Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Vad sjutton kan rektorn göra åt skolkare som spelar?

”Allt fler rektorer vittnar om att dataspelsberoende är ett stort och viktigt skäl till att barn inte kommer till skolan.” Foto: TORSTEN SILZ / AP DAPD
Foto: NTB scanpix
...det säger Stockholms skolborgarråd, Lotta Edholm (L).Foto: TOMMY PEDERSEN / TOMMY PEDERSEN EXPRESSEN
Rektor Hamid Zafar.Foto: / IBL BILDBYRÅ / IBL BILDBYRÅ JOHAN JEPPSSON

Ska Sveriges rektorer gå hem till alla barn och kolla att de inte spelar datorspel om nätterna?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Svenska barn har skolplikt. Vårdnadshavare ska se till att plikten fullgörs. Så säger lagen. Föräldrar som inte sköter sina skyldigheter kan straffas med vite. 

Bollen ligger alltså hos föräldrarna när en elev skolkar mycket eller till och med blir hemmasittare? 

Nej, så enkelt är det inte.

Enligt lagen har skolan ett väldigt ansvar. Frånvaro måste utredas, orsak fastställas och konkreta åtgärder sättas in så att eleven kommer tillbaka. Åtgärderna ska följas upp och om de inte funkar ska fler åtgärder vidtas. Skollagen utlovar anpassningar och särskilt stöd.

Men vad blir det av föräldraansvaret när skolans ansvar för att lösa problem synes närmast oändligt? Föräldrar kan dessutom anmäla skolan till Skolinspektionen om de inte tycker att den anpassar och stöder som den ska. 

Hemmasittarna har ökat med 25 procent

I veckan rapporterade DN att var tjugonde elev i Stockholms grundskolor är borta mer än 20 procent av skoltiden. Gruppen hemmasittare ökade med 25 procent i fjol.

Det finns otaliga skäl till att barn skolkar. För många med drag av Aspergers eller autism, exempelvis, kan den svenska übersociala babbelskolan vara outhärdlig.  

Men Lotta Edholm (L), skolborgarråd i Stockholm, pekar i DN på ett mer jordnära problem: ”Allt fler rektorer vittnar om att dataspelsberoende är ett stort och viktigt skäl till att barn inte kommer till skolan.” 

Och, påpekar hon, det är inte mycket skolan kan göra åt det. Det har hon ju rätt i.

Edholm är inte ensam om att zooma in på det faktum att unga i dag har tillgång till ett underhållningscenter i sina paddor och mobiler. 

Saknad!”, en statlig utredning om skolfrånvaro som kom 2016, inleds med orden: ”I vårt moderna samhälle finns möjlighet till ständig uppkoppling, underhållning på tv och internet... Kanske har det aldrig varit mer lockande att vara frånvarande från skolan än vad det är i dag.”

Men den reflektionen, att lust kan förleda en ung person att stanna i sängen, leder inte till ett resonemang om föräldraansvar. Utredaren förklarar att ”föräldrar vill att det ska gå bra för deras barn” och slår fast att ”skolor måste ta ansvar för att elever får det stöd och de utmaningar de behöver för att känna motivation, tillit och trygghet inför att gå till skolan.”

Rektor Hamid ställer krav på föräldrar 

Utredningen landade sedan i förslag om att rektors och hemkommunens ansvar ska förtydligas i skollagen. Lärare, elevhälsa, socialtjänst skulle samarbeta och samråda mer. 

Som om föräldrar var bifigurer som man inte kan kräva något av.

Det är ingen självklar utgångspunkt. 

Rektor Hamid Zafar tog tag i kaoset på Sjumilaskolan i Göteborg bland annat genom att ställa krav på föräldrar. Skadegörelsen minskade kraftigt efter att en saboterande elev fick med sig en räkning på 9 000 kronor hem. Boksvinnet på biblioteket upphörde när rektorn skickade hem fler fakturor. 

Rektor Hamid brydde sig liksom inte om sociopolitiska tankemoln om utsatthet utan tog kortaste vägen mot målet: en bra skola med god utbildning. 

Den svenska skolans ansvar för att barn får en utbildning är alla överens om. Kravet på föräldrar att sparka i väg sina barn till skolan måste vara lika självklart. Det bör finnas svidande sanktioner för vårdnadshavare som sviker. 

Ett barn som slutar gå till skolan löper stor risk att som vuxen aldrig gå till jobbet. Det är skäl nog att se till att skolplikten tas på blodigt allvar.

 

Läs också:

Lär av rektor Hamid hur man räddar en skola i kaos