Foto: Robban Andersson
 Foto: Robban Andersson
Ann-Charlotte Marteus

Vårdbiträden är inte gjorda av metall

Publicerad

Stefan Löfven har stått på verkstadsgolvet.
Det gör honom nästan unik - inte bara i raden av socialdemokratiska partiledare, utan även bland dagens toppolitiker.

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Exakt hur mycket tid herr Löfven spenderade vid svetsen är lite svårt att veta, eftersom han med tiden gled in på den fackliga banan. Men han var med i ett arbetslag, han spelade "blixtschack" på rasterna och var med om att måla ett bord schackrutigt för att inte förmännen skulle kunna sno spelet.
Han tycks ha varit svetsare inte bara i teorin, utan på vardagsriktigt.
Det är mycket bra.
Nästan ingenting är så viktigt för välfärdssamhällets hälsa som arbetsmarknadspolitiken, och arbetslinjens evangelium trummas ut från politikens alla predikstolar.
Men de flesta av talarna har inga djupa er farenheter av att vara anställd och att kroppsarbeta dag efter dag efter år.
Det är en begränsning som får konsekvenser.
Alliansens brist på djup erfarenhet av kroppsarbete märks exempelvis när frågan om höjd pensionsålder diskuteras. Själva idén är förstås helt rimlig. Och för mig personligen är den - kanon!
Jag älskar mitt jobb och vill förstås välja själv när jag ska lägga av. Och det röda kuvertet visar ju hur mycket bättre pensionen blir om jag pinnar på bortom 65-årsdagen.
Men glädjen kommer sig av att jag inte är kroppsarbetare, längre. Jag är journalist. Om jag hade jobbat kvar i vården, hade jag fnyst åt idéer om höjd pensionsålder. Mitt eget skräckinjagande fokus hade ju varit: kommer jag att orka fram till 65? Eller ens till 60?
Eftersom jag hade rejält ont i vänsteraxeln redan vid 30, hade det sett mörkt ut.
Den här aspekten på pensionsåldersreformen har inte alliansen tagit på tillräckligt allvar. De verkar inte ta arbetsmiljö på något vidare allvar.
Om Stefan Löfven kan tvinga dem till det, genom att klä debatten i kött och blod, har han gjort en stor insats.
Men jag har mina dubier när det gäller partiordförande Löfven. Ty han är man och metallare.
Han sade visserligen i sitt tal i fredags att han är "övertygad feminist" och att "det sitter i hela kroppen" att jämställdhet är enormt viktig.
Men den värk och stress som bor i arbetarkvinnors kroppar har sällan givit eko i arbetarrörelsens kropp. Åtminstone inte på rätt sätt.
I valrörelsen 2006 för- svarade Göran Persson kvinnors moraliska rätt att bli förtidspensionerade. Han lät extremt patriarkal.
Ämnet kom upp i en partiledardebatt, i form av en förtidspensionerad 36-årig kvinna som hade mejlat till studion.
Persson blev rörd och deklarerade att hon är en av dessa människor som har "betalat det högsta priset man kan i arbetslivet - sin hälsa!"
I det uttalandet, och i några andra som Persson fällde vid den här tiden, fanns det ett obehagligt stänk av skillingtrycksromantik: Kära, blodhostande lilla mamma i utdragssoffan, som bär sin smärta så tjusigt och självuppoffrande.
Så talar man inte om metallarbetare. Nej, förihelvete! Här handlar det ju om karlar som jobbar. På riktigt. Med maskiner. För att försörja familjen.
Då räcker det inte med vackra ord om förtidspension. Vad man måste göra är helt enkelt att slåss för bättre arbetsvillkor.
Jag ser fram emot en nytändning i debatten om arbetsmarknad och arbetsvillkor. Men inte med hundraprocentig tillförsikt.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag