Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Charlotte Marteus

Gratis mensskydd lika jämställt som krinoliner

Den här bilden publicerade Expressen för 21 år sedan, apropå skildringen av en kvinnlig värnpliktig som fick uppleva råa sexskämt när hon gjorde lumpen. Det var och är ett verkligt jämställdhetsproblem. Till skillnad från mensskydd.
Foto: MARKUS MARCETIC
Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Idén att kvinnor behöver statligt bidrag för att klara av sitt JÄTTEPROBLEM med menstruationer är inte feministiskt utan ärkereaktionärt.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Försvarsmakten ska börja erbjuda alla värnpliktiga kvinnor gratis mensskydd. Det är en del av ett projekt för att få in fler kvinnor i försvaret. Som PR-giv funkar det kanske. Det signalerar att Försvarsmakten ser kvinnor och på allvar har kommit över sin gamla övertygelse om att damer är olämpliga som stridspiloter eftersom de kan bli PMS-galna och anfalla fel land eller klädkedja.

Men hur modern är idén om gratis mensskydd, egentligen?

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagens (MP) gav försvarets nyordning sitt entusiastiska stöd: ”Jag tänker att det här underlättar ju förstås för värnpliktiga anställda som menstruerar”, sade hon till SR Ekot.

Underlättar? Så i dagsläget är det svårt för militärer av kvinnokön att sköta jobbet, av mensskyddsrelaterade skäl? De behöver en hjälpande statlig hand för att klara sina krångliga kroppar – till skillnad från värnpliktiga grabbar, som helt enkelt uppmanas att ha med sig rakhyvlar och lödder när de rycker in. 

Är Sveriges jämställdhetsminister reaktionär? Hon är framför allt typisk för sin tid.

Åsa Lindhagen har varit ute i mensskyddsdebatten förr. I september, efter att Skottland som första land införde gratis mensskydd till alla kvinnor, uttryckte hon sig positivt till en sådan reform: ”Vi vet ju att kvinnors hälsa har prioriterats ner och mens är ju något som påverkar just många kvinnors hälsa.”

Även här går resonemanget alltså ut på att mens är ett stort jädra problem som inte kan skötas av kvinnor utan hjälp. Ett handikapp. Diagnos: fertil livmoder. 

Är Sveriges jämställdhetsminister reaktionär? Hon är framför allt typisk för sin tid. Krav på gratis mensskydd har framförts från flera håll på senare år, bland annat från Vänsterpartiet. ”Den som inte har råd med tillräckliga och säkra mensskydd riskerar inte bara blodfläckar, utan också sin hälsa”, skrev två V-märkta regionpolitiker i Västerbotten förra sommaren, i tidningen Nu.

Att vara kvinna är, sammanfattningsvis, en hälsofarlig funktionsnedsättning som förorsakar problem i arbetslivet? 

Det sistnämnda håller staten uppenbarligen med om. År 2018 fick organisationen Mensen bidrag av Jämställdhetsmyndigheten för att ”menscertifiera” arbetsplatser. 

Självklart ger ömklighet en del sjukdomsvinster – men det är verkligen inte vägen framåt för kvinnorörelsen.

Men rörelsen växer även underifrån. 2018 uppmärksammades även Hannah Widell och Amanda Schulman, företagarsystrarna som hade samlat in alla sina östrogenpotenta medarbetares menscykler – för att kunna tillrättavisa dem när de uppträder irrationellt på grund av hormoner. 

Det är sannerligen en märklig och aningslös feminism, detta, som så helhjärtat omfamnar den gamla patriarkala trossatsen att kvinnor är offer för sin biologi, irrationella och hjälplösa. En rörelse som använder sin röststyrka och det problemformuleringsprivilegium som tidigare generationers kvinnokämpar har skrapat ihop till att välkomna sjukdomsförklaringar av den friska kvinnokroppen.

Vad är nästa steg? Den stora fajten för kvinnliga stridspiloters rätt att vara lediga med full lön när de känner sig PMS-tossiga?

En bättre idé är att feminismen gör upp med gamla könsroller på riktigt och drar av sig sin hormonindränkta gamla offerkofta. Självklart ger ömklighet en del sjukdomsvinster – men det är verkligen inte rätt väg framåt för kvinnorörelsen.