Ann-Charlotte Marteus

Statsministern låter som farfar Simpson

Statsminister Stefan Löfven.
Foto: Anna-Karin Nilsson
Foto: Anonymous / AP FOX

En statsminister ska inte låta som Homer Simpsons pappa. Sluta skäll på verkligheten, Löfven.

Detta är en krönika från Expressens ledarredaktion. Expressens politiska hållning är liberal.

Stefan Löfven verkar vara en hyvens man. Men ibland när han talar går mina tankar till farfar Simpson, Homers pappa. Farfar Simpsons påstridiga men ofokuserade relation till verkligheten summeras bäst av en bild där han knyter näven mot skyn, under rubriken "Old man yells at cloud" - "Gubbe skäller på moln".

Sveriges statsminister skäller på moln. Han hytter åt företeelser som han ogillar, inlevelsefullt men utan precision. "Vi accepterar inte i vårt samhällsbygge att vi har organiserad brottslighet som tar över vissa bostadsområden", förklarade han i måndagens DN.

Ingen djupare analys, ingen konkretion, bara: "Organiserad brottslighet - usch!"

En annan sak som Löfven ogillar är mord: "Vi ska inte ha mord och dödsskjutningar i vårt land" har han förklarat i GT.

Diskriminering har han varit emot länge: "I vårt samhälle har vi en massa diskrimineringar, inte minst på HBT-området. Men det är 2012 nu. Vi ska inte ha någon diskriminering då."

Skärp dig, 2017!


Sverige på villovägar

Löfven har, till skillnad från farfar Simpson, faktiskt två lägen. Det ena är att skälla på moln. Det andra är ohejdad optimism. Ibland återfinns dessa lägen i samma andetag, med förbluffande resultat. I tisdagens DN säger han sålunda: "Jag är framför allt orolig för att landet ska glida isär. Det har vi tillåtit oss göra under alldeles för lång tid. Vi har mycket kvar att göra, men riktningen är rätt."

Okej. Nu tänker vi oss två isflak som glider isär. Stefan Löfven står med en fot på varje flak. Flaken gliiider isär. Men statsministern hojtar att "riktningen är rätt". Hur ? Hur glider ett land isär - i rätt riktning?

Löfvens tankar är ofta svåra att följa, inte sällan för att han liksom hoppar över 27 led när han ska knyta ihop ett stycke verklighet med sitt molnfria idealsamhälle. Om segregationen säger han exempelvis: "Vi måste få ett samhälle där det är naturligt att vi hör ihop och att det är naturligt att bo ihop, även om man kommer från andra länder."

Det låter ju trevligt, men när ska detta naturliga tillstånd uppstå? Talar vi före eller efter eran av utbrett containerboende? Och hur får man ens 10 miljoner människor att känna att de "hör ihop" när Hylands hörna har slutat gå?


På rymmen från realismen

Stefan Löfvens besvärjelser och drömmerier är föga förtroendeingivande. Ibland är de skrattretande, ibland rent bisarra. Det hade bara gått en månad efter morden vid Vårväderstorget 2015, några dagar efter ett mord på Hisingen och ett annat i Angered, när Sveriges statsminister stod i Göteborg och sa: "Vi ska inte ha mördande eller skjutande överhuvudtaget i Sverige." Överhuvudtaget! Inte ett enda mord, alltså, någonsin.

Det räcker inte att vara optimist för att säga något sådant, man måste ha rymt från rimligheternas rike.

Antingen är Stefan Löfven en verklighetsförnekande idylliker. Eller så menar han rätt ofta inte vad han säger utan uttrycker bara någon sorts allmän... känsla. Skäller på moln.

Men en regeringschef bör mena vad han säger. Han bör uttrycka sig begripligt med utgångspunkt i verkligheten, inte i något hemsnickrat (S)hangri-La. Så när Stefan Löfven börjar dilla om samhällen som glider isär åt rätt håll eller spanar ut över mordfria vidder vore det bra om han fick en konkret följdfråga eller tre.


Läs också:

Sköt ditt jobb, Löfven - och sluta missionera

Du är inte vald till moraltant, Löfven


Följ Expressen Ledare på Facebook för fler ledartexter och krönikor.