Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer
Ann-Charlotte Marteus

Sverige har redan glidit isär, vad än politiker säger

Sju av tio kommuner har höjt säkerheten på sina skolor. På Värnhemsskolan I Malmö satte man upp galler och grindar.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG

I vissa skolor satsar man på kodlås, kameror och väktare, på andra håll råder idyll och framtidstro. De parallella universum som politikerna varnar för är redan här.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

"Jag är framför allt orolig för att landet ska glida isär", sa Stefan Löfven till DN i fjol. Det är inget unikt uttalande, tvärtom. Liknande farhågor har luftats av nästan varenda partiledares på senare år. Och ofta har uttalandena just formen av ett framtida hot: det har inte hänt än, men risken finns. 

Fast på flera sätt har det ju hänt. Skilda svenska världar är på drift från varandra.

Två pågående byggprojekt i skolans värld kan tjäna som illustration. 

I Göteborg bygger kommunen Kvibergsskolan. Den hade kunnat heta Ulf Lundell-skolan med tanke på de öppna landskap som här realiseras: ut med traditionella klassrum och katederundervisning, in med ljus och rymd - eller, som de väldigt moderna säger, space. Här byggs it-verkstäder, kallade makerspace.

I Kvibergsskolans korridorfria lufthav ska elever inspireras, vara självgående och designa sin egen utbildning, på äktsvenskt flummanér. 

Sittande på en mysig röd puff i gallerimiljö kan eleven kommunicera med sin lärare via surfplatta. Ingen unge stör någon annan, om man får tro den fridfulla arkitektskissen.

Kodlås, kameror och väktare

Men på många håll i landet gör skolorna tvärtom, låser och bommar igen: "Snart kommer alla entréer på Härnösands gymnasium att vara låsta. Elever och personal har fått passerkort med namn och bild, och besökare blir tvungna att anmäla sig i skolans reception", skriver Dagens Samhälle.

Enligt tidningens enkät har sju av tio kommuner höjt säkerheten. Vanliga åtgärder är kodlås, kameraövervakning och väktare. 

I Kristianstad har man satt väktare att avhysa obehöriga från vissa skolgårdar. Tanken var först att ha trevliga och lekvänliga skolgårdar som allmänheten kunde ha glädje av utanför skoltid. Det fungerade inte. Bland annat har folk tränat kamphundar mot gungorna.

Även inne på skolorna kan det behövas väktare, exempelvis om elevers föräldrar eller släktingar dyker upp och hotar personalen, säger Håkan Nilsson, chef på Kristianstads barn- och utbildningsförvaltning, till Dagens Samhälle.

Teoretiskt kan förstås de båda skolmodellerna existera parallellt: öppna och luftiga inuti men hermetiskt slutna mot omvärlden. Men när man läser om Kvibergsskolan på Göteborg Stads hemsida, ter det sig inte riktigt så. Här prunkar idyllen: 

"Det ska vara skönt att vara ute på skolgården. Det ska finnas aktiviteter för rörelse såväl som lugn och ro. Utemiljön är utformad för socialt umgänge och eleverna kan samlas i torg- och scenlika miljöer. Strax utanför bamba finns bänkar och bord under en pergola." 

Kan skolbråk motas med en trevlig pergola?

I Kristianstad, berättar Håkan Nilsson för P1 Morgon, tar man bort buskar och grönt från vissa skolgårdar, så att "man inte så lätt kan gömma sig". 

Bättre belysning är också viktig för tryggheten, då lärare kan stöta på hotfulla gäng när de ska gå hem.

Tänker de tokigt i Kristianstad? Går det att bygga bort hot och våld med en trevlig pergola utanför matsalen, som i Göteborg? 

Eller kommer kameror att sättas upp även på Kvibergsskolan? Blir puffarna med tiden rastplats för väktare?

Alternativt bevittnar vi verkligen uppkomsten av parallella universum - alltmedan politiker antingen låtsas att ingenting har hänt än, eller insisterar på att de kan vända utvecklingen rätt.


Fotnot:

I tv-spelaren ovan syns det senaste avsnittet av Ledarsnack. Denna gång om varför en S-M-regering vore bra för Sverige.


Läs också:

Politikens bortskämda terapitanter finns i Fi