Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Ta reda på vilka det är som hotar och slår i vården

Varför ökar hot och våld i sjukvården? Finns det paralleller mellan aggressiva föräldrar i skolan och aggressiva patienter? Utred!Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Varför ökar hoten och våldet i sjukvården? Finns det paralleller mellan aggressiva föräldrar i skolan och aggressiva patienter?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

När hotfulla incidenter på sjukhus letar sig in i nyhetsflödet är det ofta spektakulärt: en skjuten har tagits in på akuten, åtföljd av gänglierade eller anhöriga som lever rövare. 

Men hur ser helhetsbilden ut? Någon riktig forskningsstudie tycks inte finnas, dessvärre. 

I september publicerade dock revisorerna i Region Östergötland en studie om läget i den östgötska sjukvården. De som hotar och slår uppges vara en mångskiftande grupp: drog- och alkoholpåverkade personer, stressade föräldrar och dementa, folk som anser att de har fått vänta för länge på vård, eller inte får den vård som de tycker att de har rätt till. Språkförbistring är också en utlösande faktor. 

Att stressade föräldrar och människor som inte tycker att de får den vård de har rätt till tar till hot och våld är ganska chockerande. Men ett mejl från en läkare anknyter till detta. Vederbörande berättar att hen blev fysiskt attackerad av en vanlig svensson-patient som tyckte att väntetiden för ett ingrepp var för lång. 

Enligt läkaren har patienters och anhörigas aggressivitet ökat. De blir rasande om de inte får den vårdinsats som de kräver, tål inte att vänta, hotar att anmäla till höger och vänster och använder grova okvädningsord.

Som föräldradivorna i skolan

Detta är anekdotiskt, absolut. Men det påminner om ett annat, omtalat fenomen, nämligen föräldrar som beter sig svinaktigt mot lärare. Ständigt mejlbombande föräldrar som kräver uppskrivna betyg och färre eller inga läxor. Morsor och farsor som tar ungarna på semester även om skolan säger nej och som blir fly förbannade om de får höra att deras barn har slagits eller mobbat - förbannade på skolan, alltså, inte på barnet.   

Det är till och med belagt att svenska föräldrar är i särklass mest krävande och minst konstruktiva i relationen till skolan inom OECD

Politiker är medskyldiga till utvecklingen. De har gjort skolan till en marknad där barn och föräldrar är kunder, som ju definitionsmässigt har rätt. Föräldrar har dessutom laglig rätt att lägga sig i undervisningen! Och rättighetsvurmarna Liberalerna såg till att det blev superlätt att anmäla lärare till Skolinspektionen. 

Total privilegieinfarkt, således - inte konstigt om "Hem och skola" liksom har förvandlats till "Marie Antoinette och trälar".

Våld och hot måste kartläggas

Det finns paralleller till sjukvården. Politiker talar ständigt om patienten i centrum, patientens rätt, patienten vet bäst. Numera kan patienten shoppa ögonblicklig vård via mobilen, till och med. 

I varenda valrörelse utlovas magisk tillgänglighet och borttrollade vårdköer. Liberalerna vill ändra lagen så att invididen stärks och kan stämma vårdgivare. Vänsterpartiet låtsas som om allt kan bli gratis med en miljardärskatt. 

Alla partier friar på sitt sätt till medborgaren som kravmaskin, samtidigt som vårdens personalresurser blir allt knappare, sett till behoven. Det är en oroväckande cocktail.

Men hur mycket förklarar just detta det tilltagande våld- och hotklimatet i vården? Jag har inte den blekaste aning. 

Hotet och våldet i sjukvården behöver utredas i grunden. Personalens trygghet och arbetsmiljö måste värnas - och det brukar vara lättast att lösa problem om man faktiskt vet hur de är beskaffade.

Ledare:

Kan man reklamera Jan Björklund, tro?