Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann Linde fick sopa upp efter Margot Wallström

Med utrikesminister Ann Lindes besök i Israel börjar Sveriges relationer med landet att tina upp.
Foto: OLIVIER MATTHYS / POOL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Sveriges erkännande av Palestina gjorde att dåvarande utrikesminister Margot Wallström fick mycket kritik.
Foto: PONTUS LUNDAHL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Israel är Mellanösterns enda demokrati.
Foto: AP / AP

Efter sju långa år har Sverige återigen mer normala förbindelser med Israel.

Men regeringen fick betala dyrt.

Detta är en osignerad ledartext. Expressens politiska hållning är liberal.

Sveriges relationer med Israel börjar äntligen tina upp. I veckan har utrikesminister Ann Linde, S, rest till Israel – det första sådana besöket på tio år. 

Relationerna bröt samman efter att Sverige, som första västland efter Island, erkände Palestina år 2014. Utspelet var tyvärr illa förberett, svenska diplomater i regionen informerades till exempel enbart en halvtimme före offentliggörandet. Men i sak var det riktigt av Sverige att försöka stötta en tvåstatslösning.

För Israel var det dock av största vikt att avskräcka fler länder från att följa efter. Att dåvarande utrikesminister Margot Wallström, S, kom att kritiseras hårt – stundtals orättvist – är därför inte förvånande. 

Tyvärr gjorde hon det lätt för sina kritiker med en serie klumpiga uttalanden, bland annat kopplade hon konflikten i Mellanöstern till terrorattackerna i Paris. Att regeringen i jakten på en plats i FN:s säkerhetsråd röstade för en resolution som ifrågasatte judarnas band till Jerusalems heligaste platser gjorde inte saken bättre.

Ann Linde ersatte 2019 Margot Wallström som utrikesminister. Det var förmodligen en förutsättning för att relationerna med Israel skulle kunna förbättras. Men det var också viktigt att Israel i somras fick en ny, mindre konfrontativ, regering.

Det är utmärkt att Sverige åter har mer normala förbindelser med Mellanösterns enda demokrati. Nu kan regeringen agera med större kraft i såväl konflikten mellan Israel och Palestina som mot problemet med antisemitism. Under Israelbesöket har Ann Linde också fortsatt att stå upp för folkrätten och erkännandet av Palestina. 

Men utfallet av det diplomatiska grälet kan ändå inte beskrivas som annat en seger för Israel.

Som en sista näsknäpp före utrikesministerns besök torpederade Israel Förintelsekonferensen i Malmö

Avskräckningen fungerade – inga andra västländer följde efter Sverige och erkände Palestina. Regeringen har också tvingats till en rad eftergifter för att normalisera relationen. Bland annat har man accepterat en omstridd definition av antisemitism – som flera forskare beskriver som ett hot mot yttrandefriheten. Svenska linjer i EU och FN har samtidigt blivit mer Israelvänliga.

Som en sista näsknäpp före utrikesministerns besök torpederade Israel i praktiken den stora Förintelsekonferensen i Malmö genom att dröja med att svara på inbjudan och sedan enbart låta presidenten delta via videolänk. Den kallsinniga inställningen bidrog starkt till att få världsledare tog sig tid att närvara, menar forskaren Anders Persson.

Efter den dåliga uppslutningen till Förintelsekonferensen har vissa S-röster framställt det som småsint att kritisera ett initiativ med ett så gott syfte. Men politik handlar inte bara om vad – utan även om hur. Med skickligare diplomatiskt fotarbete är det lättare att uppnå sina mål, oavsett om det handlar om att bekämpa antisemitism eller att stötta palestiniernas rätt till en egen stat. 

Att Ann Linde börjar sopa upp efter Margot Wallström är förhoppningsvis ett tecken på att regeringen har lärt sig den läxan.