Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Vad händer när Generation Soffpotatis fyller 65?

Mick Jagger, född 1943, har tillfälligt stoppats av hjärttrubbel men avser att fortsätta turnera efter sin operation. Om någon kan, ska det vara en 40-talist. Foto: BARRY BRECHEISEN / AP TT NYHETSBYRÅN
Mick Jagger 1982. Foto: FRITZ CURZON
The Glimmer Twins - att Keith Richards, också född 1943, både kan stå upprätt och lira gitarr är kanske det främsta tecknet på 40-talisternas seghet. Foto: EVAN AGOSTINI / AP AGOEV

Tänk om vi inte blir friskare och friskare bara för att vi lever längre. Tänk om 40-talisterna är ”peak äldrefriska”.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är ingen vidare stil på dagens pensionärer. Tanter bär inte prydlig blå poplinkappa med en matchande hatt lätt nedtryckt över permanentlockarna, som förr. No siree. Det nya millenniets seniorer är draperade i brallor, jacka och gympaskor. De har sällan käpp, men ofta gåstavar. Tanthatten är död - länge leve sportkepsen. 

De ser ut att trivas. Och vem älskar inte bilden av den aktiva pensionären som tycks ha upphävt åldrandets tyngdlagar? De medelålders vågar hoppas på ett ännu härligare åldrande för egen del, eftersom alla kurvor pekar åt rätt håll. Politiker tänker att deras höjningar av pensionsåldern är smarta och rimliga.

40-talisterna är piggare i kropp och knopp

Dagens äldre har bättre värden och kondition, de är starkare och mentalt spänstigare än sina föregångare. Äldreforskaren Ingmar Skoog har jämfört kullar av 70-åringar, den senaste född 1944, och nu myntat uttrycket ”70 är det nya 50”. 

Att 40-talisterna slår rekord är inte konstigt, de har bott bättre och ätit bättre än sina föregångare. De fick tillgång till antibiotika och, på ålderns höst, förebyggande magi som blodtrycksmedicin. De har slutat röka, börjat motionera och äter nyttigare, skriver SvD i ett hoppfullt reportage om Ingmar Skoog.

”Allt tyder på att det är de friska åren som ökar när vi lever längre, inte de sjuka”, säger äldreforskaren.

”Allt tyder på” - men vad vet man säkert? Det finns ju inget tidigare ”massåldrande” i vår historia som gör att vi vet vad som väntar när medellivslängden eskalerar. 

Kan vi verkligen kallt räkna med att kommande generationer blir ännu piggare? 

40-talisterna var barn under och efter kriget, då man åt sig mätt utan att frossa. Fredagsmys med stora godispåsar var lika ouppfunnet som tv:n, så uppväxande ”baby boomers” blev i regel varken överviktiga eller ärrade soffpotatisar. 

Välfärdssamhället växte upp omkring dem, men de blev inte kidnappade av det gränslösa överflödssamhället, som dagens unga och medelålders.  

Tänk om ”Jätteproppen Orvar” levde i de bästa av tider för den som vill bli en långlivad och glad pensionär.

Dålig kondis och tidigare demens

Hur blir det när Generation Soffpotatis, dagens stillasittande, tyngre generationer, kommer upp i åren? När man ser en trind äldre person kämpa bakom sin rollator står en sak klar: övervikt är i sig åldrande. Det påverkar leder, andning och ork. 

Ingmar Skoog säger att demenssjukdomarna minskar bland äldre, vilket är fantastiskt glädjande. Men studier har visat på samband mellan dålig kondition i yngre år och tidigare demensdebut. Om det ena förorsakar det andra finns det skäl för oro framöver. 

En långtidsstudie i Göteborg visar att dagens 75-åringar är klarare i knoppen än tidigare kullar. Men när intellektet hos dem väl börjar svikta går kurvan brantare nedåt. Det kan tyda på att vi, i kunskapssamhällets stimulerande tid, bygger upp en mental reservkapacitet som kompenserar för hjärnans åldrande - ett tag. Men hjärnan åldras, likväl. 

Om sådana biologiska bortre parenteser börjar friläggas av forskningen kan det bli svårt att få folk att jobba mycket längre. Man vill kanske inte gå direkt från kontoret till demensboendet. 

Allt kanske ändå blir bättre, med hjälp av lite medicinska under. Men vi bör inte lita blint på att en ständigt höjd pensionsålder ska lösa utmaningen med längre medellivslängd. 

 

Läs också:

Latmasken Reinfeldt vill att vi ska jobba hårdare