Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Trump formar Sverigebilden vare sig han vill eller inte

Donald Trump har berömt Sveriges coronahantering. Med sådana vänner behövs inga fiender.Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Sverigebilden är inte på topp just nu.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sverige får corona-däng i New York Times. Men den verkliga måltavlan är Donald Trump.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Det är lätt att imponeras av texter i publikationer som New York Times, The Guardian och The Economist. Engelska är ett underbart rikt och fyndigt språk och många skribenter är dessutom drillade i retorik på en nivå som svenska läsare inte är bortskämda med. 

Men när det skrivs om Sverige inser man att innehållet inte alltid motsvarar formens skönhet. Ofta är skribenterna varken särskilt insatta eller nyanserade.

I stora drag har Sverige vunnit på omvärldens ytliga betraktelser; glassiga reportage om välfärd och jämlikhet, ekonomiska under och moderna män som drar barnvagn har stått som spön i backen i decennier. 

Problem, som kriminalitet och social oro, har visserligen solkat bilden på senare år. Men när Donald Trump började hojta i ämnet fick det inte riktigt fäste i traditionella medier. 

Men under pandemin har vinden vänt. Nu är det skräckhistorier som gäller. Senast ut är New York Times London-korrespondent, Peter S Goodman. Han skrev i veckan att Sverige har genomfört ett enormt coronaexperiment genom att låta allt fortgå ungefär som vanligt. Skälet till det, får vi veta, är att regeringen iskallt satte ekonomin före människoliv. Men långnäsa! Brutal långnäsa. Ekonomin har inte klarat sig bättre än i Danmark, enligt Goodman. De mer än 5 000 svenska människoliven gick till spillo helt i onödan.

Det handlar om USA och Trump, om vänster mot höger.

Gudarna ska veta att Sverige inte har något att yvas över vad gäller döden bland svenskar äldre än 70 år eller pandemiberedskapen. Listan över brister kan göras lika lång som deprimerande. 

Men det är uppenbart att Goodman inte är intresserad av att skildra Sverige nyanserat - för det handlar inte om Sverige. Det handlar om USA och Trump, om vänster mot höger. 

I sin Sverigetext tar han upp virusets framfart i USA och alla de delstater ”som, efter krav från president Trump, har undvikt lockdown eller öppnat upp för tidigt”. Allt för att rädda ekonomin. Nå, Sverige visar hur katastrofalt feltänkt det är. 

Med en sådan agenda är det förstås ointressant att ta upp detaljer som den svenska grundlagens roll vad gäller inskränkningar av medborgarnas friheter eller ta reda på om livet verkligen pågår som vanligt i Sverige.

Sverige är för litet för att vara självskrivet intressant men vi kan tjäna som projektionsduk och inrikespolitiskt slagträ.

I Storbritannien utspelas också en politisk coronakamp, lik den i USA. Vänstertidningen The Guardian är fly förbannad över den konservative Boris Johnsons hantering av epidemin. Johnson anses iskallt ha satt big business framför britternas liv och hälsa.

Även i The Guardian har Sveriges coronastrategi och höga dödstal skildrats ingående och med avsmak. Men medan tidningen systematiskt har redovisat hur dödstalen har gått upp och sedan ner i stora länder som Spanien, Italien och Frankrike har åtminstone inte jag läst en rad om att det går åt rätt håll även i Sverige. 

Sverige är för litet för att vara självskrivet intressant, men vi kan tjäna som projektionsduk och inrikespolitiskt slagträ i andra länder. Och när Donald Trump och hans mer eller mindre ruskiga sympatisörer börjar berömma vår coronahantering - då är det liksom klippt.

Dessutom är det förstås oemotståndligt lockande att placera ett mönsterland på piedestal och sedan se det snubbla och falla.

Det finns helt enkelt gränser för hur mycket vi själva kan påverka bilden av Sverige.