Anna Dahlberg: Ett opålitligt gäng

Publicerad
Uppdaterad
Kravet på att USA ska lämna alla sina militärbaser runt om i världen visar att Socialdemokraterna har tappat kontrollen över den rödgröna utrikespolitiken.
Expressen getinglogga
Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.
UTRIKES
Så sent som i förra veckan påminde Göran Persson om varför han aldrig släppte in Vänsterpartiet och Miljöpartiet i regeringen. De ansågs för opålitliga i EU-frågan och utrikespolitiken.
Sedan Perssons tid har Miljöpartiet slopat sitt krav på ett EU-utträde, men i övrigt är det svårt att se vad som skulle motivera en omprövning av den ståndpunkten. Vänsterpartiet står fast vid kravet på att Sverige ska lämna unionen och lever kvar i 70-talets isolationistiska världsbild där USA och Israel utgör ondskans axelmakter. Och de gröna har snarast radikaliserats under senare tid.
Antagligen utgick Socialdemokraterna från att V och MP skulle sitta still i båten om de väl gavs förtroendet att ingå i regeringsunderlaget. Utrikes- och säkerhetspolitiken skulle barnsäkras så att ingen kunde ifrågasätta trovärdigheten hos en rödgrön regering.

Nu vet vi bättre. I går uppmärksammade Svenska Dagbladet att de rödgröna kräver en total amerikansk reträtt från världen.
Det är en fullständigt barockt krav. Om det realiserades skulle hela den världsordning som byggts upp efter andra världskriget - Pax Americana - raseras.
Ostasien skulle destabiliseras när länder som Japan och Sydkorea inte längre kan räkna med amerikanskt beskydd.
Samma sak med Persiska viken - där två tredjedelar av världens oljereserver återfinns. Utan USA:s närvaro i Gulfen skulle kapprustningen löpa amok och Saudiarabien försöka skaffa sig kärnvapen fortare än Teherans mullor hinner blinka.
I stället för de rödgrönas naiva förhoppningar om fred på jorden skulle vi få ett vapenskramlande utan like. Maktbalansen i världen skulle dessutom tippa till fördel för auktoritära stormakter som Ryssland och Kina och till men för världens demokratier.
Urban Ahlin (S) försökte i går dansa undan denna tankekollaps som en barfotaartist på glödande kol. Å nej, detta är mer att betrakta som en utopi. Å nej, vi kräver detta av alla stormakter och inte bara av USA.
Men fakta talar för sig själva. Formuleringen står där svart på vitt och något motsvarande krav på att Ryssland ska lämna sina militärbaser finns inte i den rödgröna plattformen.
Ahlin har dessutom själv undertecknat dokumentet.
Antingen har han fått hjärnsläpp eller, troligare, så har Socialdemokraterna tvingats vika ner sig. Det är i så fall djupt oroväckande inför framtiden.
Om V och MP får reellt inflytande över svensk utrikes- och säkerhetspolitik kommer det att kasta oss flera decennier tillbaka i tiden. Det finns tyvärr fler tecken som pekar i den riktningen.

EU är påfallande nedtonat i det rödgröna dokumentet. "Förenta Nationerna är vår viktigaste arena för internationellt samarbete", slås det fast i inledningen. EU däremot är bara "en central arena". För de rödgröna är det alltså viktigare att samarbeta med länder som Libyen och Uzbekistan inom FN än med våra vänner inom EU. Det är häpnadsväckande.
Med en rödgrön regering blir det dessutom förbud mot Natoövningar på svenskt territorium. Ja, om de gröna får bestämma ska svensk trupp inte ens kunna stå under Natobefäl.
Det är ett radikalt brott med den Natovänliga linje som svenska regeringar har bedrivit sedan murens fall oavsett partifärg.
Till detta ska läggas den stora osäkerheten kring Afghanistaninsatsen, där V och MP vässar retoriken för varje dag som går.
Socialdemokraterna måste snabbt återta initiativet inom utrikespolitiken och räta ut frågetecknen. Annars riskerar Sverige att förlora sin roll som seriös partner på världsarenan. Mona Sahlin måste inse att det är allvar nu.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressens ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag