Bildt utan EU-minister Cecilia Malmström (FP).
Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.
2009 är det stora flyttkartongsåret i EU. Ett nytt parlament ska väljas i juni och hela kommissionen ska bytas ut i höst. Ovanpå det kommer striden om toppjobben som EU:s nya president och utrikestalesman.
Vad betyder då allt detta för svensk del? Vad vi säkert vet är att Margot Wallström kommer att lämna Bryssel efter två mandatperioder och att en ny svensk EU-kommissionär ska utses - hämtad ur det borgerliga lägret denna gång. Frågan är bara vem.
Hittills har alla spekulationer kretsat kring utrikesminister Carl Bildt. Själv skulle jag hellre se EU-minister Cecilia Malmström i den rollen, och skälen till det är flera: Till att börja med är Malmström en extremt duglig politiker. Hon är Sveriges egen Mrs Europe, talar fem språk och har något så sällsynt i politikersammanhang som en doktorshatt. Hennes anonyma tillvaro i alliansregeringen är ett slöseri med resurser.
Ett andra skäl är att hon är kvinna. Sverige har hittills bara skickat kvinnliga EU-kommissionärer till Bryssel - Anita Gradin (S) och Margot Wallström (S) - och det är en tradition som vi bör hålla fast vid. Så länge gruppfotona från Bryssel liknar pingvinsamlingar finns det bara ett sätt att tydligt visa att jämställdhet är ett svenskt kärnvärde - genom att själva praktisera det.

Ett tredje skäl
är att hon inte är moderat. Det finns en förväntan om att posten som EU-kommissionär ska växla mellan de två stora partierna - Socialdemokraterna och Moderaterna - beroende på majoriteten i riksdagen.
Att det är dags för en EU-kommissionär ur det borgerliga lägret efter snart 15 år av S-märkt revir i Bryssel är självklart. Men varför just en moderat? Det skulle vara ett hälsotecken både för den svenska utnämningspolitiken och för alliansens interndemokrati om man frångick den logiken.
Moderaterna har lagt beslag på nästan alla tunga poster i regeringen - statsministerposten, finansministerposten, utrikesministerposten, försvarsministerposten och justitieministerposten. Den dominansen avspeglas i opinionsmätningarna. När väljarna vill visa sitt förtroende för regeringens sätt att sköta landet är det Moderaterna de belönar, eftersom det är moderata ministrar de ser i nyhetsinslagen.
Om M menar allvar med att de vill lyfta de andra partierna i Alliansen inför valet 2010 går det inte att fortsätta på den vägen. De måste börja släppa fram sina kamrater i Alliansen. Att skicka folkpartisten Cecilia Malmström till Bryssel skulle vara ett bevis för att man menar allvar med den ambitionen.

Det finns också skäl att hålla kvar Carl Bildt i Sverige. Om han mot förmodan skulle erbjudas posten som EU-utrikesminister är det förstås inget att tveka om. Men rollen som vanlig EU-kommissionär skulle snarast vara ett nedköp jämfört med den roll han har i dag som svensk utrikesminister.
Bildt har gett Sverige en ny tyngd i världen. Hans kontaktnät och auktoritet har gjort honom till en av de mest inflytelserika utrikesministrar vi haft. Det vore närmast oansvarigt att släppa i väg honom just när vi axlar vårt viktigaste uppdrag på åtta år - EU-ordförandeskapet i höst.
För alliansen är Bildt dessutom ett dragplåster i valrörelsen nästa år.
Allt detta gör att Malmström är den självklara kandidaten i mina ögon. Det skulle vara att skicka en verklig toppkraft till Bryssel, behålla en annan i Stockholm och samtidigt sända alla de rätta signalerna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag