Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Vi måste sluta låtsas att hjärnskador är på låtsas

En familj i Malmö har fått besök, ibland flera gånger per natt, av en vänskaplig granne som vill fika. Varken polis eller socialtjänst kan ingripa.
Foto: Image Source/Andreas Stirnberg / colourbox

Vissa människor i Sverige kan skada både sig själva och andra utan att någon har rätt att ingripa. Så kan vi inte ha det.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Flera gånger per natt får Khalid och hans familj besök av en granne som är sugen på kaffe och sällskap. Grannen kommer över i all vänskaplighet, men det tär självklart på familjen. Khalid kan emellertid inte göra ett dugg åt situationen. 

Den vänskaplige mannen är nämligen demenssjuk. Han kände familjen som bodde i huset tidigare och blir lika förvånad varje gång över att de inte dyker upp när han ringer på dörren och knackar på fönstren. 

Khalid kan inte tala mannen till rätta utan har ringt polisen, flera gånger. Men de kan ingenting göra eftersom besökaren inte har uppsåt att skada, störa eller förstöra, förklarar Nils Norling, Malmöpolisens presstalesperson, för SVT Skåne.

Polisen säger alltså till Khalid att ringa socialtjänsten. Socialtjänsten säger att han ska ringa polisen. 

För socialtjänsten kan inte heller lösa problemet. Visserligen har man satt upp kameror och larmat dörren till mannens hus. Men skadan kan redan vara skedd innan hemtjänst har hunnit pinna dit.  

Mer än så kan ingen göra. 

Självklart ska ingen behöva begå brott för att ge en hjärnskadad människa bästa möjliga omsorg.

En demenssjuk har samma rättigheter och friheter som alla andra i Sverige. Hon eller han får aldrig låsas in eller flyttas till ett äldreboende utan att vara med på noterna. Ett nej är ett nej, även om beslutsfattaren tror sig vara 16 år gammal och passagerare på ett kryssningsfartyg. 

Då och då kan man läsa om att någon äldre har visat sig leva i total misär, trots att hon har hemtjänst. Är det en skandal, är det vanvård? Absolut. Men inte nödvändigtvis för att hemtjänsten har felat. Det kan bero på att den äldre har vägrat att låta personalen göra sitt jobb. Och hemtjänsten måste lyda.

Säkert avvärjs många missförhållanden och dödsfall tack vare att tjänstemän, anhöriga och vårdpersonal bryter mot lagen. Men självklart ska ingen behöva begå brott för att ge en hjärnskadad människa bästa möjliga omsorg. 

Felet ligger hos lagstiftarna. Partierna vill inte ta i frågan. Inte ens under pandemin, då dementas rastlösa vandringar och jakt på närhet har blivit en akut smittfara på landets äldreboenden, har regeringen velat vidta åtgärder. Detta trots böner från både Folkhälsomyndigheten och Sveriges kommuner och regioner, SKR. 

Det finns runt 150 000 demenssjuka i Sverige och antalet kommer att fördubblas inom några decennier.

Demens borde för övrigt klassas som en särskild riskfaktor för covid, säger läkaren Peter Bleckert, primärvårdschef i Helsingsborg, till Sveriges Radio. Hjärnskador, alltså skador i kroppens kontrollcentrum, ökar vår sårbarhet vid sjukdom. Han tycker att det har talats märkligt lite om detta, trots att överdödligheten i gruppen är stor.

Alla måste sluta att låtsas att demens är på låtsas. Riksdagspartierna behöver göra det svåra men ansvarsfulla. Bilda opinion för lagar och regler som utgår ifrån verkligheten: att en demenssjuk inte är fullt beslutskapabel.

Dementa behöver inte bara skyddas mot sig själva utan också, ibland, mot andra. Deras rätt till rörelsefrihet på ett äldreboende står mot andras rätt att inte smittas av covid. Och en familj ska inte behöva få nätter söndertrasade, kanske se skolresultat och arbetsprestationer försämras, för att en granne har förlorat bitar av sig själv och agerar på ett sätt som det friska jaget aldrig hade gjort.

Det finns runt 150 000 demenssjuka i Sverige och antalet kommer att fördubblas inom några decennier. 

Det är hög tid för en dos realism.