Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Vi är rökta, men barnens hjärnor kan räddas ännu

Forskningsrönen om hur våra hjärnor och beteenden påverkas av mobilen måste tas på allvar. Särskilt när det gäller barnens utveckling.

Först en kort anatomilektion: kroppens viktigaste organ är hjärnan, hjärtat, lungorna och mobilen.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Människans koppling till nätet har blivit fullständigt normaliserad. Smartphonen har börjat få status som en integrerad del av en persons jag. 

Forskare vid University of Missouri fann att människor som skiljs från sin telefon kan få en akut känsla av att de har förlorat en bit av sig själva, sin identitet. Forskarna kom till den praktiska slutsatsen att folk bör vara noga med att ha sin telefon med sig om de ska göra något mentalt krävande under dagen. Annars kan deras telefonseparationsångest få dem att underprestera. 

Är det ett vettigt råd? Eller är det lika galet som när soldaterna under andra världskriget fick gränslöst med cigaretter för att man trodde att nikotin gjorde dem modiga?

Man kan förstås säga att Missourigruppen är pragmatisk: smartphonen är ett faktum och vuxenvärlden har omfamnat den med kokainistisk frenesi. Det är bara att acceptera och göra det bästa av situationen. Glöm aldrig din mobil! 

Gustav den andre A...lingsås?

Men vi vuxna har ett ansvar för det uppväxande släktet. Barnen måste fredas från de negativa följder av uppkopplingen som forskningen börjar frilägga.

I grunden trasas vår koncentrationsförmåga sönder av smartphonen och dess skärmkompisar. När vi avbryter en krävande uppgift för att ta en "liten" paus och checka mobilen, förlorar vi koncentrationen mer än vi inser. Även en avstängd mobil pockar på vår uppmärksamhet.  

I en UCLA-studie, som Fokus skriver om i ett nytt reportage, studerades människors förmåga att jobba koncentrerat, tolka och lösa nya problem. Kort sagt, deras intelligens testades. 

En grupp fick ha sin mobil framför sig och en annan fick ha den i väskan. En tredje grupp fick lämna mobilen i ett annat rum. Resultat: ju närmare till hands telefonen var, desto sämre presterade försökspersonerna. 

Lägg till detta att människor får ångestpåslag, höjd puls och höjt blodtryck av att höra sina telefoner ringa utan att kunna svara. 

Välkomna till ångestfabriken

Föreställ er sedan ett icke unikt svenskt klassrum. Eleverna får ha sina mobiler på bänken eller i väskan. Om mobilerna till råga på allt får vara påslagna talar vi om en ren ångestfabrik och IQ-massaker. Men även om telefonerna är avstängda, hugger de alltså sönder de ungas intelligens och koncentrationsförmåga.

Ett annat digitalt hot mot elevernas kunskapsutveckling består i att våra hjärnor tror att vi kan outsourca vår intelligens till nätet. Vi lägger inte kunskap på minnet om vi kan lägga in det i datorns minne. Och vi tror lätt att kunskap och smartness som finns i datorn är vår egen kunskap och smartness.

Tänk om forskarna har fel, då? Rapporterna om ungas stress och ångest i skolåldern, samtidigt som kunskapsnivån och problemlösningsförmågan faller, går dessvärre i linje med rönen. 

Mobiler borde bannlysas i skolan. Datorer borde användas konservativt och genomtänkt i undervisningen och varje nytt digitalt moment utvärderas noggrant. Om sedan eleverna påstår att skärmar är stenkul och stimulerande, och inte alls distraherande - det behöver man inte fästa sig vid. De är ju faktiskt beroende.

Med tanke på den nolltolerans svenska politiker har mot narkotika är de fasligt sorglösa vad gäller digitala berusningsmedel i skolan. 


Läs också:

Inte ens läkarstudenterna håller måttet längre 

Kravlöshet är ett svek mot barnen