Ann-Charlotte Marteus

Vill Strandhäll rösta bort svenska folket?

Den socialdemokratiska valarbetaren Annika Strandhäll kampanjar stenhårt för att den regering hon sitter i ska överleva.
Foto: MAJA SUSLIN/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Maja Suslin/TT / TT NYHETSBYRÅN

Socialdemokraterna har glidit från att utmåla oppositionen som illegitim till att, en vecka före valet, ifrågasätta VÄLJARNA.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Den svenska demokratin är allvarligt hotad om Socialdemokraterna förlorar makten, hävdade Stefan Löfven och Bengt Westerberg i helgen i DN. Duon tog avstamp i Hitlers maktövertagande i Tyskland för snart 100 år sedan för att understryka hur katastrofalt det kan gå om Ulf Kristersson blir statsminister. 

Artikeln spreds ymnigt i sociala medier, bland annat av Magdalena Anderssons ministrar. Miljöminister Annika Strandhäll twittrade ut artikeln med orden: 

”Historia skrivs nu. Svenska väljare bör stanna upp och tänka vilket tankegods man öppnar Sverige för. Nu är tiden att fundera på om man vill stå på rätt sida om historien.” 

Strandhäll är uppenbarligen mycket stolt över sin tweet eftersom hon har ”pinnat” den. Den tronar med andra ord i topp på hennes profilsida, som fastnaglad på en anslagstavla. 

Men det är ett hårresande uttalande. 

Demokrati betyder folkstyre. ”All offentlig makt i Sverige utgår från folket”, så lyder första meningen i regeringsformen, själva grunden för vår demokrati. Och folkets vilja manifesteras på valdagen när vi lägger våra röster. 

Mellan valen har styrande politiker en enorm handlingsfrihet. Medborgarna själva kan inte ge regeringen sparken mitt i en mandatperiod, oavsett hur illa den sköter sig. Riksdagsvalet är enda chansen. Där och då kan medborgarna utkräva ansvar. Det är demokratins högtidsstund.

Förr var det kutym i Sverige att partierna inte kampanjade på valdagen, just av respekt för folkviljan. Ödmjukt skulle man invänta väljarnas dom.

Gör det till en fråga om moral – folkets moral! I stället för att invänta väljarnas dom: Döm väljarna!

Men det var då. I år, en vecka före valdagen, tar sig statsrådet Strandhäll rätten att från sin höga maktposition luta sig ner över folket och läxa upp, skambelägga, den halva av befolkningen som överväger att rösta på hennes politiska motståndare. 

Vad hon säger är ju i princip detta: Om ni fokuserar på att utkräva ansvar av oss efter åtta år vid makten, går ni fascismens ärenden. Era synpunkter på hur vi styr landet är oviktiga. Om ni röstar bort den regering som jag händelsevis råkar sitta i är ni moraliskt förtappade. På fel sida om historien!

Det är ett grovt övertramp. Men uppenbarligen får Strandhäll tyst medhåll av statsminister Magdalena Andersson och resten av S-eliten. Annars skulle tweeten diskret ha tagits bort, inte förärats en hedersplats.

Självklart är Strandhäll-strategin listig. Efter två mandatperioder är Socialdemokraterna lika sönderregerade som alliansen var 2014. 

De har inga politiska stordåd att peka på och det främsta vallöftet är att vända på stenar, det vill säga att inventera läget i det land som de har styrt så länge. 

I den situationen är det smart, skamlöst men smart, att styra bort tanken från valdagen som ett tillfälle för medborgarna att utkräva ansvar. Gör det till en fråga om moral – folkets moral! I stället för att invänta väljarnas dom: Döm väljarna!

Statsvetarprofessorn Henrik Ekengren Oscarsson varnade häromdagen för den låga debattnivån i årets valrörelse: 

”Vi går nu in i en sista vecka och det gäller att våra politiska ledare verkligen håller huvudet kallt. För det är nu demokratin ska fungera som bäst. Man får sluta upp med att demonisera och ge nålstick”, sade han i P1 Morgon

Annika Strandhäll går ett steg längre och ger sig på väljarna.