Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Charlotte Marteus

Vaccinmyglande chefer borde inte få en andra dos

Runtom i världen köar människor, bildligen eller bokstavligen, för att få vaccin mot covid-19. Men somliga hoppar förbi kön. Inte den här trött damen, dock, i Wisconsin, USA.
Foto: USA TODAY NETWORK / USA TODAY NETWORK/SIPA USA SIPA USA

Chefer som har gått förbi vaccineringskön ska nu få sin andra dos. Deras fuffens ska alltså belönas med ytterligare privilegier. Galenskap.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Sverige vimlar av chefspersoner som tränger sig före i vaccinationskön. Många hävdar att endast de själva (och ibland deras släktingar) var i närheten när det upptäcktes att det fanns en slatt vaccin kvar. En socialchef i Stockholmstrakten, född på 60-talet, försvarar sig med att han har diabetes och högt blodtryck. 

Släng er i väggen, 80-plus-simulanter!

Men självklart har fuskarna fått sparken? Nej, inte vad jag har sett. Den vanliga proceduren tycks vara att deras överordnade uttrycker sin bestörtning. Man tillsätter en ”utredning” som kanske, kanske inte, har inslag av kaffe och dopp. Den krassliga 60-talisten blev ”avstängd” i två veckor. Dubbelt sportlov. Hårda bud.

De blev i princip överfallna av sköterskor med sprutorna i högsta hugg.

De fyra cheferna i Eskilstuna, som lät vaccinera nära och kära, får behålla jobbet. Deras chef i förvaltningen, Johan Lindberg, förkroppsligar det Sobrilmättade svenska kynnet i en intervju med P4 Sörmland: Det här var sååå jobbigt för cheferna, förklarade han sorgset. De blev i princip överfallna av sköterskor med sprutorna i högsta hugg och de enda människor de kunde få tag på, av Eskilstunas 106 859 invånare, var sina egna släktingar. Vilken pärs, ändå! 

Dessutom, tillade Lindberg, var riktlinjerna svåra för dem att förstå. Ja, för de är ju så svårtolkade. Riktlinje ett: Sköra äldre och vårdpersonal först! Riktlinje två: Chefer ska inte utnyttja sin position för att få fördelar.

På frågan om detta kan skada förtroendet för kommunen, svarade Lindberg: ”Jo, vi tror att det här skadar förtroendet för oss.”

Ack, tänk om det hade kunnat undvikas, exempelvis genom att ge cheferna sparken...

Men svenska fuskchefer får en klapp på huvudet. Och nu kommer nästa glädjebesked: flera regioner tänker låta dem få dos två inom kort. 

Varför ska de som felat belönas? Förklaringen, att den första dosen de fick skulle vara bortslösad annars, är nonsens. Vaccinet är inte utrotningshotat. Problemet är att leveranserna dras med barnsjukdomar, så just nu är det brist. 

Vilket gör idén att belöna fuskarna än mer osmaklig. Ställ dem sist i kön, för bövelen. 

Beror det på en övertygelse om att fusk och korruption bara sker i andra länder?

Prio nummer ett efter denna skandal borde ha varit att skicka en tydlig signal: Fusk ska inte löna sig. Lita på oss, vi vidtar åtgärder när det upptäcks. 

Den signal som skickas i stället, av milt lallande beslutsfattare runtom i Sverige, är att fusk lönar sig kanonbra. Chefer håller sina chefer om ryggen.

Andra länder gör lite annorlunda. Spaniens försvarschef fick lämna sin post efter att ha trängt sig till vaccinering. I Kanada flög en kasinomiljonär med fru till en avlägsen del av landet och försökte få vaccin genom att utge sig för att vara motellpersonal. De blev arresterade.

I Sverige är det silkesvantarna på. Varför? Beror det på en övertygelse om att fusk och korruption bara sker i andra länder? Medan fuffens i Sverige bara handlar om enskilda stackare som råkade snubbla över en snårig riktlinje. 

Det är en farligt förvriden självbild, i så fall. Det fuskas ju vilt, på nationella prov och högskoleprov, med bidrag, falska kontrakt och intyg. 

Daltandet med cheferna skickar signalen att fusk är bagateller på individnivå. Det är fel. Det är en samhällsröta.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.