Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Charlotte Marteus

Vi kommer alla att dö ”efter vaccineringen”

Moderna rapporterade fyra fall av ansiktsförlamning efter sina försök på människor. Men fanns det något samband med vaccinet?
Foto: CJ GUNTHER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Gun-Britt Johnsson på Bokens vårdboende i Mjölby blev först att få vaccin mot Covid-19 i Sverige, den 27 december..
Foto: STEFAN JERREVÅNG/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: DEBBIE HILL/UPI/SHUTTERSTOCK / DEBBIE HILL/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Foto: DEBBIE HILL/UPI/SHUTTERSTOCK / DEBBIE HILL/UPI/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK

Det rapporteras mycket om biverkningar just nu. Men man ska inte oroa sig i onödan.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Risk för mycket allvarlig allergisk reaktion. Svullnad av ansikte, tunga eller svalg. Svårt att svälja och andningssvårigheter. Blödande hud och slemhinnor. Allvarlig påverkan på levern, gulsot och feber. Och så vidare.

Är detta symptomen på en ny form av ebola? Nej, det handlar om biverkningar. Men inte av covidvacciner utan av Alvedon – vanlig, bonnig paracetamol som man kan köpa över disk utan recept. På Ica. 

I princip vartenda läkemedel som verkar mot sjukdomar, har biverkningar.

Det var twitterkontot @LikeATant som föreslog att alla som tänker frossa förskräckt i Läkemedelsverkets register över misstänkta biverkningar av covidvaccinet också borde kasta ett öga på Alvedon i Fass. 

Man ska inte skrämma upp sig i onödan. Men det är nog lätt hänt, tyvärr, för den som lagd åt det hållet.

Allt utreds, för att utröna om symptomen verkligen har med vaccinet att göra

På onsdagen kom ett TT-telegram med den braskande rubriken ”Ytterligare ett dödsfall efter vaccinering”. Skrämmande. Men det handlade om en multisjuk 97-åring och den ansvariga läkaren trodde inte att vaccinet låg bakom: ”Att vi rapporterar detta till Läkemedelsverket är en ren rutinåtgärd... vi ser inget extraordinärt i fallet.” 

Totalt har fem liknande dödsfall inträffat. Trots att inga samband med vaccinet misstänks ska Läkemedelsverket utreda saken. Vilket förstås är helt rätt. 

Men alla som får en spruta kommer att dö ”efter vaccineringen” eftersom vi alla kommer att dö, punkt.

Hittills har 38 fall med sammanlagt 95 misstänkta biverkningar av Pfizers covidvaccin tagits emot av Läkemedelsverket. Allt utreds, för att utröna om symptomen verkligen har med vaccinet att göra. Det kan ju handla om sammanträffanden eller psykosomatik.

Vanligast är milda symtom som huvudvärk, trötthet och lokal reaktion vid injektionsstället. Men det finns också allvarliga tillstånd, bland annat ett fall av ansiktsförlamning.

Detta är en redan känd misstänkt biverkning. Och intressant, i sammanhanget. När Moderna testade sitt vaccin på människor loggade man fyra fall av ansiktsförlamning. Tre av de drabbade tillhörde gruppen som fick vaccin – men den fjärde hade fått placebo. 

Förhoppningsvis dyker det inte upp någon obehaglig överraskning på längre sikt.

Hur ska man tolka det? Ett sammanträffande? Eller två? Fyra? Ansiktsförlamning drabbar 40 individer per 100 000 och år, så det kan vara tillfälligheter.

Den amerikanska läkemedelsmyndigheten, FDA, kom fram till att det är för tidigt att säga om det finns ett samband men att det inte heller kan uteslutas. Sjukvården uppmanas att vara uppmärksam.

Det är komplex materia, helt enkelt. Men att covidvaccinerna har biverkningar, ligger som sagt i sakens natur. Förhoppningsvis dyker det inte upp någon obehaglig överraskning på längre sikt. 

Till syvende och sist får man göra en nyttokalkyl. Vill vi hellre bygga immunitet mot covid-19 än fortsätta att leva på sparlåga och oroa oss för sjukdom och död medan världsekonomin går på alla fyra? Om svaret är ja, är det bara att rulla upp ärmen. 

Glädjande nog är vaccinationsviljan i Sverige hög. Åtta av tio uppger att de troligen kommer att vaccinera sig, enligt Sifo. Och enligt samma undersökning är fler svenskar oroliga för att pandemin ska leda till psykisk och fysisk ohälsa än vad man är för vaccinets biverkningar.

Det framstår som en mycket klok riskanalys. 

0