Teckning: MARIO BRANCAGLIONI
Teckning: MARIO BRANCAGLIONI
Anna Dahlberg

Alliansens kris

Publicerad
Uppdaterad
Fredrik Federleys (C) "bluff" i veckan satte fingret på en öm punkt - den borgerliga kannibalismen.
Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.
Mycket har sagts om Socialdemokratins kris efter det historiska raset. Men det är inte bara S som har det tufft, utan även de borgerliga småpartierna. Aldrig tidigare har styrkeförhållandena varit så ojämna inom högerblocket som nu.
Det är klart att sådant skapar spänningar. Utåt märks inte mycket av detta ännu. De små håller god min i full vetskap om att alliansens regeringsduglighet kontrasterar effektivt mot splittringen inom vänsterblocket.
Men vi kan vara säkra på att det grymtas en del bakom stängda dörrar.

I veckan gick den egensinnige centerpartisten Fredrik Federley ut på sin blogg och krävde regeringsombildning i höst. Moderaterna måste lämna plats åt fler ministrar från de små allianspartierna, förklarade han. Bara timmar senare drog han tillbaka sitt utspel och förklarade att det hela var ett skämt.
Budskapet var dock redan sänt. Och det finns god grund för Federleys missnöje. Jag har flera gånger hävdat att det var ett stort misstag av alliansen att låta Moderaterna lägga beslag på nästan alla tunga ministerposter efter valet.
Inte nog med att portföljerna delades ut proportionellt efter valresultatet; Moderaterna såg dessutom till att knipa såväl statsministerposten, finans- ministerposten, utrikesministerposten som försvars- och justitieministerposterna.
Denna dominans i kombination med de Nya Moderaternas resa mot mitten har trängt ut alliansens småpartier. Särskilt gäller detta Kristdemokraterna, som riskerar att trilla ur riksdagen nästa höst. Statsvetarprofessor Sören Holmberg påminner om att det framför allt är Moderaterna som åderlåter KD:s opinionssiffror med sin mer mänskliga högerprofil.
"Bluffmakaren" Federley har därför rätt i sak - men vid fel tidpunkt. Jag tvivlar på att det skulle vara en bra idé att möblera om i regeringen bara ett år före valet.
Visst kan man tänka sig att exempelvis lyfta ut Lars Leijonborg (FP) från utbildningsdepartementet och lämna plats för röstmagneten Birgitta Ohlsson (FP) som ny jämställdhetsminister i stället. Men att byta ut mer framträdande ministrar mitt under brinnande kris riskerar att ge ett desperat eller övertaktiskt intryck.

Vad ska man då göra åt den borgerliga kannibalismen? Det är lättare att vara efterklok än att komma med snabba lösningar i dagsläget.
En lockande livlina är förstås att bilda en valallians, det vill säga låta alliansen gå fram med en gemensam partibeteckning i valet. Det är en linje som bland andra Svenska Dagbladets politiska chef- redaktör PJ Anders Linder har drivit under flera år.
Själv är jag tveksam till den idén. I praktiken skulle en sådan valteknisk samverkan bli en manipulation av fyraprocentsspärren. Om man ogillar denna tröskel till riksdagen bör man verka för att ändra spelreglerna i stället för att kringgå dem.
Det finns också risker med att driva integrationen av alliansen för långt. Väljare som känner starka antipatier mot exempelvis KD eller M kanske drar sig för att rösta borgerligt när partibeteckningen är gemensam.
Slutligen tar man ytterligare ett steg mot ett tvåpartisystem, vilket skulle omöjliggöra flexibla lösningar över blockgränsen för att exempelvis hålla Sverigedemokraterna borta från maktens grytor.

Jag tror mer på den långa och svåra vägen mot en valseger 2010. Det finns faktiskt andra livlinor att ta till för de utrotningshotade partierna. En är exponeringen i valrörelsen. Erfarenheten lär oss att små partier har goda chanser att lyfta under valkampanjen medan de stora elefanterna ofta har det trögt.
Den sista livlinan är taktikröstandet. Kamrat fyra procent brukar det heta efter Socialdemokraternas traditionella stödröstande på vänstern. Den här gången kan det behövas såväl Broder fyra procent som Bonde fyra procent för att säkra en alliansseger.
Om väljarna verkligen vill, har de alla möjligheter att ersätta den borgerliga kannibalismen med allianssolidaritet.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag