Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Ann-Charlotte Marteus

Ta anti-vaxxarna i örat, era fegisar

Mer än hälften av Sveriges kommuner har inte kommit sig för eller vågat fråga personalen i äldreomsorgen om de har vaccinerat sig.
Foto: Shutterstock

Hur kan det ha blivit normalt att behandla livsfarliga foliehattar inom äldreomsorgen med silkesvantar?

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

I Eskilstuna har man tänkt med hela huvudet. Eller med lejonhjärtat. 

Där frågar man personalen inom äldreomsorgen om de har vaccinerat sig. Det har debatterats huruvida det är tillåtet, men kommunen tolkar det som att det är fritt fram, säger Johan Lindström, Eskilstunas vård- och omsorgschef, till SVT Aktuellt

Däremot kan de inte kräva något svar. Men om någon oansvarig dumskalle vägrar att svara, betraktas hon som ovaccinerad. Då erbjuds hon snabbtest. Vill hon inte ta det, kan det bli fråga om omplacering. Om det är tillåtet har också ifrågasatts, men kommunen kör på. 

Hatten av för Eskilstuna. Men skäms, Äldreomsorgs-Sverige!

Enligt en SVT-enkät har drygt hälften av kommunerna, 53 procent, inte ställt frågan. Fyra av fem kommuner frågar inte ens när de ska nyanställa. Bara fyra procent gör som Eskilstuna: frågar och omplacerar vid behov. 

Och de gör alldeles rätt – inte bara moraliskt utan även rättsligt, enligt arbetsrättsexperten Tommy Iseskog. Arbetsgivare ska ”självklart” göra en riskbedömning, sade han i Aktuellt i måndags. 

Alla tre är troliga kandidater. Ingen av dem är godtagbar.

Om en ovaccinerad vårdpersonal äventyrar patienternas liv och hälsa är omplacering rätt medicin. Finns det ingen vrå att omplacera vederbörande till, är avsked en möjlighet. Det kan nämligen ses som ett kompetenskrav att vara vaccinerad i pandemins Sverige. Om man är inkompetent – adjö.

Ändå gör alltså 96 procent av kommunerna inget av detta, enligt enkäten. Hur är det möjligt? 

Tommy Iseskog gissade på okunnighet, feghet och personalbrist. Alla tre är troliga kandidater. Ingen av dem är godtagbar. 

Någon person, även i en pyttekommun, borde vid det här laget ha hunnit ringa någon som Iseskog. Okunnighet är inget försvar, Och alla kunde ha gjort som Eskilstuna, kört på och hoppats på det bästa, tryggt vetande att de gjort sin plikt mot de äldre, som de har – ledtråd! – omsorgsansvar för.

Feghet är ytterst troligt. Svenskar är konflikträdda och vill inte tränga sig på.  

Rädsla för att bli av med personal är den minst graverande synden. Om en chef tampas med svår personalbrist och misstänker att en del medarbetare är ovaccinerade, kanske hon inte vill väcka den björn som sover. Bättre att inte veta än att fråga och riskera en bemanningskollaps.

Det behövs ju en viss personaltäthet för att de äldres liv ska vara drägliga. Och eftersom åldringars hälsomarginaler ofta är små, kan liv och hälsa stå på spel.

De kommuner som inte agerar, kan få äta upp det senare.

Men chefer i den sitsen borde ändå fråga. Erfarenheten från Eskilstuna tyder på att det väldigt sällan går så långt att en medarbetare stretar emot och inte heller går med på att ta snabbtest inför sina arbetspass. Vilket knappast är förvånande.

I bästa fall kan pressen leda till att fler tar sprutan.

De kommuner som inte agerar, kan få surt efter. Ansvariga chefer kan bli straffansvariga om patienter blivit sjuka eller avlidit och detta kan knytas till en ovaccinerad medarbetare, säger Tommy Iseskog. 

Alla kommuner måste börja göra som Eskilstuna. Och den slumrande tillsynsmyndigheten Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, borde självklart ryta åt dem att göra det. I går.

Regering och myndigheter borde uppmana vårdpersonal att vaccinera sig vid varenda presskonferens.

Nu får det vara sluttassat. 

0