Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Sofie Hermansson är en viktig renhållningsarbetare

Det vore mycket illa om Ann-Sofie Hermansson fälls för förtal.
Foto: HANNA BRUNLÖF / GT/EXPRESSEN
Ann-Sofie Hermansson jobber numera som renhållningsarbetare - och statlig utredare.
Foto: Privat / Privat

Socialdemokraten Ann-Sofie Hermansson är ett föredöme. Fler politiker måste våga tala klarspråk om extremister.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sedan Ann-Sofie Hermansson avsattes som gruppledare för Socialdemokraterna i Göteborg i fjol har hon kört sopbil. Men på måndagen fick soptunnorna vänta. Då hölls förhandling i ett mål där Hermansson anklagas för ”förtal med hatbrottsmotiv”.

Upprinnelsen är att Göteborgs stad för knappt två år sedan ställde in en visning av filmen Burka songs 2.0. På sin blogg försvarade Hermansson, då kommunstyrelsens ordförande, beslutet: Två företrädare för Muslimska mänskliga rättighetskommittén (MMRK) som ”försvarat terrorister och avfärdat anti-terrorinsatser” skulle leda ett ensidigt panelsamtal efter filmen, var det tänkt.

Ann-Sofie Hermansson stäms

De utpekade aktivisterna, Fatima Doubakil och Maimuna Abdullahi, polisanmälde Ann-Sofie Hermansson för förtal, men utredningen lades ner av åklagare. Nu driver de i stället målet som ett enskilt åtal.

Flera tunga experter ger Hermansson stöd i hennes beskrivning av kvinnorna som extremister som har relativiserat terrorism, bland dem terrorexperten Magnus Ranstorp och journalisten Magnus Sandelin.

Men att ett påstående är sant räcker inte för att slippa ansvar för förtal. Yttrandet måste också vara försvarligt. Det är det i allra högsta grad i detta fall. Hermansson hade all rätt att förklara sin åsikt och genom att vara flitiga debattörer har Doubakil och Abdullhai gjort sig till offentliga personer. De hade stora möjligheter att i fri debatt försvara sig mot Hermanssons anklagelser.

Därför är det lätt att instämma i bedömningen från advokat Allan Stutzinsky, som företräder Hermansson, att åtalet är ett försök från ”en närmast islamistisk krets att försöka begränsa yttrandefriheten”. 

Det vore mycket illa om Hermansson - mot förmodan - fälls.

Alice Bah Kuhnke tog selfie

Men att Doubakil och Abdullhai känner sig tvingade att gå till domstol kan också ses som ett positivt tecken. För bara några år sedan var de och andra personer i deras sfär väl sedda gäster i maktens korridorer. Föreningar med kopplingar till extremister fick offentliga bidrag och i debatten framställdes de ofta som representanter för vanliga muslimer. Dåvarande demokratiminister Alice Bah Kuhnke, MP, som ansvarade för regeringens arbete mot radikalisering, poserade till och med på selfies tillsammans med Fatima Doubakil.

Men de senaste åren har det offentligas syn på dessa organisationer börjat förändras så smått. Föreningar med extremistkopplingar har nekats bidrag och MSB har låtit ta fram rapporter om Muslimska Brödraskapets verksamhet i Sverige. 

På ett typiskt svenskt sätt har den förändringen dock skett lite i det tysta. Ann-Sofie Hermansson är ett undantag - hon har vågat ta debatten öppet, tydligt och med skärpa.

Förhoppningsvis fortsätter andra politiker med detta viktiga renhållningsarbete när Ann-Sofie Hermansson återgår till sopbilen.


LÄS MER:

PATRIK KRONQVIST: Miljöpartiet är inte trovärdigt i terrorfråganAnn-Sofie Hermansson sin kamp mot extremister och moralpoliser