Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Ta ditt vaccin och stoppa foliehattarnas segertåg

Pfizer/Biontech-vaccinet godkändes först i Storbritannien och senare i USA. Nu är det EU-medborgarnas tur.
Foto: ZIV KOREN / POLARIS POLARIS IMAGES
EMA, Den europeiska läkemedelsmyndigheten godkände Pfizers vaccin på måndag. Kommissionen lär följa efter, kanske redan på måndagskvällen.
Foto: UTRECHT ROBIN/ABACA / STELLA PICTURES/UTRECHT ROBIN/ABACA

EU har godkänt det första vaccinet mot covid-19, från Pfizer/Biontech. Nu gäller det bara att den stora majoriteten svenskar kavlar upp ärmarna och låter sig vaccineras.


Kommentera artikeln! När du läst texten får du gärna dela med dig av dina tankar i kommentarsfältet längst ner. 

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Om världen skulle drabbas av en ny, lika skrämmande pandemi som covid om tio år, kan vi vara rökta – även om forskarna skulle få fram ett lika snabbt vaccin som nu. Vid den tiden, runt år 2030, tror forskare att vaccinationsmotståndet i världen har vuxit sig större än stödet för vaccinationer. Om detta kan man läsa i Läkartidningen.

Vaccinmotståndarnas väg till framgång går via sociala medier, och de är segerrika av många skäl. De har fler argument, till exempel. Vaccinvänner kan i princip bara säga ”Det skyddar oss mot sjukdom”. Men de så kallade anti-vaxxarna kan räkna upp oändligt många fantasifulla faror, hävda att alternativmedicin är bättre och sedan krydda med tusen och en konspirationsteorier. 

En annan tillgång för anti-vaxxrörelsen är att de brinner fanatiskt för sin sak. De missionerar, söker upp och försöker övertala den stora gruppen tveksamma. 

Möjligen ligger Ryssland lågt just nu eftersom Putin vill få ryssarna att ta det inhemska Sputnik-vaccinet.

Dessutom kan de få hjälp av onda makter med stora resurser. Ryssland har länge pekats ut som underblåsare av vaccinmotståndet, det är ett led i försöken att destabilisera väst. För när medborgare börjar misstro fakta, institutioner och ”eliten”, och går vilse i konspirationernas skymningsland, kan demokratier börja svaja. (Se Donald Trump och hans kultfölje.) 

Möjligen ligger Ryssland lågt just nu eftersom Putin vill få ryssarna att ta det inhemska Sputnik-vaccinet, men säker kan man inte vara. 

Ytterligare en faktor som spelar vaccinationsskeptikerna i händerna är att algoritmerna i sociala medier gör att människor om och om igen utsätts för samma sorts alster

Inte konstigt att många nu kräver att Facebook, Twitter och Youtube ska städa bort osanningar och skrönor om vaccin från sina plattformar. 

Men det finns faror med en sådan städning. Säg exempelvis att ett covidvaccin så småningom visar sig ha någon betydande biverkning. Säg att det snabbt tas upp i sociala medier – och att meddelandena tas bort. 

Tänk den rättmätiga vrede och det konspirationstänkande som då skulle genereras. 

Vad vi alldeles säkert vet är att coronaviruset har smittat mer än 77 miljoner människor.

Men där är vi ju inte. Pfizer/Biontech-vaccinet har testats på människor enligt alla konstens regler och har så långt visat sig vara säkert och effektivt. 

Detta sagt; läkemedel är inte sockerpiller, de är potenta på gott och ont, de verkar och de biverkar. Det är därför de inte säljs som plockgodis på Ica. 

Att det finns risker förknippade med läkemedel är ett pris vi får betala för att vi lever nu, i vetenskapens underbara tid, och inte under medeltidens digerdödsdagar.

Vad vi alldeles säkert vet är att coronaviruset har smittat mer än 77 miljoner människor och tagit närmare två miljoner liv. Det har orsakat svår, traumatiserande sjukdom hos många som överlevt, slitit ner vårdpersonal och undanträngt vård för människor med andra allvarliga sjukdomar. 

Lockdowns har lett till ökad misshandel av kvinnor och barn, till isolering, depressioner och förlorade skolår. Den ekonomiska nedgången har gjort att människor förlorat inkomst och livsverk och riskerar hus och hem.  

Det faktum att det redan nu, mindre än ett år efter pandemins början, finns flera vaccin som ger oss en chans att nå flockimmunitet under 2021 är faktiskt något oerhört stort. Men det förutsätter att alla som kan låter sig vaccineras. 

Om allt går väl kan framgångarna mot covid-19 kanske medverka till att stoppa vaccinkonspiratörernas destruktiva segertåg på nätet. Då räddas många framtida liv också.

KOMMENTERA ARTIKELN

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Expressen möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till expressen.se. Expressen granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen expressen.se. Läs mer om kommentering här.