Mona Sahlin och Socialdemokraterna stoppar huvudet i städhinken med tanke på den jobbtillväxt som sker i hemservicesektorn. Foto: Robban Andersson
Mona Sahlin och Socialdemokraterna stoppar huvudet i städhinken med tanke på den jobbtillväxt som sker i hemservicesektorn.  Foto: Robban Andersson

Anna Dahlberg: Varför offra kvinnojobben?

Publicerad
Uppdaterad
Socialdemokraternas motstånd mot RUT-avdraget är korkat och kvinnofientligt.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
Häromdagen förklarade Miljöpartiet att man vill behålla skatterabatten för hushållstjänster. Det vore fel att medverka till att jobb försvinner under en ekonomisk kris, resonerar de gröna.
De får nu medhåll av Socialdemokraternas ordförande i Stockholm, Mikael Damberg, som uppmanar sitt parti att tänka om. Sprickan i synen på RUT-avdraget har därmed nått ända in i arbetarrörelsen.
Om S-ledningen står fast vid sitt motstånd kommer frågan att bli en kvarnsten runt oppositionens hals i valrörelsen. Verkligheten har nämligen sprungit ifrån de argument som S har lutat sig mot i debatten.
Nya siffror från branschorganisationen Almega visar att hemservicesektorn numera sysselsätter 11400 personer. Fyra av fem av dessa kommer direkt från arbetslöshet.
Branschen är alltså inte bara en av få som genererar nya jobb i kristider, utan fångar upp människor som annars skulle stå utanför arbetsmarknaden. Det är en så kallad win-win-situation för alla parter.
För utförarna av tjänsterna innebär det en chans att få ett jobb eller att flytta in i den vita ekonomin med den trygghet det innebär i form av pension och socialförsäkringar. Och för de 150 000 personer som har köpt hushållstjänster sedan skatteavdraget förenklades i somras ger servicen en chans att få ihop det så kallade livspusslet.
Avdraget stärker därför kvinnor i båda ändar av transaktionen. För det är förstås kvinnor som i första hand berörs. Det är deras arbetsvillkor och hemarbetsbörda som påverkas av reformen.

Även för staten är avdraget en vinstaffär. Några helt säkra beräkningar finns inte ännu, men enligt Företagarna får staten en utväxling på mellan 1,5 och 2 kronor tillbaka på varje utbetalad krona.
Om man inte vill förlita sig till partsinlagor från näringslivet kan man gå tillbaka till en rapport från statliga Konjunkturinstitutet från 2005. Där kom man fram till att skatteavdraget skulle bli en plusaffär för staten om det skapades mer än 10000 nya arbetstillfällen. Den gränsen tycks redan vara passerad och tillväxttakten är snabb.
Här har vi alltså en reform som skapar jobb åt människor som står långt bort från arbetsmarknaden, gör svarta jobb vita, är bra för jämställdheten och dessutom är gratis för statskassan. Ändå är Socialdemokraterna emot.
Till en början var motståndet ideologiskt. Att arbeta inom hemservicesektorn klassades som "pigjobb", det vill säga undermåliga jobb. Numera hörs inte det argumentet lika ofta. Nu heter det i stället att RUT-avdraget är alldeles för dyrt.
Det är att stoppa huvudet i städhinken med tanke på den jobbtillväxt som sker i branschen. Men om S prompt vill få ned statens nota för skattereduktioner så borde man i stället slopa ROT-avdraget som stod för cirka 90 procent av de 7 miljarderna i utbetalningar år 2009.
Men det avdraget vill partiet behålla tills vidare. Mansjobb riskerar man inte med ett pennstreck bara sådär. Detta trots att byggbranschen till skillnad från hemservicesektorn har bevisad överlevnadsförmåga även utan några skatteavdrag.

Socialdemokraternas motvilja mot RUT-avdraget har udden riktad mot kvinnorna. 11400 jobb inom hemservicesektorn är ingenting värda medan 3500 jobb på Saab i Trollhättan är en nationell ödesfråga.
Den sortens jobbmatematik kommer att bli svår att förklara i valrörelsen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag