Nu talar både Ulf Kristersson och Stefan Löfven om en bred migrationspolitisk överenskommelse. Det riskerar att leda till att gångna misstag upprepas. Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Nu talar både Ulf Kristersson och Stefan Löfven om en bred migrationspolitisk överenskommelse. Det riskerar att leda till att gångna misstag upprepas.  Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Ann-Charlotte Marteus

Sverige lär fortsätta att ha en inkompetent migrationspolitik

Publicerad

Svenska politiker har fört en inkompetent migrationspolitik i åratal. En "bred överenskommelse" efter valet innebär sannolikt en fortsättning. 

Expressen getinglogga
Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Den svenska migrationspolitiken kan beskrivas som mer eller mindre generös. Eller så kan den beskrivas som mer eller mindre kompetent. 

Med det sistnämda rastret pålagt råder ingen tvekan: migrationspolitiken har varit mindre kompetent. Inkompetent, rentav. 

Många politiker erkänner inkompetensen själva. Moderaterna och Socialdemokraterna är tydligast, men alla politiker som nu talar om behovet av en ny, bred och klok överenskommelse, erkänner indirekt att den gamla politiken behövde renoveras.   

Inkompetensen har också formellt frilagts av Riksrevisionen i en mycket kritisk rapport som kom i november.

Gymnasieamnestin är ett typexempel

Nya lagars konsekvenser ska analyseras, det är varje regerings plikt. Hur påverkar en ny migrationspolitisk lag landets finanser och ekonomin i kommuner och landsting? Hur påverkas sysselsättning, välfärd, brottslighet, jämställdhet och integration? Det ska utredas. 

Men bara i "ett fåtal" av 26 migrationspolitiska propositioner, mellan 2004 och 2015, gjorde regeringen ordentliga konsekvensanalyser, konstaterar Riksrevisionen.  

Inte heller gjordes några jämförelser med andra länders migrationspolitik, trots att skillnader mellan länder påverkar migrationsströmmar. 

Riksrevisionen påpekar också att utformningen av stöd och service till asylsökande kan påverka ett lands attraktionskraft. Exempelvis nämns fyra lagar som sammantaget stärkte stödet och servicen för gruppen ensamkommande. Men propositionerna "saknar resonemang om möjliga effekter på antalet asylsökande", skriver RRV. 

Regeringen Löfven verkar strunta helt i den kritiken. Den föreslagna lagen om gymnasieamnesti är tillkommen i precis samma anda. Konsekvensanalysen är kortfattad och försiktigt optimistisk: det här ger nog inga särskilda konsekvenser på något sätt. 

Det är inte alls konstigt att det blivit så här. Gymnasieamnestin är inte genomtänkt, den är resultatet av förhandlingar mellan Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Vad konsekvenserna blir struntar MP i och S vill inte låtsas om dem. På samma sätt var Reinfeldts migrationspolitik ett resultat av förhandlingar inom alliansen och med Miljöpartiet. 

En bred migrationspolitisk överenskommelse - igen?

Nu pratar plötsligt alla om vikten av en "långsiktigt hållbar migrationspolitik". Moderaterna har den formuleringen i sin vårmotion - liksom Centern.  

Men vad talar egentligen för att ordentliga analyser kommer att göras framöver? Vad talar för att migrationspolitiken utformas så att den blir långsiktigt hållbar för kommuner, välfärd och integration, exempelvis? Vad talar för att det infinner sig en beredskap för att snabbt förändra regelverk när omvärlden förändras? En långsiktigt hållbar politik för landet måste vara flexibel, den kan inte vara huggen i sten.  

Det är inte mycket som talar för en sådan utveckling.

Nu reses röster för en bred parlamentarisk överenskommelse. Men det är ju precis den sortens förhandlingar som har präglat migrationspolitiken sedan 2004. M och S försöker hålla emot medan C, L, KD, MP och V vill ha generösa regler. För småpartierna handlar det ofta om moraliska imperativ: "Vi vill ha det så här för att det är rätt." Och då är konsekvenserna ointressanta.

Med samma ingredienser kan ingen förvånas om resultatet blir detsamma.

 

Läs också: 

MP dikterar åter migrationspolitiken

 

Fotnot:

I tv-spelaren ovan syns senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna gång om S-krisen, EU-avgiften och regeringsbildning.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Följ Expressen ledarsida på Facebook för tips om fler liberala ledare och krönikor.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag