Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Tror Centern att Magnus Uggla behöver hemtjänst?

Magnus Uggla i somras, på väg att ta flyget för att spela in ”Så mycket bättre” på Gotland. Foto: OLLE SPORRONG

Ska vi jobba upp till 70 år - minst - eller tjacka rollator vid 65? Centerns nya utspel är lite förvirrande.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Barn är smått brutala i sin syn på äldre: alla över 40 år avfärdas som tröstlöst gamla. Livet är i princip över, det är kört. RIP.

Centerpartiet verkar präglas av samma ungdomliga ålderssyn. Partiets nya ”äldrehälsovårdsprogram” kröns nämligen av löftet att alla 65-plussare ska erbjudas hembesök efter behov. 

På programmet vid besöken står ”samtal om kost, motion, hur man förhindrar fallskador och vilka vaccinationer man bör ta”, skriver Annie Lööf på Expressens debattsida.

Om den här ordningen gick från debattext till snar verklighet, skulle svenskar födda 1954 vara i pipelinen för hembesök. Magnus Uggla skulle sålunda kunna utsättas för ett allvarligt samtal om farorna med mattor: ”Man kan snubbla på kanterna och bryta lårbenshalsen, förstår farbror!” 

Och Sveriges utrikesminister, Margot Wallström, skulle vara mogen för en angelägen dragning om C-vitaminbrustabletter mot skörbjugg, i närmsta paus mellan sina fredsmäklarturnéer i Mellanöstern.

Statliga kompisar, äntligen

Nå, det är förstås inte fel om en kommun exempelvis skickar ut brev till seniora invånare och påminner om att deras boendebehov kan förändras med tiden och att det kan vara en bra idé att äldreanpassa i tid. Men hur många 65-åringar har behov av en alldeles ny form av äldrehembesök? De med hälsoproblem i den åldern är rimligen redan inskrivna i vårdens vanliga rullor. 

Men Lööf är optimist. En konkret åtgärd som kan komma ur hembesöken är ”gruppträning, ett sätt att stärka kroppen samtidigt som man skaffar nya vänner”.

Hör du Magnus, den här paranta damen heter Margot. Ni kan väl ta er en fika efter passet och prata om era gemensamma intressen, Hylands hörna och... raketost?

Och självklart är Sveriges riksdag som gjord för att ägna sig åt det statliga kärnområdet ”vänskapsförmedling”.

Ska vi jobba eller tjacka rollator?

Frågan är varför Centern kommer med detta annorlunda förslag nu. För det sker ju i en tid då politiker talar allt strängare om att vi måste jobba lååångt upp i åren. Att gå i pension redan vid 65 är knappt att tänka på.

Ska 65-plussare tvingas ta ledigt från sina jobb som lärare, tandläkare eller polis för att det vankas hembesök om kostcirkeln och mattkanter?

Förslaget har dock sin logik. Äldre är en viktig väljargrupp - men nischen ”vallöften till 85-åringar” är numera sprängfylld med alltifrån gratis primärvård till äldreboendegaranti. 65 år som gräns för en äldrereform, det är nytt och fräscht, det får man ge C. 

Och så tänker Centern förebyggande, vilket ligger helt i tiden. Begreppet har blivit ett första klassens honnörsord bland politiker. Snart sagt alla samhällsproblem som man inte får bukt med i dag - från psykisk ohälsa till gängkriminalitet och segregation - ska magiskt förebyggas inför morgondagen. 

Men ett problem med att satsa stora resurser på förebyggande arbete i dagens Sverige är att det i många fall saknas resurser för att ta hand om dem som behöver hjälp nu. Det saknas exempelvis äldreboenden och hemtjänsten hemsöks av personalbrist och ohållbar stress. 

Centern tycks dock tro att alla resursproblem försvinner, om bara partiet får igenom en ny ”äldrelag” och en ny vårdform, kallad ”hemvård”. 

Det är lite barnsligt, faktiskt.