Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Tänker Jan Björklund gå till val på gammal skåpmat?

Gustav Fridolin (MP) och Jan Björklund (L) lär mötas i många skolvaldebatter framåt hösten. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Jahapp. Så var Jan Björklund ute och björklundade igen. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I helgen deklarerade den förre utbildningsministern att läroplanen måste revideras. Det ska bland annat bli mer betoning på faktakunskaper och mindre av analyser och grupparbeten: 

"Hur ska man kunna resonera om klimateffekten om man inte först vet skillnaden mellan Atlanten och Sahara? Hur ska man kunna diskutera globaliseringen om man inte kan skilja mellan Kina och Kinna?" frågade Liberalernas partiledare retoriskt i Rapport.

Jan Björklund är dock pappa till dagens läroplan, från 2011. Det här borde han ha tänkt på innan den klubbades, tycker man. Och det gjorde han, nästan bokstavligen:

"Hur ska man kunna förstå växthuseffektens påverkan på jordklotet om man inte vet ungefär vad Arktis och Sahara är? (...) Att känna till att Kina och Indien är länder i Asien underlättar när man ska diskutera globaliseringen", skrev han i Svenska Dagbladet 2010.

Jan Björklund vill ha mer katederundervisning

I Rapport efterlyste han också mer katederundervisning. Har han gjort även det förut? Det kan man lugnt säga. Söker man på "Jan Björklund" och "katederundervisning" i Mediearkivet får man 1 348 träffar. Rätt imponerande, även om man räknar bort dubbletter.

85 av träffarna rör tiden före alliansens segerval 2006. Vid det laget hade Jan Björklund laddat i åratal för uppgiften att rädda utbildningssystemet ur flummiga socialdemokraters dödsgrepp. Men under sina åtta år vid makten lyckades han ändå inte leverera den läroplan som han lovade och drömde om.

Hur kunde det bli så? I Rapport förklarade han det med att han överlät ansvaret att skriva läroplanen till "det pedagogiska etablissemanget i Sverige".

Det är ingen tvekan om att det finns gott om postmoderna flufftomtar i skolvärlden och många sega strukturer att slåss mot. Men det visste ju Jan Björklund långt innan läroplanen var ett faktum. "Det pedagogiska etablissemanget" har han talat om förr. 

Frågan är varför han lät pedagogerna skriva den där läroplanen utan att försäkra sig om att de hade nått någon sorts samsyn. Varför tog Björklund inte fram stora rödpennan när han fick utkastet, åtminstone, skickade det tillbaka och beordrade tomtarna att göra om och göra rätt? 

Förstod han inte vad det var han hade fått för produkt? Visste han bara vad han inte ville ha - "vänsterns flumskola!" - men däremot inte riktigt vad han ville ha? 

Dags för relativa betyg, Jan Björklund

Nu säger Jan Björklund att "man ska alltid vara självkritisk". Det är sant. Och det är bra. Men vad har han egentligen lärt av sina misstag? Om han ingenting lärt är han tämligen dömd att upprepa misstagen, i en eller annan skepnad.

Hans nya utspel framstår dessvärre som ännu ett skott från höften, möjligen föranlett av Katarina Gunnarssons uppmärksammade skolreportage om läroplanens betygskriterier i radions Studio Ett. 

Om alliansen vinner valet kommer beslut fattas om en reviderad läroplan redan i höst, lovar Björklund. 

Någon liten revision kommer emellertid inte att lösa problemet med betygskriterierna. Ju mer man försöker "förtydliga" dem desto mer detaljerade och nykrångliga riskerar de att bli. Dessutom bakbinds lärarna och betygssättningen blir ännu mer tidsödande än i dag.

Det enda vettiga vore att gå tillbaka till de relativa betygen, 5-1. Om Jan Björklund drog det förslaget ur halmhatten vore han värd seklets nytänkarapplåd. 

Som det nu ser ut tycks han vilja gå till val under parollen "Jag lovar att genomföra det som jag lovade att genomföra 2006."

 

Läs också:

Låt barnen slippa att bli underkända 

 

 

 

 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!