Under onsdagen genomförde G8-demonstranter en sittdemonstration genom att blockera en väg vid Boergerende i Tyskland. Foto: AP
Under onsdagen genomförde G8-demonstranter en sittdemonstration genom att blockera en väg vid Boergerende i Tyskland.  Foto: AP
Anna Dahlberg

Åk hem och väx upp

Publicerad
Uppdaterad
Är det bara jag som inte har fattat vad G8-demonstranterna är så arga över?
Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.
Uppemot 10 000 vänsterungdomar har samlats i närheten av G8-toppmötet i Heiligendamm. De är inte bara många, de är arga också. I onsdags lyckades de blockera tillfartsvägarna till toppmötet så att statscheferna fick flygas in med helikopter. Detta beskrevs som en ”stor seger” av arrangörerna. Jaha, seger över vad? undrar jag genast. Jag har nämligen inte förstått vad bråkmakarna är ute efter. För trots alla tv-inslag och artiklar som har producerats om protesterna lyckas jag inte vaska fram ett enda begripligt budskap.

Är det dagordningen som retar upp ungdomarna? Borde världens ledare tala om något annat än klimatet och fattigdomen i Afrika kanske? Eller borde de inte träffas över huvud taget? Måhända tycker ungdomarna att det är för mycket dialog om vår tids ödesfrågor?
Jag spanar efter plakat eller uttalanden som kan ge några ledtrådar, men förgäves. Det enda jag snappar upp är en vildlockig tjej som säger att hon har åkt till Heiligendamm för att ”protestera mot den globala kapitalismen”. Ja, men tjena. Den så förhatliga globala kapitalismen har bland annat lyft flera hundra miljoner kineser ur fattigdom de senaste årtiondena. Skulle det ha varit bättre om de fortfarande vadade runt i risfälten med Maos lilla röda som kvällslektyr?

Jag säger inte att det saknas missförhållanden att protestera mot. Demonstranterna skulle exempelvis kunna kräva att ledarna infriar de löften för skuldavskrivningar och bistånd till Afrika som de kom överens om vid G8-mötet för två år sedan. Men då kan de förstås inte ägna sig åt att försöka stoppa mötet, eftersom det är just G8 som har tagit fram dessa mål.
En ännu bättre idé vore att protestera mot den otäcka utvecklingen i Putins Ryssland. G8-mötet borde vara ett perfekt tillfälle att ställa Putin till svars för nedmonteringen av demokratin, påhoppen på grannländerna, de ouppklarade morden på oliktänkande och de hotfulla utspelen mot västvärlden på sistone.
Jag försöker föreställa mig piercade ungdomar med textade plakat i händerna: ”Vem mördade Anna Politkovskaja?” ”Stoppa den ryska imperialismen!” och ”Ryssland ut ur Georgien!”. Bredvid dem tänker jag mig dreadlocksprydda demonstranter som delar ut flygblad med fakta om den skamlösa ryska vapenexporten till krigförande länder och bilder på ryska övergrepp i Tjetjenien.
Det går inte så bra. Det är förstås fullständigt orealistiskt att tänka sig att vänsterungdomar skulle uppröras över övergrepp, vapenexport, rövarkapitalism och imperialism som inte sker i USA:s namn. Sådant är per definition ointressant.
Putin och alla andra auktoritära ledare har inget att frukta från västvärldens protesterande ungdom. Den har fullt upp med att ge f-fingret till sina egna demokratiskt valda ledare.

Denna enögdhet kväljer mig. Det finns så mycket ruttenhet i världen som idealistiska ungdomar borde rasa mot: Afrikas korrupta regimer och avgrundslika krig, Kinas cyniska utrikespolitik, al-Qaidas nihilistiska terrorkult, kvinnoförtrycket i tredje världen, oljans alltmer auktoritära axelmakter med mera med mera. Men inget av detta väcker något som helst engagemang hos protestfolket. Nej, det är först när man nämner västklubbar som EU, G8 och Nato som det börjar blixtra av vrede i ögonen på den idealistiska ungdomen. Då kallas det till massdemonstrationer och ilskan kokar över – oklart mot vad.
Putin måste skratta högt hela vägen hem från Heiligendamm.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag